Naruszenie praw Autorskich MMORPG.org.pl

Witam :)

Tak z ciekawości chciałbym się zapytać czy właściciel serwisu/forum MMORPG ma wykupione prawa autorskie "Hello Kitty "

W poście poniżej jak i w innych postach, jak użytkownik dostaje perma , otrzymuje coś takiego:

perm_ico.pngDostałeś perma - administracja mmorpg.org.pl & Hello Kityy

Ponieważ została zmieniona nazwa z Hello Kitty na Hello Kityy , nie można się czepiać jednak dalej jest grafika która na stronie producenta jest zastrzeżona .

Tak z ciekawości sprawdziłem , dlatego chciałbym się dowiedzieć czy macie wykupione prawa autorskie do stosowania tego :D, ponieważ strona/forum jest komercyjna .

Oczywiście nie mam na celu od razu kłapanie dziobem tu i tam, czysta ciekawość :))

Widzę, że "konkurencja" sieje zament. Po co ci to info?

Oczywiście nie mam na celu od razu kłapanie dziobem tu i tam, czysta ciekawość )

Jesli to by byla prawdwa to bys wyslal zapytanie na pw do administracji.

Jakby była to "konkurencja" to by w sygnaturze miał chociaż info jakiejś strony lub coś.

Jak by nie patrzeć to Deska ma racje. niech szanowna administracja się wypowie :)

Czy ja wiem czy konkurencja? Nie prowadzę portalu mmorpg tylko fansite bless online , gdzie i tak nie ma co dodawać bo producent w Korei nic nie dodaje na własną stronę.

A po prostu mnie to interesuje, ponieważ dobrze wiemy iż Polacy to mściwy naród i często kłapią dziobem tu i tam, więc administracja być może nie wiedziała iż wymagana jest licencja na tą stopkę, co pomoże uchronić portal od kar i procesów sądowych, :)

A może jest tak po prostu, że mają płacone za reklamowanie marki Hello Kitty. Nie sądzę aby szanowany portal pozwolił sobie na kradzież marki, no chyba że to jakiś spisek Guru.

A może jest tak po prostu, że mają płacone za reklamowanie marki Hello Kitty. Nie sądzę aby szanowany portal pozwolił sobie na kradzież marki, no chyba że to jakiś spisek Guru.

Na ten portal pracuje wielu ludzi którzy się starają , dlatego czasem są jakieś niedociągnięcia które można zauważyć i w miarę szybko powiadomić aby w przyszłości portal uniknął problemów czy niepotrzebnych zgrzytów .

Na ten portal pracuje wielu ludzi którzy się starają , dlatego czasem są jakieś niedociągnięcia które można zauważyć i w miarę szybko powiadomić aby w przyszłości portal uniknął problemów czy niepotrzebnych zgrzytów .

Ale jakich znowu problemów. Niech się właściciele Hello Kitty cieszą, że tak wielki portal ich reklamuje. Bo to jest reklama - ktoś nie wie co to HK to wejdzie i sprawdzi. Nie rozumiem w jaki sposób wykorzystanie Hello KItty miałoby się przekładać na zyski portalu.

Ale jakich znowu problemów. Niech się właściciele Hello Kitty cieszą, że tak wielki portal ich reklamuje. Bo to jest reklama - ktoś nie wie co to HK to wejdzie i sprawdzi. Nie rozumiem w jaki sposób wykorzystanie Hello KItty miałoby się przekładać na zyski portalu.

Tu nie chodzi o przedkładanie na zyski. Tutaj chodzi wykorzystywanie zastrzeżonego obrazka/loga . Nawet jeśli reklamują markę Hello Kitty , to bez zgody właściciela nie mogą umieszczać takiej stopki, jest to zapisane w ogólnych zasadach poszanowania praw autorskich i dotyczy obrazów, zdjęć, utworów muzycznych bądź innych materiałów które zostały zastrzeżone własnością przez producenta.

I jeśli ktoś to zgłosi na 90% oleją tą sprawę bo mała szkodliwość czynu, ale jeśli będą chcieli zrobić po złości to na 100% tak sformułują wniosek ich prawnicy że trzeba będzie im płacić potężne pieniążki .

Jak mówi przysłowie " nie wywołuj wilka z lasu "

Po co grać w rosyjską ruletkę może się uda a może nie?

Niech Deska się lepiej wypowie czy ma pisemną zgodę na użycie kreacji graficznych objętych prawem autorskim i należącym do wydawcy gry na swojej stronce.

No właśnie nauczcie się najpierw co to jest marketing, jak on działa a potem płaczcie na forum.

Niech Deska się lepiej wypowie czy ma pisemną zgodę na użycie kreacji graficznych objętych prawem autorskim i należącym do wydawcy gry na swojej stronce.

I tutaj się zdziwisz , ponieważ mój fansite został zgłoszony i do neowiz studio , jako strona reklamująca ich produkt. Posiadam też licencje na szablon wykorzystywany na stronie :)

Po 2

Nikt nie placze , tylko zadałem proste pytanie.

