Muzyka dla streamu online

Witam. W związku z tym, że zauważam u siebie talent do zaginania google w poszukiwaniach prostych i jednoznacznych odpowiedzi na moje pytania, a moja uwaga przy czytaniu licencji, umów itd. siada w trakcie ich czytania jak przy czytaniu "Dziadów", przychodzę z poradą tutaj.

Zbieram powolutku informacje, zwłaszcza te prawne względem otwarcia streama w prawdopodobnie niedalekiej przyszłości. Problem sprawia mi rozgryzienie prawnej strony odtwarzania muzyki na takowym streamie. O tak, bo sam sobie słucham chętnie, a jak publika się jakaś przypałęta, to może zechce oglądać mnie przy moim secie. Na dobry początek stream będzie mieć charakter typowo niekomercyjny - w zasadzie sama promocja samego siebie poprzez własną pracę. Najbardziej byłbym rad mogąc korzystać ze Spotify do tych celów z powodu bogatej bazy mojej ulubionej muzyki (no umówmy się, że bogatej, brak OGROMNEJ części dyskografii Nightwisha w bólu i permanentnej żałobie, ale przeboleję). Tu udało mi się znaleźć chyba nawet odpowiedni fragment w warunkach korzystania. Co mi jednak po tym, skoro (przynajmniej takie jest moje odczucie) bogactwo interpretacji jest... spore.

Serwis Spotify i treści przez niego udostępnianie są własnością Spotify lub licencjodawców Spotify, zapewniamy Ci ograniczoną, niewyłączną i odwoływalną licencję umożliwiającą prywatne i niekomercyjne korzystanie z Serwisu Spotify oraz otrzymywanie treści medialnych, udostępnianych poprzez Serwis Spotify w Twoim Kraju zamieszkania, w oparciu o Abonament lub Wersję Próbną, którą wybrałeś („Licencja”).

EDIT: dodaję jeszcze link do całości: https://www.spotify.com/pl/legal/end-user-agreement/ punkt 4.Licencja i cesja. Akapit 1

Tu mnie zastrzelono budząc we mnie pytanie z serii "co autor miał na myśli..?" Mogę sobie powiedzmy "wybrać" pomiędzy prywatnym i niekomercyjnym użytkowaniem serwisu, jako, że Spotify mi takową licencję zapewnia (co podpowiada mi zarówno serce, jak i rozum), czy w domyśle mam wykręcić im skillowe combo prywatności i niekomercyjności, dyskwalifikucjąc dzięki temu swoją wizję streamu przy akompaniamencie Spotify z powodu owej nieszczęsnej prywatności (co podpowiada mi rozsądek)?

Jeżeli dobrze rozumuję o co pytasz, to wg logiki dla prawników musisz korzystać i prywatnie, i niekomercyjnie, nie możesz wybrać jednej z tych opcji, musisz je wykonać obie, aby było to zgodne z regulaminem...

Spora grupa stremerow puszcza muzyke z spotify podczas "grania" takze mysle ze z tym problemu nie ma . Jedyny warunek ktory zauwazylem to ten ze pokazana jest nazwa utworu jaki obecnie leci na stream

Jeśli chcesz streamować na twitchu, to nie przejmuj się tym. Większość dużych streamerów używa spotify czy playlist z youtube i nie ma problemu.

Moje przekonanie o tym, że prawnicza gadka ma na celu zrobienie nam wody z mózgu pod przykrywką dokładnego omówienia tego, co nam wolno, a czego nie, rośnie. Jedna z ważniejszych kwestii jest podana dwuznacznie, na "odwal się". Albo po prostu to ja na pewnych płaszczyznach myślę w straszliwie prosty sposób.

Jeśli w powyżej podany przeze mnie sposób mi nie wyjdzie, to jakie istnieją dla mnie rozwiązania? Jeśli mógłbym prosić, do swoich tez podajcie też konkretne wycinki z takich "warunków", licencji, ustaw (tu nie wiem, jak to konkretnie nazwać, po prostu to, co ustanawia nasze państwo) wraz z linkiem do źródła :)

@kinya11

Widzisz, ja chcę wszystko zgodnie z prawem rozwiązać na wypadek, gdyby ktoś się obudził, że może mnie uwalić za to, że postępuję w ten, nie inny sposób. To o czym mówisz jest jak najbardziej ok z punktu prawa, czy na zasadzie "nie złapią cię i tak"?

