Czyli 1440p to raczej nie jest dobry wybór dla Ciebie, bo nie uciągniesz nowych gier w takiej rozdziałce. Przy takich grach jakie podałeś z tych w które grasz codziennie to chyba rzeczywiście monitor 144 Hz, choć musisz mieć na uwadze, że w najnowszych nie dość grach nic Ci to nie da, bo nie osiągniesz takiego FPSu, to jeszcze przypłacisz to 144 Hz gorszą matrycą, czyli gorszą jakością obrazu i kątami widzenia. To jest bardzo trudny wybór, bo wysokie odświeżanie i świetny obraz na raz to koszt rzędu 3000zł i trzeba niestety coś wybrać, pójść albo w lewo albo w prawo. Sam się zastanawiałem nad tym kilka dni i w końcu poszedłem w stronę IPS 1440p, ale ja nie gram w FPSy, więc to trochę inna sytuacja.
Możesz kupić oba monitory, jeden na jakość obrazu a drugi na odświeżanie, przetestować kilka dni który Ci bardziej leży, zwrócić ten drugi i wtedy dopiero kupić telewizor. Sam chciałem tak zrobić, ale nie chciało mi się już bawić w to całe zwracanie, karta graficzna na reklamacji już wykorzystała limit zwracania i czekania 2 tygodnie na powrót.... Ale jeżeli masz opcję kupić te monitory w jakimś sklepie, nie przez internet, to możesz tak zrobić, bo wtedy Ci zwrócą pieniądze od razu, a w przypadku zakupów na odległość mają na to 14 dni, plus jeszcze to całe odsyłanie i tak dalej, za dużo zachodu.