Nagrywanie gier, a regulamin

Witam!

Zastanawiam się od kilku dni jak to jest z tymi regulaminami poszczególnych gier.

Wiadomo, że bardzo duża ilość wydawców gier zabrania zarabiania na nich na takich portalach jak YT lub Twitch.

Jak to wygląda regulaminowo? zastanawiał się ktoś z was kiedyś? ja np wyszukałem na stronie Wota regulaminu i dopatrzyłem się punktów, które nie zabraniają bezpośrednio nagrywania i zarabiania na zawartości gry.

Oni nazywają to twórczością intelektualną itd itd i jest tego całkiem sporo, ale nie ma wzmianki o zarabianiu.

Nie można tylko modyfikować, obrażać i naruszać w jakiś grubszy sposób tej zawartości.

Co w przypadku jak yt się doczepi?

Albo co z taką grą jak Surwarium?

http://survarium.com/pl/page/polityka-prywatnosci#

Tutaj jest piękny regulamin ale czy ktoś z was jest w stanie wyciągnąć z niego coś konkretnego na ten temat?

I ogólnie orientujecie się co z innymi grami i ogólnie jak yt na to reaguje?

Jestem ciekawski i w razie czego chce wiedziec z czego korzystać i jak sie bronić przed złym wzrokiem yt lub jak obejść cały ten cyrk.

Jest też możliwość dogadania się znając życie z właścicielami gry, ale jak to wygląda w praktyce?

wiesz co troszeczkę nie rozumiem twoje postu najpierw pisze coś na temat jak yt patrzy na to jak się udostępnia nagrania z gier a na końcu piszesz jak dogadać się z wydawca gry w celu możliwości wypuszczania filmików z gry do yt jak dobrze zrozumialem

ogólnie nie jestem prawnikiem ale wydaje mi się ze dopóki w regulaminie gry nie masz konkretnie napisanego punktu ze zabrania się produkowania oraz udostępniania nagrań z grania to możesz to robić...ogólnie popatrzmy na to z tej strony dobrze wiemy ze gold sellerzy ogólnie są nielubiany w grach i banowani ale na przykład na takim ebayu czy allegro mogą mieć swoje aukcje....jest to spowodowane prostym zabiegiem gdzie właściciel takiej aukcji dodaje prosta informacje ze wszystko jest własnością producenta a on jedynie sprzedaje czas poświęcony na zdobycie golda...w udostępnianiu filmów myślę ze spokojnie można także będzie się odwołać do tego ze gra jest własnością firmy a ty jeśli zarabiasz(na yt czyli sub i like) na tym to jedynie na ukazaniu jak bardzo dobrym graczem jesteś i za to ci płacą :P...kolejna sprawa raczej nie sądzę by jakikolwiek producent gry zabronił tworzenia filmików z nich oraz udostępniania na popularnych portalach ponieważ jest to jedna z lepszych form reklamy dla danego tytułu wiec myślę ze dopóki promujesz grę czyli nie robisz filmiku ośmieszającego oraz zniechęcającego do grania w niego żaden z właścicieli nawet nie pomyśli o kontaktu z tobą w celu usuniecie itp.

Wagon juz ci tlumacze o co chodzi z tym ze " nie mozesz zarabiac na publikowaniu filmu z danej gry " . Kazda gra ncsoftu ma taki zapis wiec napisalme do nich o co dokladnie chodzi . Dostalem jasna odp iz jezeli jaka kolwiek gra ma w regulaminie te slowa to nie znaczy ze nie mozesz jej monetyzowac na YT ( czyli podczas filmiku beda reklamy ) lecz chodzi o to iz nie mozesz pobierac oplaty " bezposrednio" . Czyli np aby kto obejrzal twoj film to musi najpierw zaplacic kase ( jets taka opcja na Yt jakby ktos nie wiedzial ) lub podobne dodatkowe oplaty do ktorych jestesmy bezposrednio zmuszani . Jedyna sprawa do ktorej moga sie doczepic to ze nie kazda firma chce aby w gameplayu byly puszczane cinematiki . Np wyzej wspomniany ncsoft automatycznie wyl mozliwosc "zarabiania" na YT jeseli w gameplayu wystepuje nawet paro sekundowy cinematic . Bronia sie w ten sposob przed kanalami na ktorych sa tylko i wylacznie cinematki 0 wlasnej inwencji tworczej . Aby takie pasozyty nie mogly zarabiac "za free" . Oczywiscie nie dotyczy to wszytskich firm ale niektore maja ( w szczegolnosci te wieksze ) :) takze reasumujac nagrywaj i wrzucaj spokojnie . Staraj sie pomijac cinematiki i wszytsko bedzie ok :)

Witam!

Zastanawiam się od kilku dni jak to jest z tymi regulaminami poszczególnych gier.

Wiadomo, że bardzo duża ilość wydawców gier zabrania zarabiania na nich na takich portalach jak YT lub Twitch.

Jak to wygląda regulaminowo? zastanawiał się ktoś z was kiedyś? ja np wyszukałem na stronie Wota regulaminu i dopatrzyłem się punktów, które nie zabraniają bezpośrednio nagrywania i zarabiania na zawartości gry.

Oni nazywają to twórczością intelektualną itd itd i jest tego całkiem sporo, ale nie ma wzmianki o zarabianiu.

Nie można tylko modyfikować, obrażać i naruszać w jakiś grubszy sposób tej zawartości.

Co w przypadku jak yt się doczepi?

Albo co z taką grą jak Surwarium?

http://survarium.com/pl/page/polityka-prywatnosci#

Tutaj jest piękny regulamin ale czy ktoś z was jest w stanie wyciągnąć z niego coś konkretnego na ten temat?

I ogólnie orientujecie się co z innymi grami i ogólnie jak yt na to reaguje?

Jestem ciekawski i w razie czego chce wiedziec z czego korzystać i jak sie bronić przed złym wzrokiem yt lub jak obejść cały ten cyrk.

Jest też możliwość dogadania się znając życie z właścicielami gry, ale jak to wygląda w praktyce?