Muzyka - co polecicie?

Witam. Od czasu do czasu nachodzi mnie faza na posłuchanie czegoś nowego, z czym nie miałem do czynienia. Tym razem mam chęć na folk. Polecicie jakieś kawałki/utwory folkowe? Co jakiś czas będę prosił też o jakieś inne gatunki.

Prosiłbym o przeniesienie do odpowiedniego działu(muzyka).

nie wiem czy to dokładnie folk, ale może Zakopower?

Polskie zespoły. Niespecjalnie, a tym bardziej Zakopower, nie lubię ich. Do naszych rodaków trzeba mnie przekonać. Jeśli już śpiewanie po polsku to zazwyczaj mało znane, alternatywne zespoły.

Myślę że tym razem zmienisz zdanie o polskich zespołach. Zdecydowanie polecam Percival(akustyczne wykonania na autentycznych replikach średniowiecznych instrumentów) i Percival Schuttenbach(zaliczany do gatunku folk metalu) Tu jeśli ci się na youtube spodobają to nie licz raczej na kopie z internetu, bo większość ludzi darzy ich szacunkiem i kupują oryginały płyt.

Po za tym polecam, jednak są to już mieszanki:

The Dreadnoughts - folk punk, byłem na ich koncercie zdecydowanie polecam. Reszta poniżej podchodzi pod folk+power metal co nie zmienia faktu że mają świetne wykonanie.

Turisas - mieszanina power metalu, folk metalu i symfonicznego metalu, pod względem lirycznym jest to viking metal, ponieważ zespół w swoich utworach opowiada o historii wikingów z XI wieku naszej ery.

Alestorm - szkocki zespół folk/power metal. Tematyka utworów grupy oscyluje wokół piractwa.

Korpiklaani - fiński zespół grający folk metal. Tutaj znajdziesz nieco więcej folku niż w Turisas czy Alestorm.

Heidevolk - holenderska grupa muzyczna wykonująca folk metal. Zespół w swej twórczości nawiązuje do germańskiej mitologii oraz historii Geldrii, prowincji z której pochodzi Heidevolk.

Jeśli ten typ muzyki ci podchodzi, poszukaj info o nadchodzącym koncercie pod nazwą Heidenfest - jest w przyszłym miesiącu.

Walnij sobie Dubstep ;D zawsze cos nowego borgore

Devanzo, póki co folk. wojtekelpaso. Nie to, że nie lubię polskich zespołów, bo słucham takich, ale nie takiego typu. Wolę jakiś alternatywnych, świeżych, ale ciekawych zespołów.

Korpiklani zdecydowanie :D

polecam G.O.D.

Blackmore's Night

http://www.youtube.com/watch?v=1DTPxfL4lIs

inna wersja:

Eluveitie

Ensiferum

Turisas

Dropkick Murphys

Orphaned Land

Dziękuję bardzo za propozycje. Jeśli ktoś się zna na dobrym punku, to może poleci mi jakieś zespoły?

A co do Heidenfestu, wojtekelpaso, dzięki za info o czymś takim, ale raczej nie pojadę (szkoła).

Przesłuchaj Bullet for my Valentine..

A po coś nowego polecam Słonia - Polak, ciekawią muzyke ma..

Witam. Od czasu do czasu nachodzi mnie faza na posłuchanie czegoś nowego, z czym nie miałem do czynienia. Tym razem mam chęć na folk. Polecicie jakieś kawałki/utwory folkowe? Co jakiś czas będę prosił też o jakieś inne gatunki.

Prosiłbym o przeniesienie do odpowiedniego działu(muzyka).