Nagłe spadki FPS

Witam wszystkich. Zgłaszam się do mądrych ludziuf z problemem który nie mam pojęcia czym jest spowodowany, chociaż pewne typy zostały podane mi wczoraj na streamie, ale może ktoś odkryje ten problem w 100%.

Sprawa wygląda następująco. Odpalam jakąś grę, wszystko działa ładnie pięknie, aż tu nagle ze stałych 60FPS na ten przykład wszystko mi się sypie do 5-10 FPSów na jakąś minutę i potem znów działa bez problemu. Nie jest to spowodowane wymaganiami gier, bo jak już wcześniej wspominałem, generalnie wszystko działa mi płynnie na wszelkich ustawieniach graficznych, a i tak te spadki następują. Widać jak to mniej więcej wygląda na Streamie z Hawkena czy też na filmie z TR'a na moim kanale. Jakieś typy co to może powodować i co posprawdzać? Problemy te nie pojawiają się też we wszystkich grach! Na ten przykład dzieje się tak w BF3, ale Bioshock Infinite działał mi płynnie na max grafice i ani razu takiego problemu nie miałem. Guild Warsy też śmigają większą część czasu ładnie, chociaż wczoraj zdarzył mi się jeden taki spadek.

Jeżeli macie jakieś prośby o przesyłanie logów to proszę piszcie mi tutaj jak krowie na rowie co dokładnie mam zrobić i jakim programem, bo jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o sprawy techniczne i nawet składanie kompa zlecam innym, ja po prostu gram ;p

Z góry dziękuję za pomysły.

Ja takie problemy mam jak nie czyszczę komputera dość długi okres czasu. :P

Problem w tym, że otworzyłem pececika i nie ma w nim ani krzty kurzu czy innego syfu :< Dzisiaj dla pewności przetrę go raz jeszcze, ale wydaje mi się, że to nie jest problem :<

Mi to wygląda na zwykłe zakrztuszenie się. Sprawdź temperatury w stresie~

No i przede wszystkim podaj specyfikacje

Specka

AMD FX 6100 6CPU 3.3Ghz

8GB RAM

NVIDIA GeForce GTX 660

Temperatura procka przy stanie powiedzmy bezczynności czyli jakieś programiki, przeglądarki wynosi około 48 stopni, a przy odpalonym BF3 dochodzi do 78 stopni jakoś.

To może być wina temperatury. W wypadku za dużej, zwalnia i czeka aż się schłodzi. Ogólnie starałbym się na Twoim miejscu zbić temperaturę gdzieś do 65 stopni.

@VampirLord

Termoprzewodzącą...

Po prostu musiałem zwrócić uwagę.

@Wawrzyn

1. Skan Combofixem (wywali wszelkie wirusy z kompa).

2. Wgraj najnowsze sterowniki do karty graficznej.

3. Sprawdź temperaturę CPU pod obciążeniem w OCCT (z tego co pamiętam zakładka CPU OCCT, ustawienia: infinite, 64-bit, small data set, number of threads na automatic). Temperatury podaj jakie zostały zarejestrowane po 15 minutach testu (jeśli temp przekroczą powiedzmy 80*C lub 85*C to przerwij test).

4. FurMark i Burn-In Test, temperatury tak samo podaj jakie są po 15 minutach (jeśli temp przekroczą powiedzmy 85*C to przerwij test).

@VampirLord

Pasta termoprzewodząca,a nie termoizolacyjna.

Jeśli była by termoizolacyjna to by powodowała jeszcze większe temperatury :)

1. ComboFixem przeleciane

2. Sterowniki najnowsze

3. Start 42 stopnie

Koniec 70 stopni. Chociaż wahało się od 56 stopni do 75

4. Fur Mark

Start 44 stopnie GPU

Koniec 78 Stopni GPU ale rosły powoli ale rosło.

CPU stabilne 60 stopni

Refresh. Może się jakaś mądra głowa znajdzie jeszcze?

Wawrzyn mam taki sam procek a u mnie temperatura podczas grania w bf'a dochodzi do 55 normalnie 28

Nie ma to zbytnio nic do tematu i trochę czasu już minęło od ostatniej odpowiedzi ale muszę to napisać, combofixem się nie skanuje komputera, jeśli ktoś ci każe to zrobić to jest idiotą który nie zna się, a się wypowiada. http://www.fixitpc.pl/topic/7-dezynfekcja-narzedzie-combofix/?p=56#entry56 polecam przeczytać zanim następnym razem będzie się komuś doradzać używania combofixa do "skanowania" systemu.

Kurde odkopuje temat, ale...

@UP

Nie uważam siebie za idioty, bo dobrze wiedziałem o co proszę. Ja nie chciałem loga, tylko chciałem aby odpalił ComboFixa, który skanuje system - tak, skanuje, przeprowadza skan i (jak "fix" w nazwie wskazuje) naprawia wszelkie nieprawidłowości. Wbrew pierdołom wypisywanym o możliwych problemach po użyciu ComboFixa nigdy nie miałem problemów z działaniem systemu po użyciu tego programu. Co więcej, wielokrotnie uratował mi kompa usuwając wirusy, których żaden inny program nie potrafił się pozbyć lub nawet wykryć. Wielokrotnie przywrócił system do prawidłowego działania (gdy ten np. wywalał często BSOD bez powodu). Nie wiem, więc co ci nie pasuje. To, że ty nie wiesz jak się danego programu używa lu nie potrafisz czytać ze zrozumieniem nie znaczy, że inni też nie potrafią.

@Wawrzyn

O ile problem jeszcze występuje to podaj jakiego masz antywirusa (może on w jakiś sposób zamulać komputer) oraz odpal u siebie CCleanera - najpierw wywal śmieci z kompa (zakładka Cleaner) a potem przeskanuj rejestr (zakładka Rejestr :D) i napraw wszelkie błędy.

Witam wszystkich. Zgłaszam się do mądrych ludziuf z problemem który nie mam pojęcia czym jest spowodowany, chociaż pewne typy zostały podane mi wczoraj na streamie, ale może ktoś odkryje ten problem w 100%.

Sprawa wygląda następująco. Odpalam jakąś grę, wszystko działa ładnie pięknie, aż tu nagle ze stałych 60FPS na ten przykład wszystko mi się sypie do 5-10 FPSów na jakąś minutę i potem znów działa bez problemu. Nie jest to spowodowane wymaganiami gier, bo jak już wcześniej wspominałem, generalnie wszystko działa mi płynnie na wszelkich ustawieniach graficznych, a i tak te spadki następują. Widać jak to mniej więcej wygląda na Streamie z Hawkena czy też na filmie z TR'a na moim kanale. Jakieś typy co to może powodować i co posprawdzać? Problemy te nie pojawiają się też we wszystkich grach! Na ten przykład dzieje się tak w BF3, ale Bioshock Infinite działał mi płynnie na max grafice i ani razu takiego problemu nie miałem. Guild Warsy też śmigają większą część czasu ładnie, chociaż wczoraj zdarzył mi się jeden taki spadek.

Jeżeli macie jakieś prośby o przesyłanie logów to proszę piszcie mi tutaj jak krowie na rowie co dokładnie mam zrobić i jakim programem, bo jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o sprawy techniczne i nawet składanie kompa zlecam innym, ja po prostu gram ;p

Z góry dziękuję za pomysły.