Najnowsze gry RPG

Aloha!

Jestem już powoli znudzony grami MMORPG, chciałbym kupić i pograć w jakieś nowsze RPG, normalne gry dla pojedynczego gracza, niekoniecznie z trybem multi. Dobrze gdyby były jakieś nowsze, które co dopiero wyszły, a są godne polecenia.

Mogą to być RPG w tradycyjnym świecie fantasy z wieloma rasami, mogą być jak Mass Effect w kosmosie, nie przepadam za RPG w świecie anime. Hybrydy również mogą być.

Budżet do 200zł. Na mój komputer wejdą wszystkie najnowsze gry.

Bardzo dobrze, gdyby po przejściu fabuły można byłoby dalej grać i rozwijać postać.

Może Fallout: New Vegas ? Fakt faktem, że gra wyszła 2 lata temu, ale jest naprawdę dobra. No i jeszcze The Elder Scrolls: Skyrim, ale z tym TES'em raczej na pewno miałeś wcześniej do czynienia, bo trąbili o nim przez długi, długi czas.

Kingdom of Amalur : Reckoning :) mega gra rpg :)

Mam i grałem w Skyrima, wyszedł już jakiś czas temu, a save'y mam na swoim pendrivie. F:NV jeszcze nie widziałem.

W Kingdom of Amalur również grałem (tego akurat ściągnąłem) wcale ne uważam, że jest jakąś mega grą. Mega ciasnota i bardzo średni non-target. Jak dla mnie nawet jedną ze słabszych, nie wartą większej uwagi. Kierowałem sie opinią ludzi i sądziłem, że będzie jednym z lepszych RPGów, niestety wyszło na to, że nie wybija się nawet ponad przeciętność.

Spróbuj z Of Orcs and Men. Gra może jakoś totalnie nie powala, ale jest w porządku.

Tak samo Dark Souls.

Niewiele nowych erpegów było teraz ;-/

Dark Souls [2012] - gra legenda. Ekstremalna grywalność i poziom trudności, kapitalny klimat i świat. Niestety, tragiczna konwersja na PC, ale po zainstalowaniu fanowskiego moda (zajmującego kilka KB) jest ok. Graj tylko z padem w ręku.

TES: Skyrim [2011] - serio muszę coś mówić?

Torchlight II [2012] - Alternatywa dla Diablo III, miliard przedmiotów do zdobycia.

Kingdom of Amalur [2012] - Gdyby świat byłby bardziej otwarty i wiarygodny to mógłbym powiedzieć że Skyrim wygląda żałośnie w porównaniu do Amalura. Bardzo dobry ale niedoceniony erpeg (studio padło), dobra grafika i dynamiczna walka.

Fallout: New Vegas [2012] - Nie grałem tak dobrze by oceniać, ale spędziłem kilka godzin patrząc jak brat gra. Godna tytułu następcy oryginalnego Fallouta, setka godzin z życia wzięta.

Legends of Grimrock [2012] - Baaaardzo oldskulowy i tani erpeg bazujący na Eye of the Beholder. Ciężki i nie dla wszystkich, brak otwartego świata i możliwości dalszego rozwoju postaci, ale godny obadania.

Two Worlds II [2011] - Polski, już trochę starszy ale nadal grywalny. Ciekawy świat, fajna grafika, dużo bugów ;- )

Jesli jestes kozakiem z mega cierpliwoscia faktycznie polecam Dark souls ... ale to tylko kiedy jestes naprawde wytrzymaly psychicznie :)

No to Dark Souls definitywnie odpada ^^. Może jakieś gry z 2010~~ jeśli tak mało jest nowych, godnych uwagi?

W sumie jeszcze nikt nie wspomniał o Borderlands 2. RPG/FPS, naprawdę dobry. Dragons Age Origins był też dobry ("dwójka" to była dla mnie porażka i poddałem się po 10-ciu minutach...)

Jeszcze Fable III, jedni nienawidzą a inni lubią tę serię. Ja akurat lubię.

