Monitor do grania - obawy i pytania

Witam,

Od jakiegoś czasu rozglądam się za nowym monitorem bo ileż można jeszcze siedzieć na starym LCD '19 :-)

Na początku byłem zdecydowany na '27 calowy monitor ponieważ myślałem że większe = lepsze

Jednak po zapoznaniu sie z opiniami na różnych forach zacząłem się zastanawiać jednak nad 24 calowym monitorem, głównym argumentem było to, że '27 jest za duże na rozdzielczość full HD i strasznie widać pixele (pewnie odnosiło się to do konkretnego modelu bo zakładam że monitory z górnej półki nie mają takiego problemu)

Następnie moją ciekawość wzbudziło przejście z mojej aktualnej rozdzielczości 4:3 (1280 1024) na 16:9 full HD i to jak odbije się ta zmiana na FPSach i ogólnie płynności gier, bo zakładam, że jednak większy wyświetlacz pochłania więcej zasobów karty graficznej... i tu kolejna wątpliwość mój sprzęt :-)

(komputer składany około 2-3 lat temu)

procesor amd A8-5600k

grafika gtx660

ram 8gb

Głównie gram w CS:GO, GTA5, różne MMORPG nie koniecznie te najnowsze - i tutaj kolejne pytanie, np obecnie w CS wyciskam 140-150 klatek, oraz w GTA gram na wysokich ustawieniach, czy bardzo odczuję różnicę w sensie, że gry będą działać wolniej/słabiej/mniej FPS itp po przejściu z rozdzielczości 4;3 na full hd? (boje się np. że na full hd gta na moim sprzecie będzie się cieło na minimalnych xD)

Wracając do monitora, aktualnie najbardziej napalony jestem na BENQ XL2411z ( http://www.ceneo.pl/28513296#tab=spec )

Jest to monitor "do grania" i posiada odświeżanie 120/144 Hz - i to również rodzi moje obawy czy jest sens kupować taki monitor do mojego sprzętu... Oczywiście fajnie by było pograć w csa z tyloma Hz :D ale boję się, że jednak grafika i procek (w szczególności on) nie uciągną tego i tylko przepłace za rzecz której nie będę mógł używać na 100% w sensie tych Hz :D

Prosze o rady kogoś kto miał podobny problem ewentualnie propozycje dobrego monitora 24/27 cali max do 1200zl (mogą być dużo tańsze jeżeli mój sprzęt nie uciągnie monitora 120Hz+ to nie ma sensu przepłacać :P)

PS. Matryca jest mi raczej obojętna bo i tak wszystko będzie dużo lepsze od tego co mam teraz :P

no i fajnie by było czasem jednak pooglądać filmy poza graniem.

Do Twojego sprzętu nie bardzo aczkolwiek monitor jeden z ciekawszych w tym obrębie cenowym.

rozdzielczość full HD to to prawiie 2 większe obciążenie dla twojego pc . Więc zanotujesz na niej spadek klatek o jakieś 30 - 40%.

Cs na low ogarniesz ale do reszty gier ten moni będzie ci zbędny.

Tak więc masz do wyboru

Eizo FS 2434 za ~ 1200 IPS z dobrą jakością obrazu

Lub http://www.morele.net/monitor-iiyama-x2483hsu-b1-593921/

za 800 zł Matryca VA z dobrą czernią.

144 Hz to generalnie jest tylko do takich gier jak CS, bo gdzie tu do poważnych tytułów jak choćby z ostatnich Wiedźmin 3, w którym nawet topowe karty nie trzymają stałych 60 FPS w niektórych miejscach i to w full HD. Także trzeba dobrze przeanalizować w co się gra, bo jeżeli w większości to gry, w których nie da rady osiągnąć 144 klatek na jakichś przyzwoitych ustawieniach wizualnych to monitor 144 Hz nie ma sensu, bo można o prawie połowę taniej kupić "zwykły" monitor ze znacznie lepszą jakością obrazu.

U ciebie sprawa się jeszcze komplikuje ze względu na sprzęt. Ogólnie full HD na tym sprzęcie to średni pomysł, a gdzie tu jeszcze 144 Hz, no chyba że komputer tylko do CS. Skoro jesteś w stanie wydać ponad 1000 zł na monitor to może najpierw sobie zrób upgrade kompa co? Bo wydajność Ci poleci totalnie po przejściu na full HD. Nie masz po co się pchać w tą rozdzielczość, ja przynajmniej nie mając karty o wydajności przynajmniej GTXa 960/Radeona R9 380 nie poszedłbym w tą rozdzielczość i zostałbym z max 1600x900, bo jaki jest sens zwiększania rozdzielczości i zmniejszania przy tym detali? Efekt wyjdzie o wiele gorszy niż wyższe detale na niższej rozdzielczości.

