Dobro. "Wszyscy" robią listy ulubionych mmo,no cóz ja zrobie liste ulubionych zespołow folkowych,ktore chciałbym wam polecic.
1.Jeden z bardziej popularnych zespołow z Finlandii,a mianowicie - Ensiferum . Pierwszy zespół,ktory wprowadzil mnie do folku.
2.I kolejny bardzo dobrze znany zespół Szwajcarski - Eluveitie.
3.Kolejna grupa,tym razem z Niemiec - Equilibrium.Swietny wokal + dobra muzyka
4.Tym razem troche spokojniejszy wokal z Włoch - Elvenking. "Normalny" wokal,ktorego nie lubie nadrobił dobrą muzyką.
5.Oczywiscie,na mojej liscie nie zawitały tylko europejskie zespoły. Ego Fall zespół death metalowy z dodatkiem folku - Mongolia.Zasłużył na miejsce w moich ulubionych za tzw "mongolian throating".
6.Alestorm - czyli power folk ze Szkocji,spiewajacy o piratach (jedna z moich ulubionych tematyk),pomimo ze nie przepadam za "normalnym" wokalem,głos Christophera jest dla mnie cudny.
7.Guahaihoque - Chile,to co mi sie w nich szczególnie spodobało to woodwinds(takie dmuchwaki)
8.Northland - Hiszpański power,przypadł mi szczegolnie za wokal.
Są to zespoły,ktore przypadły mi szczegolnie.Ofc jest ich więcej,ale te są ulubione.
Ulubionym wokalista jest Petri Lindroos (Ensiferum),Paul Murillo (Northland) i Christopher Bowes (Alestorm)
Nie moglem dodac po przykładzie piosenek do kazdego zespółu,iz pojawił sie komunikat,ze uzyłem za duzo medi. Sprawdzcie sami:
1.One more magic potion
From afar
2.Inis mona
Omnos
3.Heimwarts
Blut im auge
4.Never ending night
Not my final song
5.Spirit of mongolia
Sacred totem
6.Pirate song
Keelhauld