Moja folk metalowa kolekcja

Dobro. "Wszyscy" robią listy ulubionych mmo,no cóz ja zrobie liste ulubionych zespołow folkowych,ktore chciałbym wam polecic.

1.Jeden z bardziej popularnych zespołow z Finlandii,a mianowicie - Ensiferum . Pierwszy zespół,ktory wprowadzil mnie do folku.

2.I kolejny bardzo dobrze znany zespół Szwajcarski - Eluveitie.

3.Kolejna grupa,tym razem z Niemiec - Equilibrium.Swietny wokal + dobra muzyka

4.Tym razem troche spokojniejszy wokal z Włoch - Elvenking. "Normalny" wokal,ktorego nie lubie nadrobił dobrą muzyką.

5.Oczywiscie,na mojej liscie nie zawitały tylko europejskie zespoły. Ego Fall zespół death metalowy z dodatkiem folku - Mongolia.Zasłużył na miejsce w moich ulubionych za tzw "mongolian throating".

6.Alestorm - czyli power folk ze Szkocji,spiewajacy o piratach (jedna z moich ulubionych tematyk),pomimo ze nie przepadam za "normalnym" wokalem,głos Christophera jest dla mnie cudny.

7.Guahaihoque - Chile,to co mi sie w nich szczególnie spodobało to woodwinds(takie dmuchwaki)

8.Northland - Hiszpański power,przypadł mi szczegolnie za wokal.

Są to zespoły,ktore przypadły mi szczegolnie.Ofc jest ich więcej,ale te są ulubione.

Ulubionym wokalista jest Petri Lindroos (Ensiferum),Paul Murillo (Northland) i Christopher Bowes (Alestorm)

Nie moglem dodac po przykładzie piosenek do kazdego zespółu,iz pojawił sie komunikat,ze uzyłem za duzo medi. Sprawdzcie sami:

1.One more magic potion

From afar

2.Inis mona

Omnos

3.Heimwarts

Blut im auge

4.Never ending night

Not my final song

5.Spirit of mongolia

Sacred totem

6.Pirate song

Keelhauld

7.Revelations

Thy Eternal Golden dawn

8.Old town's Inn

Revenge.

Zapraszam do dyskusji ludzi w temacie :D

Kocham folk metal !

Po paru sprzeczkach w Ensiferum odszedł Jarii i stworzył Wintersun posłuchaj sobie, w sumie jest to bardziej solowy projekt.

Tyr- Bardzo dobry folk/viking metalowy zespół

Amon Amarth- jeden z moich ulubionych, dobry death metal i tematyka ciekawa ;]

Norther- Bardzo dobry zespół mają w sobie coś gotyckiego

Finntroll- Blackmetal z Folką ;] polecam

i wiele wiele innych...

Dobra lista. Ensiferum był również moim pierwszym folk metalowym zespołem. ;)

Kocham folk metal !Po paru sprzeczkach w Ensiferum odszedł Jarii i stworzył Wintersun posłuchaj sobie, w sumie jest to bardziej solowy projekt.Tyr- Bardzo dobry folk/viking metalowy zespółAmon Amarth- jeden z moich ulubionych, dobry death metal i tematyka ciekawa ;]Norther- Bardzo dobry zespół mają w sobie coś gotyckiegoFinntroll- Blackmetal z Folką ;] polecami wiele wiele innych...

Sie składa,ze wszystkie je znam :D

Tyr - nie przysluchiwalem sie dobrze,ale sprawdze.

AA - ofc,ze znam. Bardzo dobry zespoł. Lubie glos wokalisty + tematyka vikingow :D

Norther - Petri Lindroos to wiadomo,chodz teraz juz kto inny. 2 piosenki znam na pamiec.

Fintroll - jak mozna nie znac,w foobarze leci co rusz.

Wintersun - wpadło mi kilka kawałkow.

Co do innych zespołow to moge polecic :

Gwydion,Hordak,AdornedBrood,Runic,Folkodia,Falkenbach,Finsterforst,Svartsot,Folkheim,Folkstone,Arkona(ciekawy zenski wokal,jednakze rosyjskiego nie moge zcierpiec),ofc Korpiklaani z vódką i beerem :D,Turisas z battle metalem.

