Witam, czy gra rzeczywiscie jest "prawowitym nastepca" czy jednak proba stworzenia czegos co niestety poszlo w zla strone?
Zastanawiam sie nad gra, ale widze ze bardzo duzo bo az 400 negatywow na steamie itd. ?
Witam, czy gra rzeczywiscie jest "prawowitym nastepca" czy jednak proba stworzenia czegos co niestety poszlo w zla strone?
Zastanawiam sie nad gra, ale widze ze bardzo duzo bo az 400 negatywow na steamie itd. ?
Na pewno lepszy RO niż RO II. Podczas cbt grało mi się naprawdę nieźle, ale pewnie dlatego, że lubię grind w starym (ragnarokowym?) stylu.
Ragnarok jest jeden, i będzie, szczerze nic go nie zastąpi i nie piszę tu z sentymentu.
Po prostu Ragnarok jest genialny ogólnie jest dopracowany mechanicznie (każda postać ma + i - które są widoczne i klasy się dopełniają), bardzo ładna grafika a gra ma już sporo lat na karku, i endgame tam tyle do roboty jest po prostu multum, WOE .
Ponieważ ograniczając się do samego PVE lub PVP, zawsze jest coś do roboty.
Moim zdaniem jak narazie najbardziej udany zastepca RO. Nie ma co patrzec na negatywy na steamie, gdzie i tak ilosc pozytowow jest kilkakrotnie razy wieksza. Dodam, ze w 90% powodem negatywow ludzie podaja : tylko 2 servery na start, jakies lagi poczas rozmowy z npc(narazie wszystkie servery stoja w usa wiec np mi jako graczowi starego kontynentu npc odpisuje czasami z lekkim opoznieniem ale to nic nie przeszkadza, lagow podczas combatu nie odczuwam) no i troche osob narzeka, ze headstart trwa az miesiac(dla mnie to nie problem, raczej 10euro za headstart gdzie dostajemy dodatkowo 160pkt do shopa o wartosci 15 dolarow to nie wyzysk). Raczej ciezko znalezc tam negatyw za slaba rozgrywke czy ogolnie slaba gre.
Gram od dzisiaj juz 3 godziny i powiem, ze jest miodzio jak "tego typu" gra mnie, a jestem bardzo wybredny nie odrzuca to znaczy ze cos jest na rzeczy.
Polecam.
ToS bierze garściami z RO, jednakże bierze też wielki balast jakim są oczekiwania graczy RO. Póki co dobrze sobie poradzili, ale boje się iż poprzez premium gra z czasem będzie pustoszeć i zostaną sami zapaleńcy. Jedni gracze wrócą do Ragnaroka, bo przecież darmowy i fajny a graczy gra hoho, drudzy gracze pójdą na privy, bo już słyszałem iż ToSa będzie łatwo spiracić, można nawet na szybko olać questy i zostawić sam grind, trzymając piecze tylko nad poprawnością w klasach.
Przykro mi to przyznac, bo bylem napalony juz z 3 lata.
Na chwile obecna tragedia...
zrodlo?
-Wlasne doswiadczenie
-Doswiadczenie innych
-Ranking PvP(Korean)
->Wlasne doswiadczenia
Wypuscili "1mc headstart" w formie "early release" zeby jakiegos pozwu masowego nie bylo czy cos. Obecny stage gry to sie na cbt2 nadaje. Start nie jest kiepski, to jest tragedia gra jest niegrywalna juz okragly tydzien i to sie nie zmieni w pewnym sensie do przeniesia serwerow.
Balans klas? Prosze...... sa lepsi i gorsi i to na takiej zasadzie, ze nie ma sensu nie ktorymi klasami grac
Trade? Klasy krafterskie? Obecnie imho nic nie robcie z tego jak ktos gra, przez ograniczenia marketu useless.
Jak gra wyglada?
Pomijajac balans na PvE... PvP Balans ? Hah odsylam do reddita top 50 mag/cleric, generalnie pare klas grywalnych wiekszosc w ogole, z warriora tylko 1 setup i tylko 2/50 w topce to oni
Wbijasz, expisz poprzez takie same q, imho tych Q nie powinno byc tylko czysty grind bo na tym te q polegaja, sa "silly questy" idz zabij 5 stworkow(5 hitow) .... -> wroc do npc i 5x to samo(powtarzalne q), nie rozumiem po co latac 100x ...
