Najlepsze tekst jaki słyszeliście

Witam.

Oraz zapraszam do podzielenia się waszymi top 1 tekstami piosenek

(nie musi być polska, obojętny gatunek ale najważniejsze jest to abyś napisał dlaczego).

Według mojej osobistej opinij najbardziej podoba mi się tekst piosenki:

DKA Donkilla-Zapytaj o nią i Buka Carpe Diem

To ja - Twój życiorys, chodź ze mną mam pomysł,pokaże Ci sedno i przedmiot mych odkryć,pamietasz te zwrotki "żyj chwilą, zapomnij,bo miną Ci co płyną z prądem jak płotki"?Pamiętasz te schodki w stronę monotonii,w pogoni, bo cel goni by od niej odbić,pamietasz to, wiem, zobacz gdzie żeśmy doszli,pare stopni wstecz wszystko mogło się skończyć,chodź dalej, pamietasz tamto skrzyzowanie tych alej,Jakie było Twe rozwiązanie i lament,pamiętasz, czy już zapomniałeś?Za ramie nie zerkaj, tam krwawi Twój talent,Parter w kartek strzępach, chłodne mieszkanie,W nim skulony dzieciak, ze zdartym kolanem,uśpiony w piosenkach, oparty o ścianę,nie budźmy go, mimo to chodźmy dalej,prosto korytarzem, aż do późnych zdarzeń,gdzie z marzeń, pozostały tylko witraże,ubazgrane piachem, oddane bez walki,mimo obiecanek i przetartej kartki,Pamiętasz tą gorycz przełknięcia porażki,gdy przyszedł też po Ciebie i śmiał się w twarz Ci,podałem Ci ręke, wskazując na tarczyDwunastą piosenkę, Twej ostatniej szansy

(Proszę o wklejanie linków do tekstu piosenki a nie do samej piosenki)

Gdyż zgadzam się z taka myślą i jak najbardziej ją popieram.

Mój top 1:

-" 4'33 "

Pozdrawiam.

4'33

Mój top 1:-" 4'33 "Pozdrawiam.4'33

ale z ciebie troll

Jeśli wszystkie gatunki, to ja się odważę i podam piosenkę Stinga - Shape of my heart. Napełniona metaforami, dwuznacznościami, bardzooooooo trudny tekst.

http://teksty.org/sting,shape-of-my-heart,tekst-piosenki

BTW. Nie patrzcie w dosłowne, prostackie, nieudolne tłumaczenia, bo to strata czasu. Jeśli Was interesuje sens tekstu, to poszukajcie już konkretnych tłumaczeń, ludzi którzy się wgłębili w sens tego tekstu.

ale z ciebie troll

"Mowa jest srebrem, ale milczenie złotem."

When the Wild Wind Blows

Starblind

Hallowed Be Thy Name

Childhood's End

Brave New World

Out of the Silent Planet

Different World

For the Greater Good of God

Wszystkie te teksty są od Iron Maiden, mają w sobie mądrość, mistyczność i zniewalające wręcz znaczenie dla naszych czasów ^^ Jutro dodam teksty od innego zespołu :)

Buka - Po Drugiej Stronie Lustra <3

Eldo-granice

Limp Bizkit - Hot Dog

Buka - Po Drugiej Stronie Lustra

i jeszcze reszta nut Sumy Styli ;D

Turn around, they might be watchingAnd you'll never disappoint themHide your innocence before they see right through... you mustn't disappoint themYou need the danger just to feel your heart beatYou need to die just to find your identityYou need the knife just to know that you can bleedYou need the pain now just to feel anythingWe fall in line, we live the lieGive up, give up and feed the machine!It grows inside, nowhere to hideGive up, give up and feed the machine!... give up, give up and feed the machine!They pull you faster, the cadence callingAnd you never fall behindSo choose a face, you're only crawling nowYou mustn't fall behindYou need another death just to have a life to saveYou need a master just so you can begYou need a light just because you're so afraid... now bow and learn to be a good slaveWe fall in line, we live the lieGive up, give up and feed the machine!It grows inside, nowhere to hideGive up, give up and feed the machine!... give up, give up and feed the machine!Sleep, shhh.. go back to sleep..Wake up! Wake up! Wake up! Wake! Up!We fall in line, we live the lieGive up, give up and feed the machine!It grows inside, nowhere to hideWake up, wake up and kill the machine!Wake up, wake up and kill the machine!Wake up, wake up and kill the machine!

