Mu Online jest jedną z popularniejszych gier MMORPG. Pierwszy raz mogliśmy się zalogować w 2003 roku(choć sama gra została wydana w roku 2001 przez firmę Webzen), gdy powstał serwer dla graczy z całego globu. Mu było jednym z pierwszych MMO, które u nas w Polsce, a także na całym świecie przyciągały ogromne rzesze fanów. W 2006 roku prawo do dystrybucji gry wykupiła firma K2 Network. Wprowadziła wiele ułatwień dla nowych graczy, aby przyciągnąć ich do gry, choć obyło się bez większych zmian. Trzy lata później, w maju gra powróciła w ręce twórców, którzy od razu dodali wiele urozmaiceń. Fabuła gry oparta jest o książki James'a Churchwarda, w której pisze o mitycznej krainie Mu. Ciekawostką jest to, że książki wydane zostały po pierwszej wojnie światowej i przetrwały drugą?
Gra jest typowym "Hack and Slashem", znaczy to że opiera się głównie na zabijaniu potworów, co bywa często monotonne. Gdy w 2004 roku po raz pierwszy zalogowałem się, grafika była w porządku. Gracz miał do wyboru trzy profesje i dodawał statystyki, tak żeby mógł założyć na siebie ekwipunek. Ale gdy zalogowałem się jakieś pół roku temu, aby sprawdzić co się dzieje na starym dobrym MU, okazało się że nie jest już taki dobry jak kiedyś. Profesji jest sześć, gdzie dwie dopiero po odblokowaniu. ( trzeba którąś z podstawowych postaci osiągnąć określony poziom )Grafika z przeciętnej "awansowała" przez te kilka lat na słabą, ponieważ w silniku graficznym chyba nic się nie zmieniło.
Profesje, o których wspominałem to:
Mroczny Rycerz ( Dark Knight, DK )
Mroczny Czarodziej ( Dark Wizard, DW )
Elf ( Fairy Elf: Energy Elf, EE oraz Agility Elf, AE )
Przywoływacz ( Summoner )
Magiczny Gladiator ( Magic Gladiator, MG ) - Odblokowana po 220 poziomie.
Mroczny Władca ( Dark Lord, DL ) - Odblokowana po 250 poziomie.
Każda z nich po osiągnięciu poziomów 150 oraz 400 może awansować swoją profesję:
Mroczny Rycerz ( Dark Knight, DK ) - - > Blade Knight (BK)
Mroczny Czarodziej ( Dark Wizard, DW ) - - > Soul Master (SM)
Elf ( Fairy Elf: Energy Elf, EE oraz Agility Elf, AE ) - - > Muse Elf (ME)
Przywoływacz ( Summoner ) - - > Bloody Summoner (BS)
Blade Knight - - > Blade Master (BM)
Soul Master - - > Grand Master (GM)
Muse Elf - - > High Elf (HE)
Bloody Summoner - - > Dimension Master
Magic Gladiator - - > Duel Master
Dark Lord - - > Lord Emperor
Muzyka w grze jest kiepska, dlatego polecam zaopatrzyć się w Winampa, ewentualnie w telewizor z kablówką, ponieważ można zgłupieć słuchając tych "pomrukiwań". Nie ma potrzeby pisać na ten temat czegoś więcej, poza tym w.g. mnie muzyka nie jest najważniejszym aspektem oceniania gier MMO, ponieważ w każdej prawie od razu ją wyłączam.
Istnieją prywatne serwery gry, na których doświadczenie zdobywa się nieco szybciej lub nawet bardzo szybko, zależnie od ustawień Administratora. Zazwyczaj po osiągnięciu maksymalnego poziomu udajemy się na stronę takiego serwera i restartujemy poziom naszej postaci do pierwszego. Oczywiście statystyki oraz rzeczy zostają. Gracze wtedy ścigają się, który będzie miał najwięcej resetów.
W grze występuje wiele eventów, których celem jest mordowanie potworów oraz graczy na wiele sposobów. Na taki event można dostać się robiąc zaproszenie. Więcej informacji o typach eventów znajdziecie na wikipedii wpisując frazę "Mu Online". Najpopularniejszymi z nich są Blood Castle, Devil Square, Chaos Castle oraz Castle Siege.
Co do PVP, to jest to bardzo ubogi system. Nie ma szans, żeby kilku słabszych graczy zabiło jednego lepszego ( każdy zginie po 1-3 ciosach ). Pojedynki wysokopoziomowych postaci zazwyczaj kończą się zwycięstwem tego, który pierwszy uderzy.
Pierwsze zdanie, które napisałem brzmiało "Mu Online jest jedną z popularniejszych gier MMO". Sam nie wiem co ludzi przyciąga do tej gry... Może to sentyment? Sam pamiętam czasy jak kolega pokazał mi tą grę, a że wtedy również bardzo popularna była Tibia, to porównując grafikę tych dwóch gier 2D, porównania tak naprawdę nie było. Grywalność zostawia wiele do życzenia, bo zadań w grze nie ma za dużo, a PVP jak pisałem wyżej, najczęściej zależy od tego kto pierwszy uderzy. Trudno byłoby mi rozbudować bardziej ten artykuł, bo sama gra jest mało rozbudowana, więc trudno mi cukrować czemuś, co na to nie zasługuje.
Grafika 5/10
Dźwięk 2/10
Grywalność 6/10
Moja ocena to 4/10
Wymagania Sprzętowe: Pentium II 500MHz, 128MB RAM, 16MB akcelerator 3D (Voodoo3, TNT i lepsze)