Witam.
Mam zamiar wymienić procesor w moim komputerze, ale nie jestem pewien na ktory :x.
karta graficzna: hd6670
procesor: amd 2x 3.1ghz
ram: 4bg ddr3
plyta glowna: asus m4n68t v2
zasilacz: 500w
Odpowiedzi typu wymien karte graficzna,dokup ramy,wymien plyte glowna i na koncu procesor prosze sobie darowac gdyz moj budzet jest ograniczony do 400zl i wiekszy nie bedzie z tego powodu, ze cale zaskorniaki przewalam na wowa/silownie. Odrazu mowie, ze nie gram w gry singleplayer ani takie bardzo wymagajace a jedynie: diablo3,wow,cs:go i w przyszlosci fifa15. Czekam na propozycje i mam jeszcze jedno pytanie, w moja plyte glowna wchodza procesory am3, am3+ tez wejdzie?
Aha i chcialbym sie jeszcze doradzic czy w przyszlosci lepiej dokupic ram czy wymienic karte graficzna ;].
Modernizacja komputera
Nie chcesz niby odpowiedzi typu "wymien karte graficzna,dokup ramy,wymien plyte glowna i na koncu procesor" to po co ten temat? Niestety ale wg mnie w grę wchodzi własnie nic innego jak tylko wymiana karty graficznej na coś mocniejszego (bo ta obecnie to kupa nieziemska). Po wymianie karty napewno będzie wzrost wydajności w grach. Ramu wg mnie na chwilę obecna jest wystarczająco bo i tak nigdy nie będziesz na tym sprzęcie robić czegoś co będzie więcej ramu wymagać. Procesor to tylko na tą płytę jakiegoś phenoma można by szukać. W budżecie, który podałes nie zmieści się phenom i karta. A o wymianie płyty i proca to już mowy nie ma. Zresztą nawet jakbyś ustykał na płyte i proca to zostania ta kupiasta karta graficzna... Podaj jaki masz dokładnie zasilacz i coś tam nasze magiki CI zaproponują z kart graficznych
Moze sprecyzuje... potrzebuje lepszego procesora minimum 4x3.0 zeby grac w gry ktore wymienilem a mianowicie fife. Karta graficzna patrzac na wymagania fify wystarcza,w csa gram i tak na minimalnych dla lepszych osiagniec a wowie mam po 100 fpsow i podkresle jeszcze raz w nic innego nie gram dlatego chce teraz wymienic procesor a potem karte graficzna. Nie wydaje mi sie zeby zasilacz byl potrzebny bo jest dobry, komputer byl skladany a nie kupiony z allegro a nie chce mi sie go rozkrecac znowu bo robilem to wczoraj ale jezeli bedzie trzeba to wysle.
btw jezeli sprawdzales moja karte graficzna na allegro to wyskoczylo ci to:
http://allegro.pl/karta-graficzna-ati-radeon-hd6670-512mb-ddr5-gwar-i4635743494.html
a to jest moja aktualna: http://allegro.pl/ati-radeon-6670-1gb-ddr5-sapphire-gwr-05-15-fv23-i4630302939.html
wiem, ze edytuje 12 razy na sekunde ale coz xd kupil bym cos takiego:
http://www.komputronik.pl/product/175906/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/AMD_Athlon_II_X4_740_FM2_BOX.html
i zostawil 130zl i za jakis czas kupil lepsza grafike,potem zasilacz a na koncu jak bede czul potrzebe 2gb ram ale czekam na rady, inne propozycje ;x.
Tak gwoli ścisłości. Obie te karty które zlinkowałes - 6670 to padaczki. Wg mnie fify15 w satysfakcjonującej jakości na tej karcie graficznej nie odpalisz (o ile wogóle odpalisz). To, że karta ma 1gb pamięci ddr5 nie znaczy, że jest dobra. Bo akurat ta seria 6670 to słabe karty. Ale jeśli Ci ta karta wystarcza to nie ma tematu. Skoro chcesz wymienić procesor to ja polecał bym phenoma. To maks na twoją płytę główną bo z tego co się orientuję to procesor który zlinkowałes jest na inne gniazdo niż obsługuje twoja płyta główna. Ale chciałbym abyś poczekał, aż wypowie się ktoś kto zna się lepiej na tym temacie niż ja.
P.S Jeszcze dodam tylko, że marka zasilacza jest bardzo ważna. Nie moc. Bo co mi po 500w jakiejś chińszczyzny. Poświęć czas na spokojnie, otwórz tylko jedną stronę kompa i zajrzyj co to za zasilacz. Przyda się do kompletowania w razie czego.
Wlasnie nie jestem pewny co do gniazda procesora i to najbardziej mnie nurtuje z tego powodu, ze czytajac na google nie ktorzy mowia, ze jest kompatybilny a inni, ze nie a ja musze niestety miec 100% pewnosc. Wiec gdyby doradzil mi ktos ten procesor i powiedzial ktore sloty beda kompatybilne: am3,am3+,fm2,s-am3.
