Monitor G27C2 VS GB2788HS

Witam. Potrzebuję pomocy przy decyzji, jako że nie jest to zabawka na tydzień/miesiąc a raczej na 5 lat z górką.

Tak więc jak wyżej, myślę o zakupie jednego z tych dwóch monitorów i pytanie kieruję raczej do ludzi którzy mają jeden z tych monitorów,

lub znają się na tyle by ocenić który jest lepszy, ze względu na firmę model etc.

A odnośnie samego zapytania kieruje się tym, że mało jest opinii w internecie lub nie są jednoznaczne, tak samo nie mogłem znaleźć porównania tych modeli.

https://www.x-kom.pl/p/380615-monitor-led-27-289-msi-optix-g27c2-curved-czarny.html

VS

https://www.x-kom.pl/p/349139-monitor-led-27-289-iiyama-g-master-gb2788hs-red-eagle.html

Matryce VA mają delikatną przewagę na TN i jeżeli wolisz lepszy kontrast to MSI. Osobiście lubię i polecam IIYAMA na którym nigdy się nie zawiodłem.

Witam . Mam pytanie ... z jakiej karty graficznej korzystasz obecnie ? Pytam gdyż piszesz iż monitor ma być na kilka lat . Plamka ( pixel ) na 27 calowym monitorze w Full HD może stać się w niedługim czasie dla ciebie poważnym i " widocznym " problemem który sprawić może negatywne odczucia wizualne . Gdyby to były monitory z 24 calową matrycą , to w 100 % spox wybór . Gdyby się okazało że dysponujesz GPU klasy 1080 lub wyższym , to za 400 zł więcej miał byś 144 Hz monitor w rozdzielczości 2K . I tak jak pisał VegetaPrime matryca TN ma do tej ceny lepsze parametry tak jak w tej IIyamie do 24 cali prz 144 Hz do gier i na co dzień . Tak czy siak warto to rozważyć , skoro sprzęt ma pracować dla ciebie więcej niż 1 rok .

Pozdrawiam .

https://www.morele.net/monitor-samsung-lc24fg73fquxen-star-wars-battlefront-ii-979056/ 24 cale zakrzywiony monitor matryca VA oraz technologia Quantum w tej chwili z kodem rabatowym za 999zł moim zdaniem mega cena za taki produkt.

Szukam 27 cali nie 24...

Co do grafiki Radeon HD7950, jak tylko spadną ceny to przerzucam się na Gtx 1060 gaming x 6gb

na 5lat fhd? eh nie

min 2560x1440

Dlatego pisałem o zakupie modelu 2K /144 HZ . Jednak jeżeli on startuje do 1060 6gb to nie ma sensu , bo 1060 kuleje w 2K i tu wchodzi w temat tylko Full HD / 144Hz. I gdybym był na jego miejscu to brał bym 24 cale . A co do tego samsunga to niestety ale Qled to poprawiona wersja Led i to bardziej programowo niż sprzętowo , dlatego mogą występować efekty uboczne polegające na ' ziarnistości pixela " nawet przy 24 calach . Nadal uważam że VegetaPrime dobrze ci podpowiadał za 1wszym razem byś rozglądał się za matrycą TN . Rozważ zakup mocnego 24 cale 144Hz + G-sync np: to - https://www.morele.net/monitor-aoc-g2460pg-661811/ . Czasem przerost rozmiaru nad parametrami może doprowadzić do spadku jakości obrazu podczas gry .

Pozdrawiam .

jak weźmiesz IIYAME kupuj bezpośrednio na ich stronie https://iiyama-sklep.pl/ masz tam gwarancję na fail pixel itp. + jakieś google VR.

Szukam 27 cali nie 24...

I źle szukasz, bo powinieneś 1440p szukać do 27" a nie FullHD, monitor od twoich oczy będzie stał ponad 1m ? Jeśli nie to nie warto, po co mieć tak dużą plamkę i dostrzegać pojedyncze pixele ?

iiyama G-Master GB2760QSU Red Eagle (2560x1440)

Pytanie do czego mu ten monitor... bo jak jakies programowanie czy cos, to faktycznie 27 cali jest spoko opcja :). No ale jak gra sie w FPS to za ta kase 144HZ must have :)

Ta właśnie popatrzyłem wszystko i sobie wszystko posprawdzałem, i będzie monitor stał w odległości 60-65cm, więc zdecydowałem na iiyame 24'

ogólnie monitor jest mi potrzebny do rysowania, ale lubię sobie tez pograć, wtedy bym musiał kupić 2k 27' przy takiej odległości, a 2k wydawać na monitor to mi się to nie widzi w tym momencie.

Tak więc jak napisałem padło na iiyame 24' 144hz.

Ja bym poradził zastanowić się do czego tak na prawdę jest Ci potrzebny ten monitor - jeśli chcesz zająć się rysowaniem/grafiką to wybierz monitor do tego celu bo na granie za 5 lat możesz nie mieć czasu. Pamiętaj też, że obszar roboczy w danej rozdzielczości jest niezależny od wielkości matrycy - czy to będzie 24" czy 32" to w FHD zawszę będzie on taki sam. Do gier spokojnie wystarczy dobra TN natomiast do profesjonalnej obróbki grafiki takie monitory i tak nie pokryją odpowiednio kolorów - ale też da się ten efekt zminimalizować metodą prób i błędów :)

taa tylko zastanawiam się nadal czy do gier 27c jest odpowiedni , 24c to i tak już chyba dużo. 24 1080p i 144MHz to i tak mega parametry + dobra firma i TN.

P.S. osobiście nie polecam monitorów AOC (wykonanie suck oraz matryca TN nie wygląda jak TN w innych markach). Co do grafiki oraz rysowania itp. to matryca AMVA+ jest najodpowiedniejsza do takich funkcji moi znajomi używają a pracują jako graficy komputerowi.

Do grafiki są najlepsze stare kineskopowe... Jak one miały... CTX? CTR :) zawsze jak wpadam do biura brata i patrzę ba te wielkie monitory nachodzi mnie nostalgia :D. Teraz cena takich monitorów to jak cena klawiatur mechanicznych(oczywiscie patrząc przez pryzmat urządzenia :) )

W sumie też ostatnio zastanawiam się nad kupnem monitora ale zastanawiam się nad 24c a 27c mam do wydania ok 1400zł +- i nie wiem co wybrać sobie aa i do karty 1080 :/