Modernizacja kompa do 1000zł

A więc mam 1000zł do wydania na ulepszenie mojego już dość starego PC. Oto jego parametry:

Płyta główna: s775 MSI P35 Neo-F iP35 CE

Procesor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4CPUs), ~2.40GHz

Karta graficzna: GeForce GTX 650

Pamięć RAM: 4GB (ale wykorzystuję tylko 3,5 ze względu na vistę 32bit)

Zasilacz: iBOX 400W BASIC 24pin

Co najlepiej wymienić? Gram głównie w MMO i MOBA.

W sumie to myślałem, żeby zmienić procesor, ale nie wiem czy będzie to wszystko działało jak należy z moim zasilaczem, płytą, itd.

Z góry dziękuję za pomoc.

Btw. a może lepiej wymienić system i dokupić RAMU?

Pierwsze to na pewno zasilacz.

Kwestia jaką masz obudowe? Wentylacja podzespołów jest istotna.

4GB jeszcze starczają jeśli nie renderujesz itp.

Co do wymiany... jako iż głównie grasz w MMO proponuje procek + płyte, następnie przydała by się wymiana karty (ale to już innym razem).

Co sądzisz o tym?

Obudowa: Zalman Z9 Plus

Zasilacz: SilentumPC Deus G1 500W 80Plus Bronze lub taki sam, tylko że 600W?

No i jakbyś mógł, to byś podał jakąś płytę główną i procesor pasujące do siebie?

Uda mi się to wszystko złożyć do kupy bez problemów? xD Jestem trochę laikiem w tych sprawach :D.

Co do zasilacza takie rozsądne minimum to XFX 450W (kwestia jaka grafike potem będziesz kupował).

Wiec "bezpieczniejsze" wyjście to Thermaltake Smart SE Modular 530W albo XFX 550W.

Natomiast co do obudowy... ta obudowa (moim zdaniem) nie jest jakaś super w stosunku co do ceny.

Proponował bym bardziej Brutusa M23/Zalmana Z3/Zalmana Z5, w stosunku do ceny oferują naprawdę sporo.

Procesor i płyta... dobrze by było brać już jakąś i5 (najlepiej haswell) + pasująca płytę, jaka kwestia kasy (no i wymagań co do USB/SATA).

Ale gdyby to wszystko zsumować +/- wychodziło by jakieś 1300zł.

Więc może na początek ptocek+płyta i zasilacz.

Następnie wymiana obudowy (kwestia jaką aktualnie posiadasz)? Bo szkoda tracić na wydajności...

EDIT:

Debil ze nie... kompletnie zapomniałem ze RAM także musiał byś wymienić bo aktualny to DDR2,

4GB to jakies 140zł, wiec dodatkowe koszta....

Moja obecna obudowa to: i-box_lynx_228k

I jeszcze jedno pytanie: czy jak będę wymieniał komponenty, to może mi przestać działać system z racji licencji OEM?

Obudowa widzę także do wymiany...

Nie wiem dokładnie jak jest z vistą... ale przy win 7 spokojnie możesz, najwyżej dochodzi aktywacja telefoniczna.

Ale to bezproblemowe.

Muszę pomyśleć co by tu zrobić by najlepiej rozgospodarować te 1000zł.

PEWNE jest ze wymiana zasilacza to konieczność.

P.S. Pamiętaj ze stara płytkę, procesor i ram spokojnie sprzedasz.

Obudowe zostaw ja bym kupil zasilacz OCZ CoreXStream 500W - 150 zł na lini 12 v ma 430+ W także wsadzisz tam nawet dwie karty grafiki. Karte masz zwykly gtx 650 to jest lipa straszna. Sprzedal bym go i kupil dużo lepszą grafikę i do tego 4 gb ram no i skoluj windows 64 bit bo ten 32 to mozesz papierem wytrzeć. Mozesz jeszcze dokupic z 2 wentylatory do obudowy jesli nie masz - jeden z przodu i drugi z tyl i tego procka mozesz podkrecic jak masz niskie temperatury. Z wymiana plyty o procka mozesz miec sporo roboty i ci nie polecam bo mi by sie ie chcialo.

Powiedzcie mi co jest najlepsze z tych rzeczy(i nie chodzi mi tu teraz o cenę, tylko o jakość):

Obudowa: Brutus M23 / Zalman Z3 / Zalman Z5 / ZalmanZ9 Plus <<4 wentylatory :P

Zasilacz: XFX 550W / OCZ CoreXStream 500W / SilentiumPC DEUS G1 500W 80PLUS BRONZE / SilentiumPC DEUS G1 600W 80PLUS BRONZE (nie wiem jakiej mocy potrzebuję)

Potem bym wymienił płytę główną i procesor >> wymienił system >> dokupił ramu >> wymienił kartę graficzną (oczywiście nie wszystko na raz, tylko z biegiem czasu :D)

@up Dlaczego z wymianą płyty głównej i procesora jest dużo roboty? Nie wystarczy wykręcić starej, włożyć nowej i popodłączać kabelki?

I ostatnie najważniejsze pytanie: czy taki zwykły człek jak ja da radę bezproblemowo, bez uszkodzenia sprzętu wymienić obudowę? Tak, już możecie się śmiać, ale pytanie jest całkowicie poważne :(.

Yyy, wyjmujesz grafike,chlodzenie cpu,odłączasz zasilacz,odlaczasz dysk,napęd i odkręcasz płytę od starej obudowy i wszystko montujesz do nowej obudowy po prostu dziecinada. Aha i proponuje zmienić tą viste nie wiem jak można na tym coś robił gdyż skutecznie wszystko ogranicza.

Z zasilaczy to zdecydowanie XFX 550W, co do obudowy chyba Zalman Z3 (ma 3 wentyle, wersja "plus" posiada 4wentyle).

Płyte, procesor i ram MUSISZ wymienić razem (minimum myśl o i3 a najlepiej i5).

Wieelkie dzięki wszystkim :D.

A więc mam 1000zł do wydania na ulepszenie mojego już dość starego PC. Oto jego parametry:

Płyta główna: s775 MSI P35 Neo-F iP35 CE

Procesor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4CPUs), ~2.40GHz

Karta graficzna: GeForce GTX 650

Pamięć RAM: 4GB (ale wykorzystuję tylko 3,5 ze względu na vistę 32bit)

Zasilacz: iBOX 400W BASIC 24pin

Co najlepiej wymienić? Gram głównie w MMO i MOBA.

W sumie to myślałem, żeby zmienić procesor, ale nie wiem czy będzie to wszystko działało jak należy z moim zasilaczem, płytą, itd.

Z góry dziękuję za pomoc.

Btw. a może lepiej wymienić system i dokupić RAMU?