MoP 5.3 (5.4) Shaman (Enh/Resto) czy Mag (Frost/Fire) do */DK/Drut

Witaj, zanim odpowiesz na ten temat, chciałbym abyś nie wypowiadał się jeżeli nie masz pojęcia o tej grze. (Wiem że wielu tu takich co lubią posty ponabijać)

Po drugie prosiłbym abyś ustosunkował swoją wypowiedź do poniższych kryteriów.

Jaka jest moja wymarzona klasa? (Shaman/Mag nie muszą spełniać wszystkich. Po prostu potrzebuję rady)

- Dobry burst, ale może też być constant dpsem.

- Radzi sobie na battlegroundach

- Ma ładnie wyglądające zbroje

- Może biegać podczas rzucania skilli

- Ma jakieś skille/sztuczki dzięki którym może uciec w trudniej sytuacji

- Miło się nim gra na PvE

- Jest potrzebny w raidach itd.

Plusy dla maga:

- Jest humanem

- Olbrzymi dmg jak na 30lvl (bo taki wbiłem)

- Nie jest aż tak miękki jak myślałem

- Zbroje są całkiem ładne, z tego co widziałem

- Często ma kryty, więc może zaskoczyć gracza i przeciwnika

- Całkiem dobrze gra się nim na low-lvl bg.

Minusy maga:

- Nie używa broni którą nosi przy sobie

- Może być tylko DPSem

Plusy szamana:

- Super wyglądające sety

- Ładne efekty skilli

- Używa broni które nosi by atakować (nawet dualwielding)

- DMG nie zaskakuje, jednak nie jest zły

- Może być dpsem lub healem

- Bardzo dynamiczny

Minusy szamana:

- Nie może być humanem, a dwarf i dranei mi nie podchodzi (mam dwarfa 30lvl)

- Praktycznie nie ma żadnych skilli do ucieczki

- Wydaje mi się miękki

Dodam że zależało by mi aby na tym 90lvlu w trójce: DK/Druid/Ja grało nam się dobrze. Myślałem nad takimi opcjami:

Mag Frost/DK Unholy/Druid Resto

Mag Fire/DK Frost/Druid Resto

Shaman Resto/DK Blood/Druid Feral

Shaman Enhancement/DK Frost/Druid Resto

Jestem początkującym graczem i nie mam większego pojęcia o grze, o tym jak jest na 90lvlu. Wszystkie swoje refleksje opieram na streamach, filmach na yt i opowiastkach.

Odpowiedział bym jak zwykle graj tym co ci się bardziej podoba, ale jak już ench shaman aktualnie jest dobry, ale zawsze sie możesz sie spodziewać , że w kolejnym patchu będzie lipny ogólnie shaman w histori patchy ma wzloty i upadki. Mag to już inna bajka zawsze fire lub arcane jest dobre w pve, frost magowie w pvp też nigdy nie narzekali, mag to taki pupilek blizzarda który jest zawsze dobry aktualny stan gry odzwierciedla ten tekst "Something like: Do you need a melee? bring a rogue. Do you need more melees? bring more rogues. Oh, you dont have more rogues? bring a DK, still need more melees? better go with ranged. Do you need a ranged? bring a warlock. Still need more ranged? bring more warlocks. Still need more ranged? bring in some fire mages

Hunters and DPS monks were pretty much the class you didn't want to bring because they really didn't put anything on the table. The only reason you ever took a DPS warrior was because of skullbaner."

Mag, rogal, hunter te klasy były, są i będą zawsze najlepiej wychodzić na zmianach w patchach, są zazwyczaj OP.

Obrzymi burst ma ele sham aktualnie, jak lecisz bez cc to na burscie znikasz.

Enh/Ele shaman. Dlaczego?

- Ma ładnie wyglądające zbroje (t6 <3)

Albo rogal. Z tych samych powodow. Tak jak napisal Keyi, frost mag zawsze byl i pewnie juz zawsze bedzie dobry (aczkolwiek mi w dawnych czasach przyjemniej gralo mi sie w fire)

zdecydowanie ele shaman
obie klasy są potrzebne i dobrze sobie radzą
to już kwestia własnych upodobań ale masz link poprzeglądaj sobie sety:

http://www.icy-veins...-sets-guide-wow

http://www.icy-veins...-sets-guide-wow

arcane jest dość statyczny, fire casty w ruchu, frost mnóstwo instant castów więc spokojnie - enh to melee wiec wszysko tobi w ruchu, ele ligning bolta czyli najbardziej spamowalny skill castuje w ruchu
obie klasy mają coś ciekawego
shaman, mag jest zbyt nudny
shaman, mag poza DMG nie oferuje dlatego nie jest zbyt chętnie brany na raidy

@co do pvp, obie klasy sobie świetnie radzą

@@pamiętaj, że mimo wszystko wow nie jest idealnie zbalansowaną grą z patcha na patch dmg/healing może się zmienić więc kieruj się tym kim lubisz grać a nie kto ma większe cyferki, poza tym skille różnie się skalują może być tak że na 30lvl coś jest extra a na 90lvl nawet nie będziesz tego używać.

