Morele i 3k

Tą kartę co ma w koszyku niech wy***przy za przeproszeniem i wrzuci sobie Radeona 7870 za zaoszczędzoną kasę jeśli zrobi tak jak Quaku powiedział.

@Quaku nie pisz posta po poście tylko edytuj jeśli łaska bo warny za to lecą :x.

@ zasilacz

ale te 550W to markowe, chieftec o tej samej mocy to z 700+ musiałby mieć, piszesz bzdury jak twierdzisz "przejechałem się na zasilaczu" to "oznaczony zasilacz" i będziesz miał na nim duży zapas mocy.

Ram - piszesz bzdury znowu "może się okazać w przyszłości" ten sprzęt co składasz to jak nie chcesz grać na niżej jak medium w nowe gry to max 3-3.5lata wymiana kompa Ciebie czeka i tak przez następne 5 lat wątpie, że na same gry więcej jak 8gb będzie potrzeba.

Robisz budżetowy komputer

- "budżetowy" w sensie masz 3k a chcesz grac w nowe tytuły, powiem Ci że brakuje Ci około 800zł tak naprawdę, kup sobie nawet i HAFA, zaznaczam tylko że my tutaj piszemy dla Twojego dobra, czy posłuchasz rady czy nie Twoja broszka i Twój komputer, ale gwarantuje Ci, że na każdym forum komputerowym, napiszą Ci to co ja napisałem.

1.Różnica temp między brutusem a tym twoim zalmanem to będzie 3-4 * C

2.Poczytaj trochę o "cyrkulacji powietrza" i dowiesz się że jeżeli chesz wysysać ciepłe powietrze ze środka to niewskazane jest

a) trzymanie wiatraków na spodzie obudowy)

B) ułożenie wiatraków w taki sposób, aby strumienie na siebie nachodziły

-> 2 wiatraki to max co powinieneś tam włożyć

OC procka

5

i5 3570k nie jest lutowane i nie podkręcisz tego na medium chłodzeniu do 4.5ghz o ile nie wtrafi Ci się dobra sztuka, do 4.8 to się max kręci 2500k, a 4.5 to górna granica 3570k to 4.5 na bdb płycie i chłodzeniu za 250~

=======================

raz jeszcze

Lp ID Nazwa Cena Ilość Wartość 1 473467 473467_1179650.jpgProcesor Intel Core i5-3570K, 3.4GHz, 6MB, LGA1155, 22nm, 77W, BOX (BX80637I53570K) 855,00 855,00 Usuń 2 360678 360678_741194.jpgPłyta główna ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155 302,95 302,95 Usuń 3 309589 309589_1279308.jpgChłodzenie CPU SilentiumPC Fortis HE1225 (SPC043) 130,95 130,95 Usuń 4 487117 487117_1244712.jpgPamięć G.Skill DDR3 4GB 1333MHz CL9 (F3-10600CL9S-4GBNT) 85,14 170,28 Usuń 5 379507 379507_806724.jpgZasilacz XFX Core 550W 120mm 80+ (P1-550S-XXB9) 229,00 229,00 Usuń 6 425328 425328_982190.jpgObudowa Cooler Master Elite 431, ATX, black, bez zasilacza, z oknem (RC-431K-KWN1) 168,01 168,01 Usuń 7 530934

@UP

Nie wiem czy zmieściłby mi się choć 1 wiatrak w domu a co dopiero w obudowie.

XFXy są głośne

Do OC i5 IB do 4,8GHz wystarczy MSI Z77A-G43 (mobo za 300zł). Górna granica to 4,5GHz? 4,6GHz robią nawet na Zalman Performa. Na Silver Arrow czy Noctua NH-D14 to 4,8GHz.

@UPNie wiem czy zmieściłby mi się choć 1 wiatrak w domu a co dopiero w obudowie.XFXy są głośneDo OC i5 IB do 4,8GHz wystarczy MSI Z77A-G43 (mobo za 300zł). Górna granica to 4,5GHz? 4,6GHz robią nawet na Zalman Performa. Na Silver Arrow czy Noctua NH-D14 to 4,8GHz.

Nadal mylisz kolego podkrecanie wynikowe z podkręcaniem do pracy.

Nikt mądry nie podkręca do 4.5 procka na tandetnym chłodzeniu i mobo za 300 zł gdzie sekcja zasilania procesora ma mało faz i może się zdarzyć tak że pewnego razu mimo godzinnych testów procesor szlak trafi. Bo co to za podkręcanie gdzie masz 4.5 a temp w stresie 80 stopni?

