Przede wszystkim, Witam Serdecznie.
Jestem odrobinę zawiedziony tym, jak funkcjonuje forum w dzisiejszych dniach.
Zacznijmy od linków od których będę odwoływał.
Praca moderatorów.
http://mmorpg.org.pl/forum/topic/57101-restrukturyzacja-pracy-moderatorow-jr-moderator/#entry417275
Regulamin forum
http://mmorpg.org.pl/forum/topic/51705-regulamin-forum-05082014-update/
Polityka prywatności
http://mmorpg.org.pl/forum/privacypolicy/
- Pierwsze zastrzeżenie, użytkowanie forum w trakcie blokady.
W momencie, gdy nasze konto nazbiera sobie ostrzeżeń, zgodnie z drabinką otrzymujmy bana.
W trakcie bana:
Nie mamy dostępu do forum (wylogowanie się jest niemożliwe, chyba że usuniemy sobie ciasteczka ze strony)
Tym samym nie mamy dostępu do swoich danych, podanych na forum. Nie możemy ich usunąć.
Polityka prywatności mówi :
Dane podlegają udostępnieniu podmiotom zewnętrznym wyłącznie w granicach prawnie dozwolonych.
(Oczywiście, jeśli ten punkt można do tego podczepić, bo nic innego się nie znajdzie)
"Prawnie dozwolonych", czyli zezwala użytkownikowi na modyfikowanie jego danych w dowolnej chwili.
- Drugie, punkty ostrzeżeń, wygasanie.
Istnieje taka funkcja, niestety nie mogę się jej doszukać w regulaminie.
Niestety nie mogę dołączyć screena z ostrzeżeniami, z mojego konta. Nie mam do niego dostępu.
- Trzecie, brak wyrozumiałości.
Forum graczy, od graczy, dla graczy. Jak sama nazwa mówi, składa się z graczy, Ci są ludźmi. Mylić się, jest rzeczą ludzką. Zdarza się, aby ktoś popełnił błąd raz na jakiś czas.
10.4. Za podane przewinienia przewidziane są następujące kary:Wulgaryzm w poście, shoutboxie, statusie - 1-4 punktów ostrzeżeń w zależności od liczby otrzymanych dotychczas punktów ostrzeżeń za to przewinienie.Obrażanie innych użytkowników - 1-3 w zależności od skali zdarzenia.Spam - 1 punkt ostrzeżeń.Umieszczanie reflinków w niezgodny z regulaminem sposób - 1 punkt ostrzeżeń i usunięty link.Sygnatura niezgodna z regulaminem - 1 punkt ostrzeżeń i sygnatura ucięta do dozwolonych rozmiarów/zawartości.Podbijanie tematu częściej niż raz na 72 godziny / Double Post - 1 punkt ostrzeżeń i scalenie obu postów w jeden.Nieuzasadniona archeologia w tematach - 1 punkt ostrzeżeń.Posty nie na temat, offtop - 1 punkt ostrzeżeń i usunięty post.Kreowanie niezrozumiałych wypowiedzi przez nagminne łamanie zasad ortografii i interpunkcji - 1 punkt ostrzeżeń.Umieszczanie na forum linków do lub pytań o nielegalne kopie oprogramowania, filmów, seriali, gier singlowych oraz prywatnych serwerów MMO – 1 punkt ostrzeżeń.Handel poza przeznaczonym do tego celu targowiskiem – 1 punkt ostrzeżeń oraz usunięty temat/post.Umieszczanie treści niecenzuralnych/niezgodnych z regulaminem - 2 punkty oraz usunięte treści/post.Inne niezgodne z regulaminem zachowania - od ostrzeżeń słownych wzwyż.
* Spam * Niezdefiniowane pojęcie posta, który nie do końca wnosi zbyt wiele do tematu, jednakże jest i coś trzeba z tym zrobić.
Ciężko tutaj każdemu dogodzić. Od tego czy post jest spamem, lub nie zależy decyzja moderatora. Czasem rzeczywiście, gołym okiem widać, że wiadomość jest niepożądana... W praktyce jednak wiemy, że ocenianie bywa niesprawiedliwe (każdy raczej chodził do szkoły). Miło by było, gdyby jednak moderator był równy dla wszystkich, i wstawiał mniej jedynek. Rzadko kto ma warna z którym by się kompletnie zgadzał. Poniżej punkt, który wydaje się być niewidzialny.
