Nagłe zacięcie komputera - restart

Witam mam problem, posiadam kompa z 3 miechy dałem 2600zł co do gier nie mam zastrzeżeń wszystko chodzi jak najbardziej ok. Jest tylko jeden problem, często się dzieje tak, że np. przeglądam internet i nagle kursor myszki przestaje się ruszać, klawiatura nagle gaśnie zielona lampka i muszę go resetować, nieraz także podczas grania dostane ścinę że nic nie można zrobić. Raz mi także wywaliło bluescreena, oraz raz zresetował mi się sam komputer, jest to denerwujące. Wie ktoś o co chodzi?

Powodów może być 1000. Takie problemy są najgorsze bo ciężko je zdiagnozować . Najlepiej będzie jak zawieziesz do jakiegoś ogarniętego komputerowego by ci zrobili test na błędy.

Miałem takie coś u siebie też . Od czasu do czasu nagle cały komp mi wieszało bez przyczyny . Winna okazała się jedna z kostek ram . Ale ciężko to zdiagnozować bo winny może być też dysk czy jakiś element który się przegrzewa i wykonuje fail operacje .

Sprawdź pierw temperatury HW Monitorem jakie są w stresie, czy się czasem nic nie przegrzewa. Główna przyczyną może być zazwyczaj złe podłączenie kabli, problem z zasilaczem (za słaby?) lub ewentualnie pamieć.

Jeżeli pokazuje się niebieski ekran STOP to podaj kod błędu.

Jeśli komputer masz na gwarancji jako całość to samemu nic z nim nie rób.

Zrób test programem: CPUZ i powiedz czy wywali podczas testu. Test powinien trwać około godzine.

Witam mam problem, posiadam kompa z 3 miechy dałem 2600zł co do gier nie mam zastrzeżeń wszystko chodzi jak najbardziej ok. Jest tylko jeden problem, często się dzieje tak, że np. przeglądam internet i nagle kursor myszki przestaje się ruszać, klawiatura nagle gaśnie zielona lampka i muszę go resetować, nieraz także podczas grania dostane ścinę że nic nie można zrobić. Raz mi także wywaliło bluescreena, oraz raz zresetował mi się sam komputer, jest to denerwujące. Wie ktoś o co chodzi?