Naprawa telefonu- cena

Kilka dni temu upadł mi telefon, podnoszę a tu szybka zbita i dotyk nie działa. Dzisiaj poprosiłem ojca żeby zaniósł go do serwisu, wrócił i powiedział że naprawa 900 zł, ja tyle płacić nie będę. Nagadał coś tam że nie tylko dotyk i szybka jest popsuta, ale i procesor i coś w środku. Ja się zastanawiam jak cena naprawy może być tak wysoka, patrzyłem na necie i naprawa dotyku + ekranu w moim telefonie to jakieś 300-350zł. No i jak to jest możliwe że na oko powiedzieli że procesor jest zepsuty(od upadku)? I teraz nie wiem czy chcieli podwyższyć cenę i nagadać ojcu który się na tym nie zna, czy ojciec coś namieszał. Dotyk nie działa i szybka pęknięta, ale ekran działa, nawet w jednym miejscu dało się coś naklikać, ledwo ale udało mi się uruchomić gierkę Ingress, normalnie wszystko się włączyło. Jest tu jakiś spec od telefonów? Model to lg e 975

No skoro włączyłeś grę to procesor działa. Najlepiej będzie jak pójdziesz sam do tego serwisu i to załatwisz. Byłoby taniej jakbyś zamówił sobie dotyk i szybkę na necie i dał im tylko do wymiany, bądź nawet samemu wymienić jak masz sprawne ręce.

Przy upadku mogło się wiele rzeczy popsuć. Mi kiedyś padł głośniczek rozmów.

Jak już naprawisz tela to polecam ci kupić taką gumową osłonę. Można nim "rzucać" a i tak nic nie będzie. Mi w niej spadł już z 15razy z 1,5m wysokości i ani najmniejszej ryski.

Naprawy stają się coraz droższe, a to wszystko przez to, a raczej dzięki temu, że producenci nie robią już tyle części zapasowych i nie magazynują ich, bo im się to nie opłaca. Spróbuj się dowiedzieć, czy dasz rade wymienić aktualny telefon z dopłatą na nowy model, wyjdziesz na tym lepiej. Wiem, że to co napisałem, może być dla niektórych rzeczami nie z tego świata, ale na zachodzie takie rzeczy to normalka.

To jest zwykłe nabijanie w butelkę. Jak mógł sprawdzić od ręki, że procesor jest zepsuty jak telefon działa i według autora tematu odpala się jakas tam aplikacja. Gdyby główna jednostka obliczeniowa nie działała to telefon nie włączałby się lub się wysypywał. Idź samemu do tego komisu lub innego bo jak widzą, że przychodzi osoba całkowicie nie kumata to wychodzą takie ceny z kosmosu. Byłem światkiem nie raz takich sytuacji (nie były praktykowane na mnie). Twój tata pewnie zadał pytanie: "Ile kosztowałoby naprawienie tego telefonu." lub coś w tym stylu, a jeżeli podejdziesz i powiesz: "Ile kosztowałoby wymienienie szybki z dotykiem (lub też samej szybki) w tym telefonie." to dostaniesz rzeczową wycenę tego komisu i bez żadnego/większego nabijania w butelkę. To samo tyczy sięnaprawy samochodu u mechanika, jeżeli znasz się to wskazujesz co chcesz naprawić, a jeżeli się nie znasz to po drodze jest 1000 mniejszych/większych napraw.

@Creepa

Jeżeli części są zbyt drogie lub jest ograniczony dostęp to zwykle komis odpowiada, że nie robią tego w tym telefonie bo albo nie ma części albo nie opłaca się. Kto normalny da 800zł za wymianę szybki w jakiejś starej padaczce jak w tej cenie już dostanie o wiele lepszy telefon.

@Kuroambry

Miałem okazje pracować w pewnym serwisie i znam realia, nie trzeba mi tłumaczyć spraw w których zapewne mam większą wiedzę od ciebie, znam ceny części na rynku chińskim. Większość serwisów daje zawyżone ceny w momencie, gdy nie posiadają wymaganej do naprawy części, ale też sugerują wymianę modeli. Aktualnie producenci posiadają odpowiednie procedury odżywienia części zepsutych przez maszyny. Ogólnie jeżeli interesuje Cie, dlaczego produkowanie części zamiennych jest nieopłacalne wygoogluj sobie hasła takie jak "zrównoważony rozwój" czy zapoznaj się z art. 5 konstytucji RP

Kilka dni temu upadł mi telefon, podnoszę a tu szybka zbita i dotyk nie działa. Dzisiaj poprosiłem ojca żeby zaniósł go do serwisu, wrócił i powiedział że naprawa 900 zł, ja tyle płacić nie będę. Nagadał coś tam że nie tylko dotyk i szybka jest popsuta, ale i procesor i coś w środku. Ja się zastanawiam jak cena naprawy może być tak wysoka, patrzyłem na necie i naprawa dotyku + ekranu w moim telefonie to jakieś 300-350zł. No i jak to jest możliwe że na oko powiedzieli że procesor jest zepsuty(od upadku)? I teraz nie wiem czy chcieli podwyższyć cenę i nagadać ojcu który się na tym nie zna, czy ojciec coś namieszał. Dotyk nie działa i szybka pęknięta, ale ekran działa, nawet w jednym miejscu dało się coś naklikać, ledwo ale udało mi się uruchomić gierkę Ingress, normalnie wszystko się włączyło. Jest tu jakiś spec od telefonów? Model to lg e 975