No ja słyszałem, że procesory am3+ mają kompatybilność wsteczną czyli zadziałają na am3. Ale w twoim przypadku to jest odwrotnie więc poczekaj na kogoś kto zna temat lepiej a napewno Ci doradzi. Cos kiedyś się przewijało, że niby update biosu daje możliwość wsadzenia am3+ ale nie pamiętam dokładnie w jakim przypadku to było i czy wogóle chodziło o am3+ i nie pomieszałem czegoś. Więc cierpliwośći ktoś napewno odpisze
Procka szukaj Phenoma II x4 chodzą po tyle: http://allegro.pl/podzespoly-bazowe-procesory-4227?buyUsed=1&order=m&string=Phenom+II+x4&bmatch=seng-v6-p-4-e-0904
Podaj jaki masz zasilacz, dokładny model i markę.
AM3+ ci nie potrzebne no chyba że chcesz kupić sobie FXa (odradzam)
a moglbys polecic cos z am3+ skoro sa kompatybilne z moja plyta glowna? bo zalezy mi na nowym procesorze a tych am3 jest garstka... co do zasilacza atx-500w white energy
Na płytę z podstawką AM3 nie założysz procesora pod AM3+. Moja wypowiedź na temat tego że AM3+ nie jest ci potrzebna odnosi się do tego że nie warto kupować płyty pod AM3+ z procesorem FX.
Twoja płyta poprostu nie wspiera FXów. Masz tu listę obsługiwanych procesorów: http://www.asus.com/pl/Motherboards/M4N68T_V2/HelpDesk_CPU/
W dodatku FXy są słabe i lepiej weź jakiegoś używanego Phenoma II który jest dużo lepszy od tych FXów.
Owca weź upoluj dobrego phenoma najlepiej by było 965 (albo 970 jak styknie z hajsem) i będziesz zadowolony. Te procesory swojego czasu bardzo dobre opinie zbierały. Potem wymienisz zasilacz i kartę i będzie całkiem przyzwoity zestaw. Bo inaczej to wymiana płyty i proca ale wtedy tylko pod i3-i5
Edit: Popatrz też ile dostał byś za tego proca co masz teraz przy sprzedaży plus za zasilacz i z pieniędzy które ci zostaną z zakupu nowego proca oraz ze sprzedaży aktualnego i zasilacza powinieneś ustykać na nowy zasilacz. Potem tylko jakaś karta i będzie całkiem spoko
Raczej zlapie jakis procesor z podstawka am3+ z tego powodu, ze jest tanszy,latwiej dostepny oraz znajde go w sklepie z gwarancja . dzieki wszystkim za pomoc.
odrazu zapytam: http://www.morele.net/procesor-amd-fx-6300-socket-am3-64bit-3-5ghz-95w-cache-14mb-box-fd6300wmhkbox-532173/
bedzie do wszystkiego pasowal i jako tako chodzil? .
Pamiętaj że będziesz musiał do tego procesora dokupić nową płytę główną. Twoja tego procesora nie obsługuje.
Wiem. Jeszcze sie zastanowie co postanowie ale jeszcze raz dzieki za pomoc i temat do zamkniecia.
Owca pomyśl lepiej nad zakupem jakiejś i3 + płyty głównej niż nad zakup[em tego FXa
witam,
podepnę się do tematu bo chciał bym podkręcic troche moj laptop zeby jeszcze starczył na 6-12 miesięcy zanim go wymienie
lapek to samsung RC510-S03pl i bidulek ma tylko 3gb ramu, a czytałem ze moze miec nawet 8gb tylko nie jestem pewny jakie kostki moge dokupić ;/
wydaje mi sie ze trakowanie ma 1066mhz
polecicie jakies pasujące kostki?
te będa dobre?
prosze o porade, pozdrawiam
Mario
Witam.
Mam zamiar wymienić procesor w moim komputerze, ale nie jestem pewien na ktory :x.
karta graficzna: hd6670
procesor: amd 2x 3.1ghz
ram: 4bg ddr3
plyta glowna: asus m4n68t v2
zasilacz: 500w
Odpowiedzi typu wymien karte graficzna,dokup ramy,wymien plyte glowna i na koncu procesor prosze sobie darowac gdyz moj budzet jest ograniczony do 400zl i wiekszy nie bedzie z tego powodu, ze cale zaskorniaki przewalam na wowa/silownie. Odrazu mowie, ze nie gram w gry singleplayer ani takie bardzo wymagajace a jedynie: diablo3,wow,cs:go i w przyszlosci fifa15. Czekam na propozycje i mam jeszcze jedno pytanie, w moja plyte glowna wchodza procesory am3, am3+ tez wejdzie?
Aha i chcialbym sie jeszcze doradzic czy w przyszlosci lepiej dokupic ram czy wymienic karte graficzna ;].