Napisy w anime

Siemka,

ostatnio zauważyłem, że pojawiły się odcinki anime do pobrania, no i chciałbym je pobrać, tylko jest taki problem: do pobrania są osobno i napisy, i sam odcinek. Odcinek waży coś koło 200 MB, zaś polskie napisy są w jakimś dziwnym formacie. I tutaj moje pytanie: czy potrzebny jest jakiś specjalny program, by zsynchronizować napisy z samym odcinkiem?

Z góry dzięki za odp.

ostatnio zauważyłem, że pojawiły się odcinki anime do pobrania, no i chciałbym je pobrać

Toć zazwyczaj odcinki pobiera się z torrentów ;) (online są przydatne tylko wtedy kiedy linki z ddl wygasają/nie ma seedów)

zaś polskie napisy są w jakimś dziwnym formacie I tutaj moje pytanie: czy potrzebny jest jakiś specjalny program, by zsynchronizować napisy z samym odcinkiem?

Nie. Zapewne chodzi ci o format .ass

Takie napisy możesz sobie edytować/otwierać w programie: AEGIsub.

PS: Do oglądania napisów polecam VLC (najlepszy) albo MPC.

+ pamiętaj żeby pobierać także czcionki do napisów. Tzn. większość grup fansubberskich przy napisach daje też linka do downloadu czcionek jeśli używa jakiś nietypowych kombinacji. Najlepiej napisy pobierać z animesub.info wtedy masz pewność co do jakości.

Ok, dzięki. Tylko mam jeszcze pytanie co do tych napisów: w VLC mam osobno oglądać i napisy, i odcinek, czy jak to zrobić, żebym widział razem i napisy, i odcinek (np. tak, jak są w odcinkach online) ?

Wystarczy mieć tak samo nazwane napisy jak nazwa odcinka, wtedy automatycznie je wyszukuje. W ostateczności włącz odcinek i przeciągnij napisy do oglądanego anime w VLC-u

Może pomogę trochę: http://animesub.info/ napisy chyba do każdego anime. A sam plik z napisami nie musi mieć koniecznie taką samą nazwę co film gdy chcemy "przeciągać" napisy do filmu.

Siemka,

ostatnio zauważyłem, że pojawiły się odcinki anime do pobrania, no i chciałbym je pobrać, tylko jest taki problem: do pobrania są osobno i napisy, i sam odcinek. Odcinek waży coś koło 200 MB, zaś polskie napisy są w jakimś dziwnym formacie. I tutaj moje pytanie: czy potrzebny jest jakiś specjalny program, by zsynchronizować napisy z samym odcinkiem?

Z góry dzięki za odp.