@up Dragons Age 2 bylo calkeim sympatyczne, ale bylo calkiem innej niz 1 i najlepiej bylo zapomniec ze istaniala 1 i wtedy cieszysc sie gra w 2 :), Faktycznie oba Borderlandsy były cudowne niby nie duzo tam tego "rpg" ale zawsze jest, pozatym gigantyczny swiat, sporo questow i mnostwo genialnych "zartow"

W Fable I grałem. Cudowna rozbudowa postaci dobra/zła, piękna grafika i efekty jak za tamtych czasów, fabuła też niczego sobie, no i jeden z pierwszych non-targetów w jakie grałem. Czy w "trójkę" można dalej grać po przejściu fabuły jak w "jedynce"?

Od siebie z gier wyżej niewymienionych polece Dragon Age Początek-Przebudzienie.

Ok wiec tak przemyslalem sprawe i masz ...to w co gralem i co uwazam za cenne do przekazania innym pokoleniom :P

Divinity - mozna w empiku kupic teraz caly zestaw..3 gry (ELITA ELIT moim skromnym zdaniem)

Drakensang - swiettna gra na podstawie niemieckiego systemu papierowego ( dawno dodawana do CD-action)

RISEN - Naprawde godny nastepca gothica..(bynajmniej nie 3 ;P)

Krater - Piekna, swietna w rzucie izometrycznym RPG wysokiej klasy

Pozatym Sacred 2 tez jest calkiem niezly

W Fable I grałem. Cudowna rozbudowa postaci dobra/zła, piękna grafika i efekty jak za tamtych czasów, fabuła też niczego sobie, no i jeden z pierwszych non-targetów w jakie grałem. Czy w "trójkę" można dalej grać po przejściu fabuły jak w "jedynce"?

Tak, mamy nawet całe królestwo do rozbudowy/kontrolowania.

Szkoda tylko że końcówka gry jest zrobiona "na odwal" :-/ Ale do tego czasu i tak jest świetnie i bajkowo.

@MartwyTrup

Drakensang jest też fajnym erpegiem jak się jest fanem Baldurów/Neverwiterów. Szkoda że angielska i polska wersja nie jest tak dobra jak oryginalna niemiecka (czemu wycięli połowę dźwięków i dialogów?).

Pierwszego Risen'a można brać w ślepo jak się jest fanem Gothica.

Co do drakensanga ...jest tam kilka dziwnych rzeczy :P ale mimo cięć i innych zgrzytow to nadal jedna z najlepszych i najladniejszych RPG ( tak moge z czystym sumieniem ta gre tak nazwac) jakie wyszly w nieodleglej przeszlosci. A co do risena ...w 2 nie mialem okazji grac, ale slyszalem opinie i czytalem na jej temat sporo ...ponoc straszliwy gniot w porownaniu z 1. Pozatym nie musisz byc fanem gothica zeby brac risena 1 w ciemno :)

Lubię gry od Bethesdy. Mam Morrowinda, Obliviona i dodatki do niego i Skyrima. Z tego co czytam to Fallout: New Vegas jest na tym samym silniku co seria The Elder Scrolls. Chyba powinna mi się spodobać, a w dodatku jest bardzo tania. Chyba zdecyduję się na jego zakup już jutro. Jeśli coś innego znajdziecie, to piszcie, temat zamknięty jeszcze nie jest :)

Patrze, parze i Darksiders 2 nie widzę, zobacz. Naprawdę fajne. Chociaż nie jest to rasowe RPG, bo po skończeniu scieżki fabularnej kończy się gra, ale głowy nie dam, bo do końca nie przeszedłem. Gierka miód.

Tak myślę, że może nie zaszkodzi Ci trochę japońskiego jRPG w postaci Ys Origin (wersja na PC, ogólnie polecam całą serię).

Łatwiej będzie jak podasz gry w które grałeś, bo możemy teraz pisać i okaże się że w 90% nich grałeś.

Risen 2-czułem się jak w starym dobrym gothicku z domieszką pirackiego humoru,sztuczek,i nowej magi xd

Polecam z całego serca ,dawno tak nie grałem ,żeby przejść grę dwa razy jeden po drugim .

Masa odniesień do serii Gothic:

-Gregorius Stalowobrody

-Wrona aka Kruk

-Świątynia z pradawnym artefaktem

i wiele wiele innych xd