Witam,
Od jakiegoś czasu rozglądam się za nowym monitorem bo ileż można jeszcze siedzieć na starym LCD '19 :-)
Na początku byłem zdecydowany na '27 calowy monitor ponieważ myślałem że większe = lepsze
Jednak po zapoznaniu sie z opiniami na różnych forach zacząłem się zastanawiać jednak nad 24 calowym monitorem, głównym argumentem było to, że '27 jest za duże na rozdzielczość full HD i strasznie widać pixele (pewnie odnosiło się to do konkretnego modelu bo zakładam że monitory z górnej półki nie mają takiego problemu)
Następnie moją ciekawość wzbudziło przejście z mojej aktualnej rozdzielczości 4:3 (1280 1024) na 16:9 full HD i to jak odbije się ta zmiana na FPSach i ogólnie płynności gier, bo zakładam, że jednak większy wyświetlacz pochłania więcej zasobów karty graficznej... i tu kolejna wątpliwość mój sprzęt :-)
(komputer składany około 2-3 lat temu)
procesor amd A8-5600k
grafika gtx660
ram 8gb
Głównie gram w CS:GO, GTA5, różne MMORPG nie koniecznie te najnowsze - i tutaj kolejne pytanie, np obecnie w CS wyciskam 140-150 klatek, oraz w GTA gram na wysokich ustawieniach, czy bardzo odczuję różnicę w sensie, że gry będą działać wolniej/słabiej/mniej FPS itp po przejściu z rozdzielczości 4;3 na full hd? (boje się np. że na full hd gta na moim sprzecie będzie się cieło na minimalnych xD)
Wracając do monitora, aktualnie najbardziej napalony jestem na BENQ XL2411z ( http://www.ceneo.pl/28513296#tab=spec )
Jest to monitor "do grania" i posiada odświeżanie 120/144 Hz - i to również rodzi moje obawy czy jest sens kupować taki monitor do mojego sprzętu... Oczywiście fajnie by było pograć w csa z tyloma Hz ale boję się, że jednak grafika i procek (w szczególności on) nie uciągną tego i tylko przepłace za rzecz której nie będę mógł używać na 100% w sensie tych Hz
Prosze o rady kogoś kto miał podobny problem ewentualnie propozycje dobrego monitora 24/27 cali max do 1200zl (mogą być dużo tańsze jeżeli mój sprzęt nie uciągnie monitora 120Hz+ to nie ma sensu przepłacać )
PS. Matryca jest mi raczej obojętna bo i tak wszystko będzie dużo lepsze od tego co mam teraz
no i fajnie by było czasem jednak pooglądać filmy poza graniem.