W całych podnietach o podkręcaniu zapominacie jak podwyzszanie napięcia i wysokie temp wpływają na skrócenie zywotnosci procesora oraz ryzyka uszkodzenia kompa.

Dobre płyty do podkręcania mają więcej niż 5 faz zasilania cpu. Moja ma 11. i wiem ze na niej sobie mogę popodkręcać.

Ale to tak jest, że teoretycy mowią: podkręc do 4.8. A sami nawet takiego sprzętu nie mają. Bo jakby mieli i dali za niego kilka tysi to by sie bali podkręcać tyle i na tym pracować.

@peelen

Nic nie mylę. Jest wiele osób, które tak robi i normalnie używa tak podkręconego procesora na takim chłodzeniu.

Wiele osób podkręca, bo chłodzenie za 120zł jest do tego jak najbardziej wystarczające nawet w przypadku IB a co dopiero SB. W przypadku IB, gdzie procesory pobierają mniej prądu taka G43 czy G45 spokojnie wystarczy do OC w okolice właśnie 4,5GHz. IB już są na tyle energooszczędne, że nie potrzebują tak mocnych sekcji zasilania jak pierwsze i5. IB wytrzymuje temperatury do 105*C albo 110*C (nie pamiętam, ale ponad 100*C). Co nie zmienia faktu, że na boxie są one w okolicach 80*C, czyli według Twojej tezy box załatwi procka, bo będzie ponad 80*C.

What? Skoro ktoś praktycznie od premiery i5 750/760 ma go podkręconego na 4GHz i ten proc działa już 4 lata (a znam osobę, która po paru latach użytkowania zmieniła mobo i zrobiła OC aż do 4,5GHz), to wytrzyma jeszcze wystarczająco długo.

Jaki masz procesor? Zwróć uwagę, że nowsze procesory (pod warunkiem, że nie bierzemy pod uwagę AMD bo u nich poprawy nie widzę) pobierają coraz mniej prądu. Pierwsze i5 pobierały sporo mniej prądu od starych C2D i C2Q, kolejna generacja czyli SB znów przyniosła poprawę a IB jeszcze ten pobór prądu zmniejsza. Aby dokładniej zobrazować: platforma ze stockowym Phenom II x4 955 pobiera tyle prądu co kręcony na 4.0GHz i7 860 i o 100W więcej niż kręcony na 4.0GHz i5 750. Dlatego teraz już płyta nie musi posiadać 10+ faz aby można było robić OC.

Teoretycy mówią... miałem i5 760, ledwo kupiłem chłodzenie (mugen 2) kręciłem na 3.8GHz. Teraz mam IB i czekam na przedłużki do wentylatorów (mobo ma inaczej umieszczone złącza zasilania i niestety niektóre wentylatory nie są podłączone a wole zapewnić maszynce odpowiednia cyrkulację powietrza zanim wezmę się za OC).

BTW jak ktoś kupuje sprzęt do OC to z myślą o OC

@peelenNic nie mylę. Jest wiele osób, które tak robi i normalnie używa tak podkręconego procesora na takim chłodzeniu.Wiele osób podkręca, bo chłodzenie za 120zł jest do tego jak najbardziej wystarczające nawet w przypadku IB a co dopiero SB. W przypadku IB, gdzie procesory pobierają mniej prądu taka G43 czy G45 spokojnie wystarczy do OC w okolice właśnie 4,5GHz. IB już są na tyle energooszczędne, że nie potrzebują tak mocnych sekcji zasilania jak pierwsze i5. IB wytrzymuje temperatury do 105*C albo 110*C (nie pamiętam, ale ponad 100*C). Co nie zmienia faktu, że na boxie są one w okolicach 80*C, czyli według Twojej tezy box załatwi procka, bo będzie ponad 80*C.What? Skoro ktoś praktycznie od premiery i5 750/760 ma go podkręconego na 4GHz i ten proc działa już 4 lata (a znam osobę, która po paru latach użytkowania zmieniła mobo i zrobiła OC aż do 4,5GHz), to wytrzyma jeszcze wystarczająco długo.Jaki masz procesor? Zwróć uwagę, że nowsze procesory (pod warunkiem, że nie bierzemy pod uwagę AMD bo u nich poprawy nie widzę) pobierają coraz mniej prądu. Pierwsze i5 pobierały sporo mniej prądu od starych C2D i C2Q, kolejna generacja czyli SB znów przyniosła poprawę a IB jeszcze ten pobór prądu zmniejsza. Aby dokładniej zobrazować: platforma ze stockowym Phenom II x4 955 pobiera tyle prądu co kręcony na 4.0GHz i7 860 i o 100W więcej niż kręcony na 4.0GHz i5 750. Dlatego teraz już płyta nie musi posiadać 10+ faz aby można było robić OC.Teoretycy mówią... miałem i5 760, ledwo kupiłem chłodzenie (mugen 2) kręciłem na 3.8GHz. Teraz mam IB i czekam na przedłużki do wentylatorów (mobo ma inaczej umieszczone złącza zasilania i niestety niektóre wentylatory nie są podłączone a wole zapewnić maszynce odpowiednia cyrkulację powietrza zanim wezmę się za OC).BTW jak ktoś kupuje sprzęt do OC to z myślą o OC

Dzięki za wyczerpującą odpowiedz.