Red - Feed the Machine

Z resztą, RED ma tylko fajne teksty:)

Metallica - For Whom The Bells Tolls

Make his fight on the hill in the early day Constant chill deep inside Shouting gun, on they run through the endless grey On they fight, are they right, yes, but who's to say? For a hill men would kill, why? They do not know Suffered wounds test there their pride Men of five, still alive through the raging glowGone insane from the pain that they surely know For whom the bell tolls Time marches on For whom the bell tollsTake a look to the sky just before you die It is the last time you will Blackened roar massive roar fills the crumbling sky Shattered goal fills his soul with a ruthless cry Stranger now, are his eyes, to this mystery He hears the silence so loud Crack of dawn, all is gone except the will to be Now they see what will be, blinded eyes to see For whom the bell tolls Time marches on For whom the bell tolls

Kubox zgodzę się, Sting ma rewelacyjne teksty i piosenki, jeszcze można dodać np. fields of gold, Englishman in New York. No i muszę dodać jeszcze teksty mojego ulubionego zespołu Linkin Park m.in. Numb, What I've done, Somewhere I Belong i teksty Nickleback - np. If today is your last day, If everyone cared.

:)

Najbardziej wpada mi w ucho, a tak na poważnie to PFK- Chwile ulotne.

Rap - Ken i Barbie

http://teksty.org/aro,ken-i-barbie,tekst-piosenki

"Oszukani myślą , że są elitą , on jest zwykłym dupkiem ,a ona pospolitą dziwką .

Nie wiem dlaczego , ale gdy pierwszy raz tego słucham i usłyszałem ten tekst to z krzesła spadłem ; p

"i fink you freeki"

http://youtu.be/1bJxYRtGUM4

Małpa - Paznokcie:

Wybrałem ją z tłumu, mijając jej ekipę w kinie,

Kilka miesięcy zanim poznałem jej imię,

Czułem jej zapach tak intensywnie jakby stała przy mnie,

Więc nie dziw się, że nie wiem o co chodziło w tym filmie,

Emanowała namiętnością skroploną winem,

Wiem, że pachniała jak Paryż choć nigdy tam nie byłem,

Wciąż patrzyłem na nią żeby przed zakończeniem

Ukraść jej choćby jedno krótkie spojrzenie,

Ona co jakiś czas rozglądała się na boki,

Jakby czuła, że tu jestem i chciała mnie wytropić,

Ja z ciemności wyławiałem jej profil

Zanim znów spojrzy w ekran i ponownie swój wzrok w nim utopi,

Wtedy nie miałem pojęcia, że to dopiero prolog

Do znajomości intensywnej prawie tak jak kolor

Jej paznokci, które widziałem kiedy dłonią

Raz na jakiś czas obejmowała kubek z colą.

Pozwól, że opowiem ci o znajomości,

Która trwa chociaż nie jest pewna swojej przyszłości,

Jednak pozwala pisać mi teksty o miłości

Prawie tak intensywne jak kolor jej paznokci.

Ty kiedy ją mijasz w alejach Starówki

Myślisz o jej czterech literach jakbyś pisał krzyżówki,

Ja gdy widzę ją na skwerach zerkam ponad biodrówki,

Chociaż nie gram gentlemana już od podstawówki,

Widywałem ją już nieraz samą gdzieś pośród kamienic,

Ale nigdy nie zrobiłem nic aby coś zmienić,

Choć miałem w głowie obok niepewności

Kilka spojrzeń i kolor jej paznokci,

Pod koniec roku na imprezie, której cel był słuszny

Miałem zrobić większy hałas niż pozwalał akustyk

I w klubie, który w poniedziałki zazwyczaj był pusty

Spotkałem ją nim pożegnałem 2008,

Ale nie miałem zajawki na to, żeby niezwłocznie

Podbijać do niej tak jak to robili inni goście,

Ja chciałem... k**wa, co ja chciałem? no zapominam ciągle,

Ty, ale wydaje mi się, że wiesz co?

Że ja chciałem tylko patrzeć na jej paznokcie

I jak zwykle przez chwile studiować ich odcień.

Pozwól, że opowiem ci o znajomości,

Która trwa chociaż nie jest pewna swojej przyszłości,

Jednak pozwala pisać mi teksty o miłości

Prawie tak intensywne jak kolor jej paznokci.

Kali-tu gdzie żyjemy

Po prostu nuta życiowa i trzeba się tego trzymać.

Tomasz Niecik ,,Cztery 18'',oraz WuWunio ,,Szacunek kobiet ulicy'':)xD (żart)