Czy ty jako właściciel Portalu mmorpg.org.pl posiadasz zgodę na wykorzystywanie zastrzeżonej marki na forum?

@Edit

Dodam jeszcze iż nie posiadam żadnych reklam na stronie, przez co nie ponoszę żadnych dochodów z tytułu prowadzenia tej strony w przeciwieństwie do tego portalu .

Jednak nie chciałem nikogo tutaj urazić swoich wpisem. Ten dział jest po to aby przekazywać swoje sugestie, uwagi co zrobiłem .

Niektórzy tutaj szukają dziury w całym. Owszem, właściciele HK mogą się uczepić forum, ale tego nie zrobią bo dla nich to jakieś forum no-name, po co mają tracić czas i pieniądze (bo prawnicy i rozprawy sądowe kosztują) ?

Zresztą w necie z tymi Prawami Autorskimi to jest różnie ^^ Tylko twórcy z deviantArt potrafią pokazać pazury, wiem, bo moja koleżanka miała z nimi problem swego czasu i bez problemu zamknęli jej forum, które nie było nawet komercyjne, ale się im nie spodobało i pach. Z nimi nie ma żartów, serio. W końcu nazwa strony zobowiązuje...

Natomiast jeśli chodzi o wielkie korporacje to raczej nie ma się czego bać - najwyżej napiszą do właściciela portalu grzeczna prośbę na PW by usunął obrazek - zwykle to wystarcza. Swego czasu Hasbro pisało takie emaile do ludzi, którzy bezprawnie rozprzestrzeniali odcinki My Little Pony na Youtube (nawet YT w to nie angażowali, sami wszystko załatwiali). Teraz już wiecie czemu tej kreskówki na YT nie ma :P

Aby nie było iż rozpoczynam kolejną dramę na forum, proszę o zamknięcie tematu przed zbędnym spamem.

Mój post miał na celu informacyjnym tylko .

@Edit

Często się nie odzywasz, ale jak już zabierzesz głos to jest 10/10.

ahahahahahhahahahahahahahahahahhahahahhahahahahhahahahhahahhahahahahhahahahahhahahahha

Wygrałeś nagrodę teraz Mój Mistrzu :D , widzę tutaj tak zwanego lizusa :D w łagodnej wersji :P

Nie wiem, czy tylko ja mam takie wrażenie, że jedyną osobą "mściwą i często klapiącą dziobem tu i tam" jest sam Deska.

Akurat Twoje psoty dawno już ignoruje, i obchodzą mnie tyle co ...... nie nauczyłeś się tego jeszcze?

Chciałbym Ci przypomnieć iż to TY w 90% tematach gdzie się wypowiadasz siejesz zamęt, dramę i przyzna to każdy użytkownik tego forum
Mam zapodać Ci linkami ?

Często się nie odzywasz, ale jak już zabierzesz głos to jest 10/10.

ponieważ dobrze wiemy iż Polacy to mściwy naród i często kłapią dziobem tu i tam,

Nie wiem, czy tylko ja mam takie wrażenie, że jedyną osobą "mściwą i często klapiącą dziobem tu i tam" jest sam Deska.

gdy widze posty deski

nie obejdę sie bez

kreski

cień kszeuły

tak to on

deska to nie

fajny ziom

Lewactwo sieje zamęt na forum.

warn_ico.png
Spam ~ NS

Ale bullshit nawalacie. Specjaliści prawni z czterech liter :D

Można nawalać każdym logiem, jak się chce, gdzie się chce póki nie stanowi on całości danego produktu lub go nie imituje. Waszą durną logiką nie było by można napisać o Volvo w gazecie i trzeba by było zamalować ich logo na pokazywanym samochodzie. Złamaniem tych praw by było, gdyby ten serwis udawał, że jest partnerem hello kitty i zamiast loga MMORPG sobie go walnął (chociaż i w tym przypadku da się to wybronić jako konieczność użycia ich loga, aby nie wprowadzać własnych odbiorców w błąd) lub sprzedawał bezpośrednio przykładowo poduszki z ich logo. Dodatkowo forum jako integralna część portalu stanowi medium, gdzie dojść może prawo cytatu i 100 innych rzeczy.

(Ja akurat nie mam wiedzy z własnego domniemania czy internetu, a od prawników handlowych i z uniwersytetu, gdzie 3 lata miałem się przedmiot zajmujący się podobnymi kwestiami)

Temat do zamknięcia zdecydowanie.

Widzę że deska jest jedną z inteligentniejszych osób na tym forum, dodatkowo ma jakieś doświadczenie z tym związane i bardzo dyplomatycznie podszedł do sprawy. W każdym razie administrator wypowiedział się i niestety jego odpowiedź to strzał w stopę nie udziela satysfakcjonującej odpowiedzi tylko sam prowokuje bezsensowną sprzeczkę pomiędzy forumowiczami, w każdym razie tematem jest to czy na portalu MMORPG są łamane prawa autorskie, a więc można usunąć tę nieścisłość i zapomnieć o sprawie także zamykając temat lub wypowiedzieć się na temat zaistniałej sytuacji.