Podzespoły wybiera się pod monitor, jeżeli np. idzie się w 1440p to trzeba mieć topowy sprzęt, a jak idzie się w 144 Hz to trzeba mieć bardzo dobry i liczyć się z ostrym zjeżdżaniem z detali w nowszych grach. Ale jeżeli się zdecydujesz jaki chcesz monitor to możesz najpierw zrobić upgrade sprzętu, a potem dokupić monitor, bo tak jak mówię, zrobienie odwrotnie zabije wydajność.

Dziękuję za odpowiedzi :-)

A więc tak jak myślałem sprzęt jest za słaby

Zainteresowałem się tym monitorem (poleconym przez DivumHerold) http://www.morele.net/monitor-iiyama-x2483hsu-b1-593921/

Komentarze ma całkiem OK, ale ma wbudowane głośniki których nie potrzebuję (a które pewnie są wliczone w cene :P) może znajdę jakiś odpowiednik bez głośników :-)

Jak chcesz taniej, to polecam ci taki monitor - http://www.morele.net/monitor-lg-23ea63-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-573708/
Nie ma niestety 24 cali, tylko 23. Ma większy kontrast niż ten od DivumHerolda i matrycę IPS, a nie AMVA.

W takim razie jeszcze jedno pytanie czy technologia "flicker free" jest bardzo zalecana w monitorze? Czy normalnie podczas grania/oglądania widać to migotanie ekranu ? Bo ja albo jestem ślepy albo nie widzię tego na swoim starym monitorze, który na pewno tej technologii nie posiada :P

Do samego CSa kup osobny monitor crt za 50 zl z odswiezaniem 144 i problem z glowy : )

W takim razie jeszcze jedno pytanie czy technologia "flicker free" jest bardzo zalecana w monitorze? Czy normalnie podczas grania/oglądania widać to migotanie ekranu ? Bo ja albo jestem ślepy albo nie widzię tego na swoim starym monitorze, który na pewno tej technologii nie posiada

bede szczery doo takiego padaka monitor za 1200 zl O.o czy cie pogielo ...

za ten 1200 zrob lepiej upgrade kompa ...

bede szczery doo takiego padaka monitor za 1200 zl O.o czy cie pogielo ...za ten 1200 zrob lepiej upgrade kompa ...

Dlatego pytam na forum aby uzyskać informacje od ludzi , którzy bardziej się znają na rzeczy :-)

Poza tym bądzmy szczerzy co za 1200zł można ulepszyć... zakładam że niewiele :-) Oczywiście myślałem nad wymianą procesora na jakiś i5 ale póki co nie czuję takiej potrzeby bo wszystko śmiga jak ta lala (oczywiście wszystko to w co gram)

grafika póki co tez jest spoko więc zanim gtx970 konkretnie nie potanieje to nie widzę sensu wymieniać gtx660. Dodatkowe 8gb ramu? raczej zbędne, płyta główna? póki wszystko pasuje do siebie jest OK ;-) więc myślę, że to co mam starczy jeszcze na jakieś 3-4 a nawet 5 lat :P chociaż może jak wyjdzie gta6 albo nowy CS i nie uciągnę ich to wtedy będę się martwił :P

ale co do monitora to już wiem, że nie ma co szaleć :) już pierwsze posty sprowadziły moje oczekiwania na ziemię :P

Nie myślałeś nad 21:9? Ja mam taki i po prostu za nic bym go nie zamienił na 16:9

Nie myślałeś nad 21:9? Ja mam taki i po prostu za nic bym go nie zamienił na 16:9

też myślałem no ale to jeszcze większy obszar do wyświetlenia, a jak już ustaliłem sprzęt mam za słaby na full HD 16;9 :P więc na 21:9 to pewnie będą slajdy :-)

PS. jaki konkretnie model masz na myśli? zobaczę i porównam sobie

W takim razie jeszcze jedno pytanie czy technologia "flicker free" jest bardzo zalecana w monitorze? Czy normalnie podczas grania/oglądania widać to migotanie ekranu ? Bo ja albo jestem ślepy albo nie widzię tego na swoim starym monitorze, który na pewno tej technologii nie posiada

Flicker free jest już dzisiaj w standardzie, a jak jakiś monitor tego nie ma to cóż... Okuliści też muszą z czegoś żyć.

