Monitor i telewizor

Witam. Dzisiaj potrzebuję waszej pomocy w doborze monitora oraz telewizora. Budżet na na monitor to ~1k zł + ~1k na telewizor.

Co do telewizora to raczej wymagań nie mam. USB i Wi-fi ?

Monitor najlepiej jakby posiadał odświeżanie ~144hz-120hz. Rozdziałka FHD, firma bez znaczenia.

Znalazłem jeden - LG 24" 24GM77-B. Jednak kompletnie się nie znam jeżeli chodzi o monitory, stąd moje pytanie kieruję do was. Czekam na wasze propozycje :).

dobry gaming monitor to 1300-1500zl np. eizo 24" , ten lg jest ok

Szukaj monitora już z 1440p. W tej przedziale chyba Dell ma dobre oferty z tego co pamiętam.
Co do TV to za 1000 zł jest fajna 32 od samsung ue32h4500

Te monitory Eizo są na prawdę warte dołożenia tej kasy ? Jeżeli różnica jest minimalna, bądź żadna to uważam kupowanie tych typowo "gejmingowych" monitorów za zbędne. Co do TV od Deski - dosyć ciekawy, poczekam jednak na więcej propozycji.

Z tego co też czytałem, IPS'y mają słabą czerń, gorszy czas reakcji od TN'ek.

Zależy czego oczekujesz po monitorze.

Jeżeli jakości obrazu to bierz 1440p IPS, bo rzekoma słaba czerń to marginalny problem w porównaniu do spadku jakości obrazu i kątów widzenia na matrycach TN. Tylko że taki monitor 1440p to już jest koszt minimum 1450 zł. Jedyny monitor na tej rozdzielczości w tym budżecie z odpowiednimi czasami reakcji to Dell U2515H. Sam ostatnio go kupiłem i polecam, różnica w jakości obrazu w porównaniu z monitorem 1080p za ~500 zł jest bardzo zauważalna.

Jeżeli zależy Ci na częstotliwości odświeżania i czasach reakcji to zainteresuj się monitorami z odświeżaniem 120/144 Hz. Jednak takie rozwiązanie ma bardzo ograniczony sens i zastosowanie, bo już teraz nawet na najlepszych sprzętach nie osiągnie się 120/144 FPS w najnowszych grach bez zjeżdżania z detali, więc jest to opcja skierowana praktycznie tylko i wyłącznie do graczy FPSów i innych gier, gdzie takie odświeżanie teoretycznie może coś dać, i muszą być to gry mało wymagające żeby być w stanie utrzymać te 144 FPS.

Najłatwiej będzie jak podasz nam specyfikacje swojego komputera i listę gier, w które najczęściej grasz, wtedy będzie można dostosować opcję odpowiednią dla Ciebie.

I5-3470

MSI GTX 760

8 GB GoodRam

Corsair CX600

Mam zamiar w przeciągu 2-3 miesięcy zmienić praktycznie całego kompa - może oprócz karty graficznej i zasilacza.

Gry które odpalam codziennie :

CS:GO

Smite

Ragnarok Online - często

Poza tym jakieś single które mi się spodobają. Przykładowo taki Wiedźmin 3, jakieś NFS'y. No i przeróżne MMO oczywiście ; P.

1440p nie na twojego kompa i nie warto jeszcze pod gry w ta platforme inwestowac.

eizo 24" 144mhz top monitor, telewizor jak deska podal.

Jak telewizory z wyjściem na pc to wydatek od 500 do 1000 . To zależny od herców czym więcej tym lepiej. Monitory z dekoderem w podobnej cenie lecz mniej cali .Max to 24 . Co do firm to LG lub Samsung ^_^

http://www.ceneo.pl/Monitory_LED;017Posiada_wbudowany_tuner_TV_P6-1073151.htm?se=jX1PfSIW-sI3hvTMB-sWlMsuYNmaiX-8&gclid=CK-17ZKx2MYCFcLhcgodXI8EQA

Szukam monitora i telewizora oddzielnie.

Czyli 1440p to raczej nie jest dobry wybór dla Ciebie, bo nie uciągniesz nowych gier w takiej rozdziałce. Przy takich grach jakie podałeś z tych w które grasz codziennie to chyba rzeczywiście monitor 144 Hz, choć musisz mieć na uwadze, że w najnowszych nie dość grach nic Ci to nie da, bo nie osiągniesz takiego FPSu, to jeszcze przypłacisz to 144 Hz gorszą matrycą, czyli gorszą jakością obrazu i kątami widzenia. To jest bardzo trudny wybór, bo wysokie odświeżanie i świetny obraz na raz to koszt rzędu 3000zł i trzeba niestety coś wybrać, pójść albo w lewo albo w prawo. Sam się zastanawiałem nad tym kilka dni i w końcu poszedłem w stronę IPS 1440p, ale ja nie gram w FPSy, więc to trochę inna sytuacja.

Możesz kupić oba monitory, jeden na jakość obrazu a drugi na odświeżanie, przetestować kilka dni który Ci bardziej leży, zwrócić ten drugi i wtedy dopiero kupić telewizor. Sam chciałem tak zrobić, ale nie chciało mi się już bawić w to całe zwracanie, karta graficzna na reklamacji już wykorzystała limit zwracania i czekania 2 tygodnie na powrót.... Ale jeżeli masz opcję kupić te monitory w jakimś sklepie, nie przez internet, to możesz tak zrobić, bo wtedy Ci zwrócą pieniądze od razu, a w przypadku zakupów na odległość mają na to 14 dni, plus jeszcze to całe odsyłanie i tak dalej, za dużo zachodu.

Małe miasteczko, więc raczej takich monitorów tutaj nie znajdę. Ja jestem zbyt dużym leniem, żeby się bawić w te całe odsyłania. Myślę że skusze się na monitor 144 / 120 hz - pytanie tylko jaki model ?

Witam. Dzisiaj potrzebuję waszej pomocy w doborze monitora oraz telewizora. Budżet na na monitor to ~1k zł + ~1k na telewizor.

Co do telewizora to raczej wymagań nie mam. USB i Wi-fi ?

Monitor najlepiej jakby posiadał odświeżanie ~144hz-120hz. Rozdziałka FHD, firma bez znaczenia.

Znalazłem jeden - LG 24" 24GM77-B. Jednak kompletnie się nie znam jeżeli chodzi o monitory, stąd moje pytanie kieruję do was. Czekam na wasze propozycje :).