Monitor gaśnie przy starcie systemu

Witam.

Mam poważny problem!

Otóż od jakiegoś czasu, przy starcie systemu monitor zaczął mi gasnąć (Jakby się wyłączał) Pogrzebałem trochę na internecie i znalazłem przyczynę tego problemu - sterowniki... Po odinstalowaniu sterowników karty graficznej (GeForce 7300) wszystko powróciło do normalnego stanu (Oczywiście prócz tego, że nie miałem sterowniów)

Po ponownej instalacji owych sterowników problem powracał, a próbowałem także zainstalować starsze wersje. Formatowałem dysk i reinstalowałem DirectX (tak radzili na innym forum).

Wie ktoś może jak to naprawić? Bez sterowników wiele zrobić nie mogę.

Przepraszam że tak chaotycznie (jak zawsze) ale jestem zmęczony (jak zawsze...) :)

Jestes pewny ze to na 100% sterowniki? Jesli tak, to powgrywaj rozne wersje (starsze, nowsze, bety) i zobacz czy jakis ster daje rade. Troche to potrwa ale no coz.

PS. Masz moze monitor LCD Samsunga? Jesli tak, to wcale nie musi byc wina sterownikow...

Właśnie chodzi o to że nie wiem co jest główną przyczyną, doszedłem tylko do tego, że monitor wyłącza się przy zainstalowanych sterownikach, bez sterowników wszystko chodzi jak należy. A monitor mam kineskopowy, firmy Dell.

Może karta graficzna się przegrzewa co powoduje automatyczne wyłączenie GPU? Spróbuj rozkręcić blaszaka tak by nic się tam nie gotowało. Ja kiedyś miałem podobny problem jak upchałem płytę główną w za małej obudowie gdzie cyrkulacja powietrza była bliska zeru.

Można też jeszcze pogrzebać w zaawansowanych ustawieniach nvidi, tam się czasami coś lubi pokasztanić. Ustaw częstotliwość odświeżania obrazu na najmniejszą.

Komputer mam porozkręcany jak się tylko da, do tego całe wnętrze chłodzi wiatrak postawiony obok komputera, jednak wcześniej go nie było, a mój GeForce bardzo lubi się grzać. Czy możliwe jest to że karta graficzna się spaliła?

możliwe ale miałem taki sam problem ;] wziełem stary monitor 800x600 "wypukły" i podłaczyłem go do kompa i działało możliwe że zmieniła ci się częstotliwość odświeżania ;/

Zapomniałbym - Na innym forum, ktoś napisał że może to być spowodowane tym że po instalacji sterowników, komputer zmienia rozdzielczość której monitor nie może wyświetlić... Raczej w to wątpię, ale tonący brzytwy się złapie..

w moim przypadku zmieniło częstotliwość odświeżania i musiałem wziąć stary monitor z inną częstotliwością i na tym starym znieniłem na odpowiednią na tym co potrzebuje :D

W takim razie ustaw odpowiednia rozdzielczosc i odswiezanie, takie ktore monitor napewno obsluguje.

Nie wiem jaki masz model, ale zgaduje ze 800x600@ 60Hz na pewno obsluguje. Ustaw wiec tak i obserwuj co sie dzieje. Poszukaj takze w internecie (lub w manualu jesli jeszcze go masz) jakie rozdzialki i czestotliwosci da rade "puscic" na twoim monitorze.

Aha, latwy sposob na sprawdzenie czy to nie wina samego monitora. Wlacz bios i zostaw tak wlaczony na jakis czas. Jesli monitor sie nie wylacza to nie jego wina.

Wina moze byc tez po stronie karty graficznej. Moze sie grzeje i zmienia ustawienia na "ratujace karte", ktore moga powodowac wylaczanie sie monitora.

PS. Masz aktywne chlodzenie na karcie? Jesli nie to kup tani wiatraczek i zainstaluj na karcie.

PS2. Jeszcze jedna wazna sprawa. Jaki masz zasilacz? (i jakiej firmy jesli pamietasz). Ja po zmianie Gfx 5600 na GeForca 7600GT musialem wymienic zasilacz na silniejszy bo stary nie wyrabial (nie mogl "dzwignac" karty) i monitor mi sie nie wlaczal (a dokladniej mowiac to karta sie nie wlaczala). Moze problem lezy wlasnie po stronie zasilacza?

Witam.

Mam poważny problem!

Otóż od jakiegoś czasu, przy starcie systemu monitor zaczął mi gasnąć (Jakby się wyłączał) Pogrzebałem trochę na internecie i znalazłem przyczynę tego problemu - sterowniki... Po odinstalowaniu sterowników karty graficznej (GeForce 7300) wszystko powróciło do normalnego stanu (Oczywiście prócz tego, że nie miałem sterowniów)

Po ponownej instalacji owych sterowników problem powracał, a próbowałem także zainstalować starsze wersje. Formatowałem dysk i reinstalowałem DirectX (tak radzili na innym forum).

Wie ktoś może jak to naprawić? Bez sterowników wiele zrobić nie mogę.

Przepraszam że tak chaotycznie (jak zawsze) ale jestem zmęczony (jak zawsze...) :)