4.6. Na forum dopuszczalne jest nieznaczne odbieganie od głównego założenia tematu, jeżeli dyskusja nadal jest z nim powiązana. Należy jednak kierować się wyczuciem i jeżeli dyskusja za bardzo odbiegnie od tematu, zostanie wyszczególniona jako osobny wątek. Użytkownik nagminnie uprawiający offtopic będzie natomiast karany ostrzeżeniem.
Dużo spamu. http://mmorpg.org.pl/forum/topic/70750-steam-zjadl-mi-kod-do-cs/?hl=%2Bsteam+%2Bzjad%B3
Brak spamu. http://mmorpg.org.pl/forum/topic/70788-zasadnicze-pytanie-sex/?hl=%2Bzasadnicze+%2Bpytanie
* Double post * Magiczne spowodowanie dwukrotnego naciśnięcia "wyślij", co skutkuje dwukrotnym wykonaniem operacji.
Drgawki, stara myszka, zbyt duża czułość, niespodziewane opóźnienie odpowiedzi, błąd serwera, lepiąca się myszka, używanie makro... Znalazałbym jeszcze więcej powodów, przez które można popełnić ten błąd. Dopóki ktoś nie robi tego umyślnie, nie powinno brać tego za łamanie regulaminu. W końcu każde ostrzeżenie, dotyczy człowieka, o którym wspomniałem na samym początku punktu trzeciego.
* Umieszczanie na forum linków do lub pytań odnośnie prywatnych serwerów MMO * Prywatne serwery Inc.
W przypadku, gdy wystawianie warnów za spam idzie tak płynnie i przyjemnie, to dlaczego, gdy w dziale "szukam MMO" istnieje polecenie "WoW, na prywatnym serwerze najlepiej (link do serwera) stoi nienaruszony?
Prywatne serwery gier są plagą (pasożyt), i często działają na niekorzyść twórców gry (żywiciel), czerpiąc z tego korzyść (żerowanie). Forum powinno być wolne od reklamowania czegokolwiek, z czego można czerpać korzyści bez większego wkładu intelektualnego. Wszystko ok. Ale to forum jest dla graczy, nie każdy jest w stanie bądź ma chęci opłacać tytuły, a z chęcią by pograł (WoW). Czasami community psuje grę, a chcemy pograć w jej starszą wersję, bądź na własnych zasadach (Tibia) (Metin2). Dlatego to cieszą się swoją popularnością. Nie chcę zlegalizowania prywatnych serwerów, chcę dopuszczania wyjątków sprawdzonych serwerów, które są znane i nie czerpią korzyści z graczy.
Nielegalnym oprogramowaniem są programy zmieniające IP, aby grać na zagranicznych wersjach gier. Jakoś głośno się o tym mówi, nikt nie ma zażaleń.
* Ostrzeżenia słowne * Te to chyba wyszły już mody, wieki nie widziałem takowego.
- Czwóreczka, brak ogólnego poinformowania o istnieniu pewnego punktu regulaminu.
11. ODRABIANIE PUNKTÓW OSTRZEŻEŃ 11.1. Każdemu użytkownikowi forum przysługuje prawo odrobienia uzyskanych w różny sposób punktów ostrzeżeń ze swojego konta. Należy w tym celu przysłużyć się społeczności forum w jakiś widoczny sposób - napisać artykuł, poradnik, uzupełnić opisy dla gier na stronie głównej, wykonać grafiki dla działów, rang, wymyślić ciekawy forumowy konkurs, itp.11.2. O wykonaniu pracy w celu odrobienia punktów należy poinformować jednego z moderatorów globalnych lub administratorów, który wedle własnego uznania odejmie z puli użytkownika od 0 do 5 punktów ostrzeżeń w zależności od poświęconego na pracę czasu i wysiłku.11.3. Nie można odrobić więcej niż 5 punktów ostrzeżeń w skali 12 miesięcy.11.4. Dodatkowe konkursy forumowe, w których można odrobić ostrzeżenia nie wliczają się do puli limitu 5 punktów ostrzeżeń rocznie.