Poza tym, liniowe, nudne, spadki na maszynie za 2000 £ do 8 fps (gl na GvG - prawdopodobnie dlatego, tego jeszcze nie wprowadzili..... dodatkowo instancje to samo, ten silnik to jakis crap).
To tylko pare rzeczy, bo mi sie nie chce rozpisywac, ale nawet jak wyeliminuja problem z serwerami(przeniosa maszyny), nie bedzie lagow to bez stworzenia jakiegos sensu wiekszego(balansu) to imho brak sensu, najgorsze jest to ze dobre PvE setupy sa tragiczne w PvP. System zapisywania do Instancji/pvp random tez fail.
Generalnie, kupilem 3x DLC, gry nie skreslam(bo jestem napalonym fanem ragnaroka) ale poczekam sobie imho z 3-4 miesiace. Glownie dlatego, ze przeczuwam ze jak zalicza bardzo prawdopodobnie problemy na starcie F2P to ta gra zostanie tak zjechana w lewo i prawo, ze sie juz nie podniesie.
-Doswiadczenie innych
Generalnie polecam Ratio codziennie sledzic positive/negative comments na steamie..... n/c
Poza tym j/w problem z balansem, tradem, ja jako kupiec 3 DLC powiem tak, obecnie dodawanie +1 extra slota na buff + 10% speeda(pomijam expa, ok gra musi na czyms zarobic) oraz brak trade'u bez i 1->5 boost na aukcji...
Lol 5 aukcji? really juz pomine kwestie ze gracz f2p nie moze tradowac, nie moze tradowac z postaci na postac(wlasnej), nie moze wystawic wiecej jak 1 aukcje(a czeka sie az przyjdzie zloto 48h! to kpina
- Ranking PvP
Nic dodac nic ujac(korea)
Wbijasz, expisz poprzez takie same q, imho tych Q nie powinno byc tylko czysty grind bo na tym te q polegaja, sa "silly questy" idz zabij 5 stworkow(5 hitow) .... -> wroc do npc i 5x to samo(powtarzalne q), nie rozumiem po co latac 100x ...
To jest to co mnie osobiście najbardziej odepchnęło, za pierwszym razem jak robisz te quest są nawet spoko, ale przy każdym kolejnym alcie porażka...
Wypuscili "1mc headstart" w formie "early release" zeby jakiegos pozwu masowego nie bylo czy cos. Obecny stage gry to sie na cbt2 nadaje. Start nie jest kiepski, to jest tragedia gra jest niegrywalna juz okragly tydzien i to sie nie zmieni w pewnym sensie do przeniesia serwerow. Balans klas? Prosze...... sa lepsi i gorsi i to na takiej zasadzie, ze nie ma sensu nie ktorymi klasami grac Trade? Klasy krafterskie? Obecnie imho nic nie robcie z tego jak ktos gra, przez ograniczenia marketu useless. Jak gra wyglada? Pomijajac balans na PvE... PvP Balans ? Hah odsylam do reddita top 50 mag/cleric, generalnie pare klas grywalnych wiekszosc w ogole, z warriora tylko 1 setup i tylko 2/50 w topce to oni Wbijasz, expisz poprzez takie same q, imho tych Q nie powinno byc tylko czysty grind bo na tym te q polegaja, sa "silly questy" idz zabij 5 stworkow(5 hitow) .... -> wroc do npc i 5x to samo(powtarzalne q), nie rozumiem po co latac 100x ... -Doswiadczenie innych Generalnie polecam Ratio codziennie sledzic positive/negative comments na steamie..... n/c Poza tym j/w problem z balansem, tradem, ja jako kupiec 3 DLC powiem tak, obecnie dodawanie +1 extra slota na buff + 10% speeda(pomijam expa, ok gra musi na czyms zarobic) oraz brak trade'u bez i 1->5 boost na aukcji... Lol 5 aukcji? really juz pomine kwestie ze gracz f2p nie moze tradowac, nie moze tradowac z postaci na postac(wlasnej), nie moze wystawic wiecej jak 1 aukcje(a czeka sie az przyjdzie zloto 48h! to kpina
Ale widać że długo nie pograłeś, albo nie grałeś w closed becie.