Ja tam raczej w folku to się ograniczam do Wintersun i Ensiferum bardziej lubię takie odłamy które bardzo nawiązują do Heavy Metalu lecz trochę go modyfikują.A jak bym miał polecać to bardzo miło się słucha i poprawia humor Korpiklaani

Tematyka Manowar też jest dobra ;]

A z Wintersun to kocham

\m/ Winter Madness\m/

Szkoda,ze w moich okolicach graja tylko rock/punk rock czy jakis hardcore.Z chęcia wybrałbym sie na jakis folkowy koncert. Ostatnio Alestorm był z Sabatonem w 3 miastach. Najblizej bylo 300km,wiec wiadomo ze rodzice nie puszcza T_T

Lepszy rydz,niż nic :D Przy dobrym punku tez mozna sie bawic.

Btw. Widzieliscie to?:D

http://www.youtube.com/watch?v=miqKlc-w0KE

U mnie ,za nie długo będzie http://www.lastfm.pl/event/1753009+CEREMONIAL+PERFECTION+czyli+BALTIC+METAL+VIKING+TOUR+2011+w+Pub+Rocku

Eh,taka imprezka sie zapowiada,a ja ni moge tam byc -.- Mam nadzieje,ze zdasz relacje(jezeli idziesz).

Idę, idę ;) i zdam :D

Tam jestem zapisany jako Wujciomanson.

A masz może coś polskiego godnego polecenia? Ostatnio odkryłem, że w sumie jednak rodzime rytmy nie są takie złe i wpadły mi w pamięć słowiańskie teksty KelthuzzaRa czy bardzo fajny

grupy Sorcerer.

Szczerze jakos nie znalazlem nic co przypadlo by mi do gustu,chodz to co pokazales jest okey,tylko ten normalny wokal. Nie moge go zcierpiec.

Percival Schuttenbach -

to mi wpadło jakos.

Żywiołak posłuchajcie ;]

Dobro. "Wszyscy" robią listy ulubionych mmo,no cóz ja zrobie liste ulubionych zespołow folkowych,ktore chciałbym wam polecic.

1.Jeden z bardziej popularnych zespołow z Finlandii,a mianowicie - Ensiferum . Pierwszy zespół,ktory wprowadzil mnie do folku.

2.I kolejny bardzo dobrze znany zespół Szwajcarski - Eluveitie.

3.Kolejna grupa,tym razem z Niemiec - Equilibrium.Swietny wokal + dobra muzyka

4.Tym razem troche spokojniejszy wokal z Włoch - Elvenking. "Normalny" wokal,ktorego nie lubie nadrobił dobrą muzyką.

5.Oczywiscie,na mojej liscie nie zawitały tylko europejskie zespoły. Ego Fall zespół death metalowy z dodatkiem folku - Mongolia.Zasłużył na miejsce w moich ulubionych za tzw "mongolian throating".

6.Alestorm - czyli power folk ze Szkocji,spiewajacy o piratach (jedna z moich ulubionych tematyk),pomimo ze nie przepadam za "normalnym" wokalem,głos Christophera jest dla mnie cudny.

7.Guahaihoque - Chile,to co mi sie w nich szczególnie spodobało to woodwinds(takie dmuchwaki)

8.Northland - Hiszpański power,przypadł mi szczegolnie za wokal.

Są to zespoły,ktore przypadły mi szczegolnie.Ofc jest ich więcej,ale te są ulubione.

Ulubionym wokalista jest Petri Lindroos (Ensiferum),Paul Murillo (Northland) i Christopher Bowes (Alestorm)

Nie moglem dodac po przykładzie piosenek do kazdego zespółu,iz pojawił sie komunikat,ze uzyłem za duzo medi. Sprawdzcie sami:

1.One more magic potion

From afar

2.Inis mona

Omnos

3.Heimwarts

Blut im auge

4.Never ending night

Not my final song

5.Spirit of mongolia

Sacred totem

6.Pirate song

Keelhauld