Dzięki wszystkim za pomoc. Nadal nie jestem do końca zdecydowany, bo obydwie klasy coś oferują. A co do tego że maga niechętnie biorą na raidy to troszkę się dziwię, bo to w końcu najlepszy dps wykręca. (wg. rankingów)

to prawda ale są ważniejsze rzeczy od dmg/dps dam ci przykład:

ktoś zbiera na raid 10 osobowy ma 9/10 osób i pisze do niego o inv lock i mag z itemkami tego samego poziomu i pytanie kogo weźmie lider? locka, bo robi tylko minimalnie mniej dmg niż mag (zakładając, że obaj potrafią grać) ale może dać całemu raidowi kamyczki które leczą, może postawić portal po użyciu którego teleportujemy się inne miejsce (a tym samym możemy uniknąć jakiegoś ataku, szybciej dojść i zacząć bić addy itp), może dać szafę pozwalającą przyzwać innych graczy do instancji takie rzeczy nie jednokrotnie ratują ludzi i wyraźnie pomagają podczas walki.

Mag jest brany na raidy jak najbardziej ma super dps :) Shaman dopiero od 4.3 jest zabierany na raidy jeśli chodzi o dps. Wcześniej brany był pod uwagę tylko spec restoration. W pvp ja wołałbym grać z elementalem :) niż z magiem. Po za tym shaman 3 różne speci range dps, meele dps (mega burst obecnie), no i healing spec. Więc jak ci sie znudzi castowanie możesz sobie bić łapkami jak ci się znudzi bicie możesz leczyć ;) a magiem tylko dps.

PvE obojętnie, graj czym lubisz (ja np lubie healować shamanem), wszystkim wyciągniesz dobry dps. Wygląd sam sobie dobierasz odkąd jest Transmog.

pvp: mag>shaman - zawsze i w każdym patchu.

ogólnie to nie ważne czy bys wybrał shamana czy maga, team strasznie ..ujowy i ciężko bedzie nim grać.

Witaj, zanim odpowiesz na ten temat, chciałbym abyś nie wypowiadał się jeżeli nie masz pojęcia o tej grze. (Wiem że wielu tu takich co lubią posty ponabijać)

Po drugie prosiłbym abyś ustosunkował swoją wypowiedź do poniższych kryteriów.

Jaka jest moja wymarzona klasa? (Shaman/Mag nie muszą spełniać wszystkich. Po prostu potrzebuję rady)

Plusy dla maga:

- Jest humanem

- Olbrzymi dmg jak na 30lvl (bo taki wbiłem)

- Nie jest aż tak miękki jak myślałem

- Zbroje są całkiem ładne, z tego co widziałem

- Często ma kryty, więc może zaskoczyć gracza i przeciwnika

- Całkiem dobrze gra się nim na low-lvl bg.

Minusy maga:

- Nie używa broni którą nosi przy sobie

- Może być tylko DPSem

Plusy szamana:

- Super wyglądające sety

- Ładne efekty skilli

- Używa broni które nosi by atakować (nawet dualwielding)

- DMG nie zaskakuje, jednak nie jest zły

- Może być dpsem lub healem

- Bardzo dynamiczny

Minusy szamana:

- Nie może być humanem, a dwarf i dranei mi nie podchodzi (mam dwarfa 30lvl)

- Praktycznie nie ma żadnych skilli do ucieczki

- Wydaje mi się miękki

Dodam że zależało by mi aby na tym 90lvlu w trójce: DK/Druid/Ja grało nam się dobrze. Myślałem nad takimi opcjami:

Mag Frost/DK Unholy/Druid Resto

Mag Fire/DK Frost/Druid Resto

Shaman Resto/DK Blood/Druid Feral

Shaman Enhancement/DK Frost/Druid Resto

Jestem początkującym graczem i nie mam większego pojęcia o grze, o tym jak jest na 90lvlu. Wszystkie swoje refleksje opieram na streamach, filmach na yt i opowiastkach.