Dlatego pytam na forum aby uzyskać informacje od ludzi , którzy bardziej się znają na rzeczy :-)Poza tym bądzmy szczerzy co za 1200zł można ulepszyć... zakładam że niewiele :-) Oczywiście myślałem nad wymianą procesora na jakiś i5 ale póki co nie czuję takiej potrzeby bo wszystko śmiga jak ta lala (oczywiście wszystko to w co gram)grafika póki co tez jest spoko więc zanim gtx970 konkretnie nie potanieje to nie widzę sensu wymieniać gtx660. Dodatkowe 8gb ramu? raczej zbędne, płyta główna? póki wszystko pasuje do siebie jest OK ;-) więc myślę, że to co mam starczy jeszcze na jakieś 3-4 a nawet 5 lat chociaż może jak wyjdzie gta6 albo nowy CS i nie uciągnę ich to wtedy będę się martwił ale co do monitora to już wiem, że nie ma co szaleć już pierwsze posty sprowadziły moje oczekiwania na ziemię

No jeżeli grasz w takie gry, które chodzą jak ta lala na gtxie 660, to może jednak dasz radę z tym 144 Hz. Jeżeli to są same gry o wymaganiach CSa to argument słabej wydajności w nowych grach przestaje istnieć. Z tym że musisz się liczyć się z tym że to droga w jedną stronę i w najnowsze gry już nie pograsz, bo przestawienie się ze 144 Hz na 15 raczej będzie niemożliwe.

Jak chcesz taniej, to polecam ci taki monitor - http://www.morele.net/monitor-lg-23ea63-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-573708/Nie ma niestety 24 cali, tylko 23. Ma większy kontrast niż ten od DivumHerolda i matrycę IPS, a nie AMVA.

Matryca to 40% monitora , reszta to elektronika. Monitory z najlepszym kontrastem to właśnie AMVA ( z racji najlepszego odwzorowania czerni ze wszystkich typów matryc)

kosmos liczby 10000000:1 to czysty marketing i wciskanie ludziom kitu. Tak samo jak czas reakcji 1 MS . nawet

Asus PG278Q ROG Swift 27 na matrycy TN który kosztuje 3000 zł ma chyba realnie ~ 1.3 ms czasu reakcji.

Witam,

Od jakiegoś czasu rozglądam się za nowym monitorem bo ileż można jeszcze siedzieć na starym LCD '19 :-)

Na początku byłem zdecydowany na '27 calowy monitor ponieważ myślałem że większe = lepsze

Jednak po zapoznaniu sie z opiniami na różnych forach zacząłem się zastanawiać jednak nad 24 calowym monitorem, głównym argumentem było to, że '27 jest za duże na rozdzielczość full HD i strasznie widać pixele (pewnie odnosiło się to do konkretnego modelu bo zakładam że monitory z górnej półki nie mają takiego problemu)

Następnie moją ciekawość wzbudziło przejście z mojej aktualnej rozdzielczości 4:3 (1280 1024) na 16:9 full HD i to jak odbije się ta zmiana na FPSach i ogólnie płynności gier, bo zakładam, że jednak większy wyświetlacz pochłania więcej zasobów karty graficznej... i tu kolejna wątpliwość mój sprzęt :-)

(komputer składany około 2-3 lat temu)

procesor amd A8-5600k

grafika gtx660

ram 8gb

Głównie gram w CS:GO, GTA5, różne MMORPG nie koniecznie te najnowsze - i tutaj kolejne pytanie, np obecnie w CS wyciskam 140-150 klatek, oraz w GTA gram na wysokich ustawieniach, czy bardzo odczuję różnicę w sensie, że gry będą działać wolniej/słabiej/mniej FPS itp po przejściu z rozdzielczości 4;3 na full hd? (boje się np. że na full hd gta na moim sprzecie będzie się cieło na minimalnych xD)

Wracając do monitora, aktualnie najbardziej napalony jestem na BENQ XL2411z ( http://www.ceneo.pl/28513296#tab=spec )

Jest to monitor "do grania" i posiada odświeżanie 120/144 Hz - i to również rodzi moje obawy czy jest sens kupować taki monitor do mojego sprzętu... Oczywiście fajnie by było pograć w csa z tyloma Hz :D ale boję się, że jednak grafika i procek (w szczególności on) nie uciągną tego i tylko przepłace za rzecz której nie będę mógł używać na 100% w sensie tych Hz :D

Prosze o rady kogoś kto miał podobny problem ewentualnie propozycje dobrego monitora 24/27 cali max do 1200zl (mogą być dużo tańsze jeżeli mój sprzęt nie uciągnie monitora 120Hz+ to nie ma sensu przepłacać :P)

PS. Matryca jest mi raczej obojętna bo i tak wszystko będzie dużo lepsze od tego co mam teraz :P

no i fajnie by było czasem jednak pooglądać filmy poza graniem.