Cześć,
Jako iż moja klawiatura i myszka ledwo działają postanowiłem kupić coś nowego, ale lepszego.
Chciałbym się dowiedzieć jaką myszkę i klawiaturę polecacie do gier? (najlepiej żeby klawiatura była podświetlana)
Cena max to 300-350 zł
Cześć,
Jako iż moja klawiatura i myszka ledwo działają postanowiłem kupić coś nowego, ale lepszego.
Chciałbym się dowiedzieć jaką myszkę i klawiaturę polecacie do gier? (najlepiej żeby klawiatura była podświetlana)
Cena max to 300-350 zł
O ile z klawiaturą jest prosciej to z myszką... bywa kłopotliwie.
Tak w skrócie:
Po pierwsze jakiego chwytu używasz oraz jak dużą masz dłoń?
Na jakim DPi aktualnie pracujesz i czy odczuwasz potrzebę "zmian"?
Jaką masz aktualnie podkłade pod mysz?
Wystarczy LPM + PPP + sroll? Czy wymagasz dodatkowych przycisków?
A ostatnia najważniejsza rzecz to wygoda... i tu musisz mówiać prosto PROPOZYCJE "pomacać" w sklepie czy gdzieś, bo każdy będzie miał inne predyspozycje.
Cześć.
Jeśli chodzi o mysz do gier należy patrzeć na kilka aspektów.
Po pierwsze, szerokim łukiem omijaj mychy na sensorze Pixart ( V-Track ). Producent zapewnia, że to świetny sensor ...bla bla... i działa na każdej powierzchni. Czy faktycznie działa na każdej ? Być może. Ale to jak działa na szmaciance, czy twardej podkładce pozostawia wiele do życzenia.
Tyle na temat Pixartu. Jesli ma byc to gryzoń do gier najlepiej wybierać z :
Optyk : Avago 3060
Laser : Avago 9500
Tak, wiem że są jeszcze inne dobre sensory, ale powiedzmy że zawęzimy poszukiwania do tych dwóch. W zależności czy preferujesz podkładkę twardą, czy szmacianą ( odpowiednio dla optyk-szmacianka , laser-twarda ). Teraz powinieneś zweryfikować swój chwyt (to w jaki sposób trzymasz myche) tu odsyłam do linku http://www.test-gear.pl/gripy/. Zweryfikowałes ? Swietnie.
Teraz mozesz z listy najbadziej polecanych myszek wybrać coś dla siebie pod względem chwytu. Odsyłam pod link http://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje/myszki/rekomendowane_myszki/
Od siebie mogę polecic : TT Saphira oraz Logitech G400. Imo dwie najelpsze mychy w tych sensorach.
Pozdrawiam, licze że pomogłem. Wątek piszę gdyż niegdyś też mialem problem z doborem gryzonia
Deuss polecasz już myszki mimo iż nie poznałeś jego odpowiedzi? ŚWIETNIE...
A co do Avago 3060 od niego lepsze są 3310/3090/3095 jeśli już piszesz o najlepszym wyborze.
Podłączę się do tematu - Mam średnią dłoń i używam każdego chwytu w zależności jak mi wygodniej w danym momencie . Myszki do gier potrzebuję i mam na nią 250 zł
Microsoft Sidewinder + Tracer Sniper to moje zestawienie, do 200-250zł powinienieś zapłacić jakoś za komplet polecam
Poleciłem myszki, które mi przypadły do gustu. Przecież nie narzucam mu zadnego wyboru - co wiecej nawet przekierowalem go pod link z innymi mychami. Kolego, troche luzu : )
Co do tych sensorów. Napisałem troszkę niżej, że są oczywiscie inne dobre wybory, ale czy do cholery będziesz czepiać się kazdego słówka? No panie.
I tak - 3090 jest też genialnym sensorem.
Mr.Rosiu w sumie zamiast polecać, zobacz jak tam z tymi wymiarami http://www.test-gear.pl/sensor/
Grałem na Mambie 4G i na R.A.T 5 i obie dobrze leżą ale jednak nie przypadły mi do gustu . Coś w wymiarach tych 2 ale innego Takie tam imposibruu
Zarówno Mamba jak i Rat 5 mają dupne sensory
odo myszki u siebie właśnie mam Func'a MS-3 (stronka producenta - klik) bardzo wygodna mysz, a dłoń mam raczej średnią.