Skoro wystawianie punktów idzie tak sprawnie, radziłbym zastanowić się na pomaganiu graczom likwidowania tych punktów. Moderator powinien sam nagradzać użytkowników za wkład na forum. Odejmowanie punktów za polubienie strony na facebooku, subskrybowanie kanału pomoże w reklamie serwisu, dodatkowo pomoże utrzymać użytkowników, bo liczba stałych jest drastycznie mała.
Osobiście mam na koncie co najmniej z dwa poradniki, nad którymi przesiedziałem troszeczkę.
- Piąteczka, system kar.
Nie uwzględnia się tutaj wyjątków, oklepany taryfikator jest ostry i nieludzki. Co by nie być gołosłownym daję przykład.
Wujek Stefan już od bowiem dawna jest użytkownikem forum, zawsze był miły, życzliwy. Co prawda nie doskonały, ma kilka punktów ostrzeżeń za drobne przewinienia, ale nawet nie przeklina na komary, gdy go gryzą. Pewnego dnia zostaje wyrzucony z pracy, a gdy przez to wraca wcześniej do domu zastaje swoją żonę nagą w łóżku z najlepszym przyjacielem. Wychodzi potężnie zdenerwowany z domu kierując się do kafejki, w celu zrelaksowania się przed kompem z dala od problemów. Po przejrzeniu informacji, wpisaniu pod nowym postem PO "a co z podwyżeniem kwoty wolnej od podatku", zagląda na swoje ulubione forum i widzi temat "Granie w kółko i krzyżyk jest najlepsze na świecie". Nigdy nie lubił tej gry. Ba! Nienawidzi ją, za brak fabuły, słaby endgame, i grafikę. Wpada w szał, kłóci się z twórcą tematu, nie wnosząc w ten sposób nic dobrego. Postawił już 8 takich postów. Do tej pory miał 4 punkty ostrzeżeń, otrzyma dodatkowe 8 i znika z powierzchni tego forum.
- Ogólna opinia o forum.
W przerwie posesyjnej miałem okazję poznać wielu graczy z forum, zarówno Ci z gier MOBA, jak i zwykłych MMO'sów. Jakoś odruchowo pytałem, jakie mają zdanie o forum. Niestety wiele z nich podzielało zdanie na temat w.w. wad.
Dodatkowo narzekali na:
-Ekipa samych swoich, czyli grono wzajemnej adoracji wśród starszych użytkowników i moderatorów, którzy są lepiej traktowani.
-Brak rzetelności, częsty brak moderacji w momentach, gdy są potrzebni, a nad aktywność, gdy to jest zbędne.
- Konkluzja
Nie należę do grupy zdesperowanych nastolatków, którzy po otrzymaniu blokady wyładowują się na blokujących. Nie mam nic, do ludzi którzy poświęcają własny czas dla tego forum, nie mając z tego jakichkolwiek korzyści. Doceniam to, że te forum istnieje tyle lat i jest wolne od reklam, to naprawdę piękne. Chcę pomóc.
W tym poście znajdą się: błędy, propozycje, zażalenia.
- Własne odczucia.
Odnoszę wrażenie, że większość uprawnionych na tym forum działa z niechęci. Częściowa ignorancja wynika z zawalenia prywatnymi sprawami. Moderator w moich oczach, to taki użytkownik forum, który służy pomocą i w racjonalny sposób zwróci mi uwagę, że nie powinienem czegoś robić. (Z dedykacją dla Xaorusa)
Zamiast tego są ludzie wstawiający hurtowo ostrzeżenia za odbieganie od tematu w kilkudniowych postach. Dają radość z faktu, że nie nałożyli perma, bo marnujesz ich czas.
- Bonus!
W momencie rejestracji http://mmorpg.org.pl/forum/index.php?app=core&module=global§ion=register# klauzula, która wygląda mniej więcej tak:
Przeczytałem i zgadzam się z zasadami użytkowania
Link, który się kryje pod "zasadami użytkowania", to link do strony rejestracji.
Gdy tworzyłem te konto, teoretycznie nic nie akceptowałem.
@Edit1 Poprawiono czytelność, wszystkie fragmenty regulaminu od teraz znajdują się w cytatach, w stanie nienaruszonym. (istnieją jedynie zaznaczenia).
@Edit2 Poprawiono język wypowiedzi, miejscami zmęczenie dawało we znaki.