Na co zwracać uwagę, czy pójdzie gra na danym komputerze?

Witam serdecznie, jestem w drugiej klasie technikum na profilu Informatyka. Moim problemem jest nieumiejętność oceny, czy pójdzie na danym komputerze gra. Wiem, dla innych to powód do śmiechu, dla innych to rzecz dziwna. Dla mnie jest to po prostu ośmieszenie samego siebie, no ale człowiek nie nauczy się dopóki gdy nie zapyta. Tak więc chciałbym na przykładzie mojego komputera (o specyfikacji podanej poniżej) zapytać jak się patrzy na podzespoły, na co się zwraca uwagę i tak dalej.
Na sam początek ja to rozumuję tak:

• Gdy w wymaganiach: jest karta 512MB
  • Procesor 2 rdzeniowy jakiś AMD po 2GHz
  • RAM 2GB

A gdy ja mam (także przykładowo):

• kartę 512MB
  • Procesor 2 rdzeniowy AMD 2GHz
  • RAM 3GB

To z mojego punktu widzenia gra powinna pójść, jednakże gdy zapytam w tematach to piszą, że gra nie pójdzie z powodu, że za słaby komputer. No cóż, trochę dziwne to dla mnie.

Dobra, teraz przejdźmy do rzeczywistego problemu i rozważań jak na to wszystko patrzeć. Chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył jak się to wszystko robi. Zrobimy to na przykładzie wymagań GTA V, oraz specyfikacji mojego komputera.

Oficjalne minimalne wymagania GTA V

SO: Windows 8.1 64-bitowy, Windows 8 64-bitowy, Windows 7 64-bitowy z Service Pack 1, Windows Vista 64-bitowy z Service Pack 2* (*w przypadku systemu Vista zalecamy korzystanie z kart graficznych NVIDIA)
Procesor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2,4 GHz (4 rdzenie) / AMD Phenom 9850 Quad-Core (4 rdzenie) @ 2,5 GHz
Pamięć: 4 GB
Karta graficzna: NVidia 9800 GT 1 GB / AMD HD 4870 1 GB (DX 10, 10.1, 11)
Karta dźwiękowa: w 100% zgodna z DirectX 10
Miejsce na dysku: 65 GB

Specyfikacja mojego komputera

Procesor: Amd Phenom II X4 945 3.0 GHz cztery rdzenie
Grafika: Gigabyte HD 6670 1GB DDR3 na szynie 128bit
RAM: 3GB DDR2:
-2GB Goodram GR800D264L6/2G
-1GB elixir 2Rx8.PC2-6400U
System operacyjny: Windows 7 64 bit SP1

I teraz tak, oczywiście znów z mojego punktu widzenia:

• SO się zgadza, mam W7 SP1
  • Procesor się zgadza ponieważ:
  • jest cztero rdzeniowy
  • w wymogach jest 2,5GHz, a mój ma 3.0GHz
  • Pamięć RAM się nie zgadza, ponieważ wymagane jest 4GB RAM
  • Karta graficzna się zgadza, ponieważ ma 1GB i obsługuje wymagane DX.

Podsumowaniem jest to, że gra powinna pójść na minimalnych z małą utratą FPS. Jednakże czy dobrze to zostało sprawdzone?

Nie dziękuj:

http://www.systemrequirementslab.com/cyri

Wpisujesz nazwę crapu i stronka sprawdza Ci automatycznie kompa pod względem wymagań gierki.

Nie dziękuj:http://www.systemrequirementslab.com/cyriWpisujesz nazwę crapu i stronka sprawdza Ci automatycznie kompa pod względem wymagań gierki.

Właśnie, pod względem wymagań. A co z optymalizacją? Przykład GTA SA powinna według tej strony iść u mnie na low/medium, a idzie na ultra high ( wgrane mody graficzne + ENB) za to S.T.A.L.K.E.R powinien pójść na maksymalnych, a nie idzie w ogóle :P .. Co do autora tematu: Trzeba znać możliwości sprzętu i na "oko" oceni optymalizację produktu ( mmm uwielbiam to słowo xD)

Nie dziękuj:http://www.systemrequirementslab.com/cyriWpisujesz nazwę crapu i stronka sprawdza Ci automatycznie kompa pod względem wymagań gierki.

