Monk i Rogue

Witam. Ma pytanie, mam w glowie calkowity metlik. Gram na zmiane i Monkiem i Rogue oba style gry mi sie podobaja. Jednak szkoda mi czasu na granie obiema postaciami i musze sie zdecydowac na ta jedna. Rogue wybralem z powodu niezlych krytow 100-200k skolei monka za to ze jest twardy ciagle sie leczy jednak dmg ma owiele slabszy ( chociaz nie koniecznie tu mam na mysli walniecie z jednego skila).
Teraz kieruje sie do was, jakie sa wasze odczucia gry tymi klasami. Prosilbym aby wypowiadaly sie osoby tylko z globala a nie privow :). Pozdrawiam.

nie sprecyzowałeś czy chodzi ci o PvE czy o PvP, dlatego napiszę ogólnie:

w kwestii dmg rogal prawdopodobnie zawsze będzie lepszy od monka jako, że w wowie klasy będące czysto dps (mag, rogal, hunter, lock) niemal zawsze mają lekką przewagę nad hybrysiami. na obecny dmg/dps nie zwracałbym jakoś szczególnie uwagi bo co patch to co innego jest op'e ale powyższa zasada obowiązuje niemal zawsze, mimo wszystko masz tu porównanie ogólnego dps rogala i monka na tą chwilę - SoO 25HC:

co do pojedynczych cyferek myślę że monk też potrafi nieźle walnąć (raid buffy+herbatka+RSK = milijon dmg) ;)

jeśli mówimy tu o PvP to myślę że rogal będzie lepszy, bo posiada o wiele lepsze CC oraz stealtha, ale masz screen z arenek 3v3 (w 2v2 i 5v5 nie ma balansu) powyżej 2200 rata:

zwróć też uwagę na zmiany jakie będą miały miejsce w 6.0:

http://us.battle.net/wow/en/blog/13423478/warlords-of-draenor%E2%84%A2-alpha-patch-notes-04-17-2014-4-18-2014

ja sam grałem monkiem przez całą pandarię (głównie MW), póki co mam przerwę do draenorków a w nich prawdopodobnie nadal będę nim grał choć tak jak wcześniej jako lekarz (swoją drogą coraz mniej mi się podoba patrząc na patch notes z 6.0) a samą klasę wybrałem bo lubię te klimaty i mechanikę (melee healer który może dpsować, super mobilny tank i dps). a swój lvl boost wykorzystam na locka (kimś trzeba robić cyferki) - mimo to uważam że jeśli nie planujesz leczyć ani tankować rogal będzie dla ciebie lepszym wyborem ;)

Witam. Ma pytanie, mam w glowie calkowity metlik. Gram na zmiane i Monkiem i Rogue oba style gry mi sie podobaja. Jednak szkoda mi czasu na granie obiema postaciami i musze sie zdecydowac na ta jedna. Rogue wybralem z powodu niezlych krytow 100-200k skolei monka za to ze jest twardy ciagle sie leczy jednak dmg ma owiele slabszy ( chociaz nie koniecznie tu mam na mysli walniecie z jednego skila).
Teraz kieruje sie do was, jakie sa wasze odczucia gry tymi klasami. Prosilbym aby wypowiadaly sie osoby tylko z globala a nie privow :). Pozdrawiam.