MSI GX640 - dorzucić RAM'u?

Dobry wieczór, pytanie kieruję bardziej do osób, które nieznacznie modyfikowały swoje przenośne komputerki. Czy Waszym zdaniem warto inwestować w dodatkową kość 4GB RAM'u do mojego MSI GX640? Z tego co się orientuję, zamknę to w budżecie ~100zł, więc wydatek nie duży, a czy będą widoczne zmiany gołym okiem?

Laptopa wykorzystuję do:

- Gier (tylko LOL, Tera EU, NWO, CS 1.6)

- Programów (Adobe Photoshop CS6, Adobe Illustrator CS6, Adobe After Effects CS6, Autodesk 3ds Max 13)

Zależy mi na szybkim starcie (Wszelkie usługi, oraz opcje rozruchu w msconfig ustawione na błysk) systemu, oraz ogólnej optymalizacji tego staruszka.

Z góry dziękuję za odpowiedź :).

Różnica będzie i to widoczna już po pierwszym starcie. Laptop będzie działał płynniej i pozwoli uruchomić więcej aplikacji bez znaczącego spadku wydajności.

Za szybki boot bardziej odpowiada dysk. SSD mają b. duże prędkości odczytu i zapisu, ale cena jest zabójcza. 128GB SSD to koszt ~400zł. Ram przyda się na pewno do gier i programów do edycji.

z 4 na 8GB ogromnej różnicy nie będzie. Jeśli miałbyś 1 lub 2GB to różnica była by naprawdę odczuwalna przynajmniej w grach. Z tego co wyczytałem laptop obsługuje pamięć ddr3 1066 MHz(a szkoda bo 1600mhz nie jest drogie) więc cena raczej wyniesie ~80zł . jeśli zależy ci na wydajności możesz zainstalować Windows 8 x64 w testach jest szybszy od win7. Dysk ssd też był by dobry ale jest strasznie drogi i chyba nie masz miejsca na dwa dyski.

Przy Photoshopie przeskok z 4GB na 8GB da się odczuć, bo ten program lubi pożerać RAM. Sam miałem w starym PC 4GB i PS często używał pamięci dysku, przez co zwalniał niemiłosiernie.

Dziękuję za odpowiedzi dot. RAM'u, skuszę się na ten zakup po 10'tym :D .

Co do Windows'a 8 x64bit - mógłbyś mi wysłać link do tego testu, z którego czerpałeś informacje?

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/windows-7-vs-windows-8.html porównanie obu systemów może nie ma ogromnych różnic ale start systemu w 28s na windows 8 a 45s na win 7 da się odczuć a jak napisałeś zależy ci na tym.

W sumie 215zł, bo do instalacji 8'ki wystarczy mi "Box Upgrade". Poczytam jeszcze, ale na razie zostaję tylko przy zakupie kości pamięci :).

Dobry wieczór, pytanie kieruję bardziej do osób, które nieznacznie modyfikowały swoje przenośne komputerki. Czy Waszym zdaniem warto inwestować w dodatkową kość 4GB RAM'u do mojego MSI GX640? Z tego co się orientuję, zamknę to w budżecie ~100zł, więc wydatek nie duży, a czy będą widoczne zmiany gołym okiem?

Laptopa wykorzystuję do:

- Gier (tylko LOL, Tera EU, NWO, CS 1.6)

- Programów (Adobe Photoshop CS6, Adobe Illustrator CS6, Adobe After Effects CS6, Autodesk 3ds Max 13)

Zależy mi na szybkim starcie (Wszelkie usługi, oraz opcje rozruchu w msconfig ustawione na błysk) systemu, oraz ogólnej optymalizacji tego staruszka.

Z góry dziękuję za odpowiedź :).