Ta strona to kompletny niewypał niestety, czasami pokazuje prawdziwe wyniki, jednak czasami fałszywe. Dlatego nie ufam tej stronie z tego względu.

Właśnie, pod względem wymagań. A co z optymalizacją? Przykład GTA SA powinna według tej strony iść u mnie na low/medium, a idzie na ultra high ( wgrane mody graficzne + ENB) za to S.T.A.L.K.E.R powinien pójść na maksymalnych, a nie idzie w ogóle .. Co do autora tematu: Trzeba znać możliwości sprzętu i na "oko" oceni optymalizację produktu ( mmm uwielbiam to słowo xD)

Hmm, czyli bez tego ani rusz?

Nie polecam tej strony. Na starym komputerze jak sprawdzałem czy mi pójdzie Diablo3 to nawet na minimalnych mi nie powinien działać, a tutaj taka niespodzianka! Gra działała i chodziła płynnie.

Kurcze no...

Liczą się parametry twojego sprzętu, a nie 1 cyferka określająca ilość pamięci...

Ważna jest szybkość przesyłu danych, częstotliwość, itd...

Nie jestem na Informatyku, a wiem więcej od Cb...

Co prawda, w ramie częstotliwość mało daje, ale zawsze szybciej działa.

Zawsze w wymagania wymaganiach masz podany model podzespoła. Musisz sobie po prostu porównać wydajność swojego podzespoła z wydajnością podanego.

No przykładowo:

Masz kartę 1GB z szybkością szyny 70GB/sec. W wymaganiach gry pisze Ci karta 1GB i model xxx. Sprawdzasz sobie wydajność podanego modelu i ma np szybkość szyny 100GB/sec. No więc wiadomo, że u Cb na karcie gra będzie trochę słabiej chodziła mimo, że masz to wymagane 1Gb. Po prostu musisz porównać sobie wydajność karty swojej i wymaganej.

Oczywiście na wydajność wpływa też optymalizacja gry. Np ja w Assassins Creed Rogue spełniam z nadwyżką minimalne wymagania, a gra mi tnie. Często też minimalne wymagania wskazują na to, na jakim sprzęcie jesteś w stanie włączyć grę, a nie na niej grać.

Kurcze no...Liczą się parametry twojego sprzętu, a nie 1 cyferka określająca ilość pamięci...Ważna jest szybkość przesyłu danych, częstotliwość, itd...Nie jestem na Informatyku, a wiem więcej od Cb...Co prawda, w ramie częstotliwość mało daje, ale zawsze szybciej działa.Zawsze w wymagania wymaganiach masz podany model podzespoła. Musisz sobie po prostu porównać wydajność swojego podzespoła z wydajnością podanego.No przykładowo:Masz kartę 1GB z szybkością szyny 70GB/sec. W wymaganiach gry pisze Ci karta 1GB i model xxx. Sprawdzasz sobie wydajność podanego modelu i ma np szybkość szyny 100GB/sec. No więc wiadomo, że u Cb na karcie gra będzie trochę słabiej chodziła mimo, że masz to wymagane 1Gb. Po prostu musisz porównać sobie wydajność karty swojej i wymaganej.Oczywiście na wydajność wpływa też optymalizacja gry. Np ja w Assassins Creed Rogue spełniam z nadwyżką minimalne wymagania, a gra mi tnie. Często też minimalne wymagania wskazują na to, na jakim sprzęcie jesteś w stanie włączyć grę, a nie na niej grać.

Hmm, no dobra- z lekka rozumiem o co chodzi. Dzięki, łap plusa :)

Miałem tego proca. Świetnie się kręcił nawet do 3.6 GHz ale niestety strasznie słabo gry na nim chodziły poniewarz procesor ma pamieci DDR2.

Co z tego że masz 1 GB jeżeli są to DDR3. Zauważ że podane minimalne wymagania: NVidia 9800 GT 1 GB / AMD HD 4870 1 GB, to karty stare ale topowe za tamtych czasów i wszystkie maja DDR5.

Tu nie spełniasz Minimalnych wymagań poniewarz po to aplikacja jest 64 bitowa żeby obsłużyć to minimum 4 GB. Szybkość ma mniejszy wpływ.

Jest OK.

Czyli co, RAM i grafika do wymiany mnie czeka. Z grubsza rozumiem, raczej można zamknąć temat.

