Modyfikacja Biosu

Witam jak w temacie potrzebuje się dokształcić niestety nie "ogarniam" za dużo w tym temacie a google nie potrafi mi pomóc otóż jeżeli płyta główna a raczej bios

ma opcję a w niej

Cpu Voltage Mode i minimalna wartość to 0.85 V a załóżmy że procesor ze strony intel ma zakres napięcia 0.6500V-1.4000V

czyli płyta główna daje większe wartości niż procesor wymaga co przekłada się temperatury?

Dla zrozumienia nie interesuje mnie OC tylko UV

czym różnią się obie opcje cpu voltage mode offset vs manual

czy jest możliwość z edytowania na tyle biosu aby móc zmniejszyć minimalne wartości? przy stocku i turbobooscie płyta wysiada systin ma +- 95 stopni co przełoży się zapewne na żywotność płyty jak i cpu w chwili obecnej wyłaczyłem turboosta i zmniejszyłem jedynie Cpu ratio setting z 20 na 18 i powiem szczerze temperatury spadły o te 7-8 stopni co jest mega wynikiem

Proszę o nie pisanie komentarzy w stylu :

Trzeba było pierw czytać a nie wylewać gorzkie żale na forum czy też zakupić inny procesor

Moja płyta to zwykła budżetówka : P7H55-M PRO ( najnowszy bios ze strony asusa )

a procek to xeon x3450

Pozdrawiam i liczę na was!

Proponuję napisać ten post na jakimś forum komputerowym tutaj będzie ciężko o satysfakcjonującą odpowiedź ;)

Napięcia bym nie obniżał na twoim miejscu, bo może to pogorszyć w znacznym stopniu stabilność w działaniu procesora. Te 0.85V jest w porządku, a te wysokie temperatury od napięcia poniżej 1V się nie biorą. Co innego, jak już napięcie dojdzie do tego 1.4V (tryb turboboost)...

Co do opcji voltage mode to z tego co się orientuję, jeżeli ustawisz manual to napięcie procesora będzie ustawione na "sztywno" (mniej więcej), według tego, co tam ustawisz. Offset za to dostosowuje napięcie procesora do jego obciążenia, czyli im większe obciążenie, tym większe napięcie = większa wydajność (skąd już temperatury rosną).

Nie widzę sensu w edytowaniu minimalnych wartości, bo to maksymalne wartości wpływają na te wysokie temperatury... Co do temperatur, to raczej oczywiste, że turboboost zwiększy je i to w znacznym stopniu, a używanie procka cały czas w tym trybie nie jest zalecane. Możesz ustawić napięcie właśnie na tryb manual, nie za niskie oczywiście, a poradników na ten temat w internecie znajdziesz multum. Ewentualnie, jeżeli nie chcesz pozbywać się turboboosta, to kup lepsze chłodzenie i lepszą pastę na procka.

Zmniejszyłem napięcie i procesor jest stabilny :P

dziękuje za pomoc

Ewentualnie, jeżeli nie chcesz pozbywać się turboboosta, to kup lepsze chłodzenie i lepszą pastę na procka.

to dobry pomysł ale też wymiana obudowy (jak ma sie jakąś starą która nawet wentylacji nie ma) może obniżyć temperature (wiem z doświadczenia po kupnie nowej temperatury z 80+ spadły na 50 :) )

Witam jak w temacie potrzebuje się dokształcić niestety nie "ogarniam" za dużo w tym temacie a google nie potrafi mi pomóc otóż jeżeli płyta główna a raczej bios

ma opcję a w niej

Cpu Voltage Mode i minimalna wartość to 0.85 V a załóżmy że procesor ze strony intel ma zakres napięcia 0.6500V-1.4000V

czyli płyta główna daje większe wartości niż procesor wymaga co przekłada się temperatury?

Dla zrozumienia nie interesuje mnie OC tylko UV

czym różnią się obie opcje cpu voltage mode offset vs manual

czy jest możliwość z edytowania na tyle biosu aby móc zmniejszyć minimalne wartości? przy stocku i turbobooscie płyta wysiada systin ma +- 95 stopni co przełoży się zapewne na żywotność płyty jak i cpu w chwili obecnej wyłaczyłem turboosta i zmniejszyłem jedynie Cpu ratio setting z 20 na 18 i powiem szczerze temperatury spadły o te 7-8 stopni co jest mega wynikiem

Proszę o nie pisanie komentarzy w stylu :

Trzeba było pierw czytać a nie wylewać gorzkie żale na forum czy też zakupić inny procesor

Moja płyta to zwykła budżetówka : P7H55-M PRO ( najnowszy bios ze strony asusa )

a procek to xeon x3450

Pozdrawiam i liczę na was!