Ja rozumiem, że proc wytrzymuje do 110 stopni. Jednak jak każda elektronika szybciej sie on popsuje w wysokich temp. Ja nie uznaje pracowania na komputerze który ma 80 stopni. Max 70, optymalnie poniżej 65 przy 100% obciążenia. Jeśli ktoś używa boxa od intela to współczuje. Niestety trzeba wtedy uważać żeby za mocno go nie wysilać bo potrafi sie spocić.

Nie widze też sensu podkręcania procesora o 50% bo tyle mamy kiedy procesor podkręcimy z 3.0 na 4.5 albo na 4.8 z 3.3. Mniej wiecej 50%.

Obecnie procesory pobieraja mniej prądu, ale nie zmniejsza to wykładniczo wydzielanego ciepła ponieważ napiecie nie spada tak mocno. Pozatym podkręcając zwiekszasz napięcie, zuzycie prądu wiec i wydzielane ciepło.

To, że ktoś podkręcił proca i działa 4 lata nie znaczy, że inna osoba zrobi to samo i nie padnie mu po kilku miechach. W tym cała sztuka i sedno. Sam wiesz, że są w kazdej serii cpu lepsze do podkręcania sztuki i gorsze. Jednemu trafi sie ok a inny bedzie miał problem zeby osiągnąć 60% tego co tamten.

Wiadomo, że teraz procki pobieraja mniej prądu, wiec sekcja zasilania nie musi byc tak mocna. Ale kręcic mozna było zawsze. Kwestia jak wysoko. Gadanie każdemu, że sobie wykręci proca o 40% do 4.5 i sobie będzie spokojnie pracował jest złe z zasady. Po pierwsze dlatego, że kazdy proc jest inny, kazda płyta głowna także, i każda obudowa inna. Po 2 dlatego, że każde podkręcanie niesie za sobą ryzyko którego ani ty ani ja na siebie nie wezmiemy. Sam wiem ile opcji jest w biosie i ile mozna zepsuć. A czasami ktoś wydaje grubą kase na kompa i nie stać go na kolejnego jesli cos sie spali.

Ja mam i7 960 podkręconego lekko z 3.2 na 3.8. włączone żeby zbijało podczas małego obciążenia procka taktowanie o połowę więc teraz siedze sobie na praktycznie 1.7 i ma 24 stopnie, przy obciązeniu prime95 na 100% ma 60 stopni. Chłodzenie noctua dh 14 obudowa haf 22(wentylatory w niej skręcone do minimum w biosie także praktycznie ich nie słychać).

Płyte głowną mam asus rampage 3 extreme. Pamięci patriota 3 kanałowe 3x4 niby 2000 Mhz mogą mieć ale na 1800 je trzymam.

Dlaczego nie kręcę wyżej mając taki sprzęt? Bo to nieopłacalne dla mnie. Po co ma mi siedzieć w budzie grzejnik skoro nie potrzebuje narazie takiej mocy. Po co ma mi brać więcej prądu, działać na 4.5 skoro tego nie wykorzystam? Już znudziło mi się kręcenie procka dla wyniku. Kiedyś się w to bawiłem to miałem coś 4.6 albo 4.7, wtedy temp dobijała chyba do 75 stopni cos takiego.

Witam Was i odrazu przechodzę do konkretów :

1.Co sądzicie o sklepie morele i w ile dochodzi przesyłka do punkt odbioru oraz czy dostawy maja caly tydz. czy bez weekendow lub tylko niedzieli ?

2.Złożyłem PC za 3k czy wszystjo "gra" ?

I czy pozniejsze dokupienie chlodzenia i podkr. proc ma sens.

3. Czy kod z pclab podajrze na darmowa wysylke i zlozenie jaka przesylke obejmuje i zlozenie dod. do zestawu by pozniej cena sie odjela?

http://forum.pclab.pl/topic/785647-Zestawy-Polecane-zestawy-komputerowe-17112012-Promocja-od-morelenet-dla-pclabowicz%C3%B3w/

post-10952-0-37279700-1359011242_thumb.p