Pozdrawiam :)

Legenda głosi, że wymagania jakiejś gry kiedyś miały coś wspólnego z rzeczywistością. Jedyne co to testy w internecie powiedzą czy gra będzie chodzić czy nie. Na wymagania nie ta też co patrzeć. Czekaj na premierę gry i testy.

Procesor: Amd Phenom II X4 945 3.0 GHz cztery rdzenie Miałem tego proca. Świetnie się kręcił nawet do 3.6 GHz ale niestety strasznie słabo gry na nim chodziły poniewarz procesor ma pamieci DDR2. Grafika: Gigabyte HD 6670 1GB DDR3 na szynie 128bit Co z tego że masz 1 GB jeżeli są to DDR3. Zauważ że podane minimalne wymagania: NVidia 9800 GT 1 GB / AMD HD 4870 1 GB, to karty stare ale topowe za tamtych czasów i wszystkie maja DDR5. RAM: 3GB DDR2: -2GB Goodram GR800D264L6/2G -1GB elixir 2Rx8.PC2-6400U Tu nie spełniasz Minimalnych wymagań poniewarz po to aplikacja jest 64 bitowa żeby obsłużyć to minimum 4 GB. Szybkość ma mniejszy wpływ. System operacyjny: Windows 7 64 bit SP1 Jest OK.
Między DDR2 a 3 w PII nie ma zbyt dużej różnicy. 9800GT miał DDR3.

Witam serdecznie, jestem w drugiej klasie technikum na profilu Informatyka. Moim problemem jest nieumiejętność oceny, czy pójdzie na danym komputerze gra. Wiem, dla innych to powód do śmiechu, dla innych to rzecz dziwna. Dla mnie jest to po prostu ośmieszenie samego siebie, no ale człowiek nie nauczy się dopóki gdy nie zapyta. Tak więc chciałbym na przykładzie mojego komputera (o specyfikacji podanej poniżej) zapytać jak się patrzy na podzespoły, na co się zwraca uwagę i tak dalej.
Na sam początek ja to rozumuję tak:

• Gdy w wymaganiach: jest karta 512MB
  • Procesor 2 rdzeniowy jakiś AMD po 2GHz
  • RAM 2GB

A gdy ja mam (także przykładowo):

• kartę 512MB
  • Procesor 2 rdzeniowy AMD 2GHz
  • RAM 3GB

To z mojego punktu widzenia gra powinna pójść, jednakże gdy zapytam w tematach to piszą, że gra nie pójdzie z powodu, że za słaby komputer. No cóż, trochę dziwne to dla mnie.

Dobra, teraz przejdźmy do rzeczywistego problemu i rozważań jak na to wszystko patrzeć. Chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył jak się to wszystko robi. Zrobimy to na przykładzie wymagań GTA V, oraz specyfikacji mojego komputera.

Oficjalne minimalne wymagania GTA V

SO: Windows 8.1 64-bitowy, Windows 8 64-bitowy, Windows 7 64-bitowy z Service Pack 1, Windows Vista 64-bitowy z Service Pack 2* (*w przypadku systemu Vista zalecamy korzystanie z kart graficznych NVIDIA)
Procesor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2,4 GHz (4 rdzenie) / AMD Phenom 9850 Quad-Core (4 rdzenie) @ 2,5 GHz
Pamięć: 4 GB
Karta graficzna: NVidia 9800 GT 1 GB / AMD HD 4870 1 GB (DX 10, 10.1, 11)
Karta dźwiękowa: w 100% zgodna z DirectX 10
Miejsce na dysku: 65 GB

Specyfikacja mojego komputera

I teraz tak, oczywiście znów z mojego punktu widzenia:

• SO się zgadza, mam W7 SP1
  • Procesor się zgadza ponieważ:
  • jest cztero rdzeniowy
  • w wymogach jest 2,5GHz, a mój ma 3.0GHz
  • Pamięć RAM się nie zgadza, ponieważ wymagane jest 4GB RAM
  • Karta graficzna się zgadza, ponieważ ma 1GB i obsługuje wymagane DX.

Podsumowaniem jest to, że gra powinna pójść na minimalnych z małą utratą FPS. Jednakże czy dobrze to zostało sprawdzone?