Natomiast nie podałeś innych "danych" więc nie wiem czy tobie by podpasowała.
Wracając do autora tematu, czekam na informacje.
Przepraszam,ale nie miałem czasu na podpisanie. Co do myszki to:
- Dłoni dużej nie mam, ale wolę większe myszki, tak aby cała dłoń leżała (lub w większości) na myszce,
- Chciałbym żeby myszka miała trochę dodatkowych przycisków (2-4)
-Aktualne używam twardej podkładki.
-Chcę żeby wygodnie było trzymać myszkę.
Twardej podkładki... ale nie no-name?
Więc na jakim DPI pracujesz?
Cyber Snipe Stinger albo Silencer niestety myszki na maks 2 lata ale fenomenalne. starszy model Snipe jest chyba najwygodniejsza mychą na rynku.
Niestety ,ale nie wiem o co ci chodzi z tą podkładką, DPI 800.
800DPI... to tylko optyk, więc dobrze by było gdybyś podkładke na miękką zmienił, aczkolwiek może to być w późniejszym czasie.
Neoqub najwygodniejsza to jest Func MS-3 bo cała ręka wygodnie na niej spoczywa, a uwierz miałem styczność z niejedną myszką (niewiem jak ty). Oczywiscie jesli ktos uzywa claw grip'a to bedzie mial inne zdanie bo tam preferowane są mniejsze gryzonie.
Steelseries Sensei jest bardzo optymalną myszką. Prosta, wygodna i nie za droga do tego w komplecie klawiaturka steelseries Apex będzie fajną opcją.
Do tych myszek typu Func MS gdzie cała ręka spoczywa na gryzoniu osobiście mam mieszane uczucia. Mam do tej pory Speedlinka Decusa, Fajna, zgrabna i faktycznie dłoń na niej odpoczywa ale np. ja strasznie męczyłem się nie mając kontaktu z podłożem. Kwestia pewnie przyzwyczajenia ale ja po okresie testów wymiękłem i przerzuciłem się na myszkę z innym profilem a Speedlink wczoraj trafił na portal aukcyjny.
Też miałem poxzątkowo problemy bo moja osobista mysz jest węższa i "mały" plec uciekał mi na podkładke... a tsm są specjalne wyżłobienia na myszy.
Ale aktualnie? Super!
Ba po powrocie (tak na chwile) na moją mysz strasznie mnie boli ręka O.o
Kilka z waszych myszek mnie zaciekawiło, więc zostawmy na razie temat myszek.
Została mi jeszcze klawiatura, kilka ważnych rzeczy:
- najlepiej żeby była czarna,
- koniecznie podświetlana,
- musi starczyć na długo,
- nie droga,
- najlepiej żeby miała ładną obudowę.
Co do myszki z optykiem... jest parę ciekawszych propozycji (jest więcej, podałem najciekawsze moim zdaniem):
Logitech G400/G400S
Ozone Radon Opto
Roccat Kone Pure Optical
Steelseries Rival
Corsair Raptor M40/M45
Tesoro Gungnir (ale kolorystycznie... mało ciekawa)
Jeśli mowa o tańszych:
Genius Maurus/Maurus X
CMStorm Recon oraz Spawn
Natomiast co do klawiatury może:
Logitech G105
Corsair Raptor K30
Genius Manticore
Steelseries Apex RAW
Każda oferuje dodatkowe przyciski pod makra.
P.S. Wyjdzie ponad 350zł.. chyba ze brał być "najtańsze" opcje.
Ale myślę iz warto dopłacić, w końcu tego nie wymienia się codziennie
O właśnie. Roccat Kone Pure. Dobrze że Xardunek o niej napomną bo ja kompletnie zapomniałem a mam ją aktualnie. Super mysz.
Ale koniecznie z dopiskiem Optical... bo przy 800DPI laser nie jest wskazany.