Witam serdeczenie, chciałem sobie wrócić do Diablo 2. Jednak oryginał ograłem już tyle razy a wiem,że są różne projekty społeczności ( i to popularne). Wiem o " project diablo 2" , " Median xxl", " Path o diablo" i to chyba te najpopularniejsze(chyba,że coś ominąłem). Może mi ktoś doradzić który jest " najlepszy" ( wiadomo to subiektywna opinia) jednak mi chodzi o plusy i minusy, jak z populacją, czy serwery stabilne, jak balans itp. bym mógł ewentualnie coś wybrać bo tak średnio mam czas by grać na każdym i samemu wybrać :P. Dziękuje bardzo z odpowiedź : ).
" Najlepsze" Diablo 2
Polecam Project Diablo 2 duży fanbase i satysfakcja z gry a zaraz wlatuje sezon 12 także będzie spokojnie 10k ludzi na serwie 
Cześć,
polecam Mediana XXL. Dlaczego?
Ta modyfikacja odświeża całe doświadczenie Diablo 2. Nadal grasz w znany świat, lecz każda postać działa na zupełnie nowych zasadach. Dodano mnóstwo systemów progresji: charmy, tierowe przedmioty możliwe do craftowania już od początku, a nie dopiero po szczęśliwym dropie.
Start jest stosunkowo prosty, choć warto poświęcić chwilę, by poznać nowe mechaniki. Prawdziwa zabawa zaczyna się na Hellu, gdzie pojawiają się nowe lokacje, bossowie i wyzwania dające rozmaite korzyści. (Tak przy okazji — jeśli chcesz podkręcić charm od bossa, musisz ubić go w specjalny, dość wymagający sposób.)
Samo farmienie jest znacznie ciekawsze, bo w zależności od tego, czego potrzebujesz, możesz skupić się na konkretnej lokacji. Zawsze jest szansa na wartościowy drop, czy to SU, SSU czy nawet SSSU.
Bossowie są dobrze zaprojektowani. Początkowi wydają się przystępni, choć na swoim poziomie wciąż potrafią dać w kość. Do końcowych bossów oraz najtrudniejszych stref potrzeba już naprawdę solidnego ekwipunku i sporo czasu. Mało kto jest w stanie pokonać ostatecznego przeciwnika bez niemal perfekcyjnych przedmiotów.
Jeśli szukasz wyzwania i frajdy z dopracowywania postaci, Mediana XXL daje ogrom satysfakcji, a przy tym pozwala zabłysnąć na ladderze.
Gram co sezon i z każdym podejściem dochodzę trochę dalej. Uczę się masy nowych rzeczy, a potem i tak zjadam się w środku, że nie dokończyłem postaci, bo akurat wyskoczyła jakaś długo wyczekiwana premiera. Może następnym razem doprowadzę ją do końca 
PD2 i Path of diablo nie grałem
Jeśli mówimy o D2 to tak jak wyżej, a jeśli o d2R to polecam Remodded