EDIT: nie wiem na ile to może być istotne, w moim przypadku prawdopodobnie mowa jest o picarto.tv, stream artystyczny, nie z gry ;p

Używając muzyki ze spotify lub youtube wiąże się z tym, że później twoje broadcasty, które się zapisują na twitchu, będą miały wycięty totalnie głos w danym momencie w którym leci muzyka (chyba że masz zgodę/licencję/ albo puszczasz muzykę zrobioną przez siebie)

Każda strona ma inne warunki i inne zasady. Nie wiem jak to jest na picarto.tv. Co najlepszego możesz zrobić, to po prostu zgłosić się do supportu strony z pytaniem, czy korzystanie z muzyki komercyjnej wiąże się z jakimiś konsekwencjami prawnymi (chociaż i tak pewnie odpowiedzą Ci, że tak).

Z twitchem to jest dziwnie, niby można, niby nie... Jedni twierdzą że można, drudzy że nie można, inni zaś że nie można ale twitchowi się za to oberwie a nie Tobie... Jeszcze ludzie mówią, że to twitch wykupuje licencje na muzykę dla wszystkich streamerów. Powtarzam, nie znam się na tym, nie wiem jak to jest.

Spróbuj z swoją playlistą na spotify, jak dostaniesz maila/wiadomość że masz przestać, to będziesz wiedział :).

Na streamie możesz odtwarzać co chcesz, jednak jeśli to co puszczasz jest chronione prawem autorskim, to zapisane na twitchu powtóki będą wymutowane.

Witam. W związku z tym, że zauważam u siebie talent do zaginania google w poszukiwaniach prostych i jednoznacznych odpowiedzi na moje pytania, a moja uwaga przy czytaniu licencji, umów itd. siada w trakcie ich czytania jak przy czytaniu "Dziadów", przychodzę z poradą tutaj.

Zbieram powolutku informacje, zwłaszcza te prawne względem otwarcia streama w prawdopodobnie niedalekiej przyszłości. Problem sprawia mi rozgryzienie prawnej strony odtwarzania muzyki na takowym streamie. O tak, bo sam sobie słucham chętnie, a jak publika się jakaś przypałęta, to może zechce oglądać mnie przy moim secie. Na dobry początek stream będzie mieć charakter typowo niekomercyjny - w zasadzie sama promocja samego siebie poprzez własną pracę. Najbardziej byłbym rad mogąc korzystać ze Spotify do tych celów z powodu bogatej bazy mojej ulubionej muzyki (no umówmy się, że bogatej, brak OGROMNEJ części dyskografii Nightwisha w bólu i permanentnej żałobie, ale przeboleję). Tu udało mi się znaleźć chyba nawet odpowiedni fragment w warunkach korzystania. Co mi jednak po tym, skoro (przynajmniej takie jest moje odczucie) bogactwo interpretacji jest... spore.

Serwis Spotify i treści przez niego udostępnianie są własnością Spotify lub licencjodawców Spotify, zapewniamy Ci ograniczoną, niewyłączną i odwoływalną licencję umożliwiającą prywatne i niekomercyjne korzystanie z Serwisu Spotify oraz otrzymywanie treści medialnych, udostępnianych poprzez Serwis Spotify w Twoim Kraju zamieszkania, w oparciu o Abonament lub Wersję Próbną, którą wybrałeś („Licencja”).

EDIT: dodaję jeszcze link do całości: https://www.spotify.com/pl/legal/end-user-agreement/ punkt 4.Licencja i cesja. Akapit 1

Tu mnie zastrzelono budząc we mnie pytanie z serii "co autor miał na myśli..?" Mogę sobie powiedzmy "wybrać" pomiędzy prywatnym i niekomercyjnym użytkowaniem serwisu, jako, że Spotify mi takową licencję zapewnia (co podpowiada mi zarówno serce, jak i rozum), czy w domyśle mam wykręcić im skillowe combo prywatności i niekomercyjności, dyskwalifikucjąc dzięki temu swoją wizję streamu przy akompaniamencie Spotify z powodu owej nieszczęsnej prywatności (co podpowiada mi rozsądek)?