Gracze dosłownie błagali o early acces i founder packi więc IMC połasiło się na pieniądze i wypuściło grę w stanie grywalnym ale lekko zbugowanym- osobiście mnie żadne bug nie dotknął ale wiem że są.
Co do balansu klas postaci to są klasy dobre w early i dobre w late, to od nas zależy jaki build wybierzemy a ten tekst z setupem warriora mnie rozbawił, bo jak spotykam ludzi w dungu to zawsze mają inne setup, nie ma klas bezużytecznych.
Wiekszość klas crafterskich nawet nie korzysta z marketu bo mogą ustawiać własne stanowiska, np. z czasowym enchantowaniem broni albo reperowaniem gearu.
Jeżeli chodzi o questy i grind, to na questach levelujemy przez jakieś 120 lvli, a potem sam czysty grind, nawet bardziej opłacalny od questów bo carty wypadają z potworów.
Poza tym j/w problem z balansem, tradem, ja jako kupiec 3 DLC powiem tak, obecnie dodawanie +1 extra slota na buff + 10% speeda(pomijam expa, ok gra musi na czyms zarobic) oraz brak trade'u bez i 1->5 boost na aukcji...
Gdybyś poczytał trochę więcej reddita niż jakieś wymyślone statystki klas, to byś wiedział że 3 DLC nie stackują się i jedynym wyjściem jest refund. - wtedy zostaje 1 dlc
Limit aukcji może wydawać się komiczny, ale tak naprawdę nie ma za bardzo czym handlować, czasami z dunga wypadnie nam jakaś sub broń która warta jest fortunę ale na to jest bardzo mała szansa. Z własnymi postaciami można handlować w sensie masz stash w mieście który jest przypisany do konta, lol.
Nie napisałeś o tym że premium można kupować od innych graczy, dokładnie tak samo jak plex w Eve online, tylko że nie musimy tydzień kopać górnikiem tylko robić spokojnie kampanię a kasa sama wpadnie.
Za dużo naciągania w tym teksie i za dużo shittalku ludzi z reddita.
ToS bierze garściami z RO, jednakże bierze też wielki balast jakim są oczekiwania graczy RO. Póki co dobrze sobie poradzili, ale boje się iż poprzez premium gra z czasem będzie pustoszeć i zostaną sami zapaleńcy. Jedni gracze wrócą do Ragnaroka, bo przecież darmowy i fajny a graczy gra hoho, drudzy gracze pójdą na privy, bo już słyszałem iż ToSa będzie łatwo spiracić, można nawet na szybko olać questy i zostawić sam grind, trzymając piecze tylko nad poprawnością w klasach.
Może was zaskoczę, ale to jest dosyć popularna informacja, że za Tree of savior stoją te same osoby które tworzyły RO.
Ale widać że długo nie pograłeś, albo nie grałeś w closed becie. Gracze dosłownie błagali o early acces i founder packi więc IMC połasiło się na pieniądze i wypuściło grę w stanie grywalnym ale lekko zbugowanym- osobiście mnie żadne bug nie dotknął ale wiem że są. Co do balansu klas postaci to są klasy dobre w early i dobre w late, to od nas zależy jaki build wybierzemy a ten tekst z setupem warriora mnie rozbawił, bo jak spotykam ludzi w dungu to zawsze mają inne setup, nie ma klas bezużytecznych. Wiekszość klas crafterskich nawet nie korzysta z marketu bo mogą ustawiać własne stanowiska, np. z czasowym enchantowaniem broni albo reperowaniem gearu. Jeżeli chodzi o questy i grind, to na questach levelujemy przez jakieś 120 lvli, a potem sam czysty grind, nawet bardziej opłacalny od questów bo carty wypadają z potworów. Gdybyś poczytał trochę więcej reddita niż jakieś wymyślone statystki klas, to byś wiedział że 3 DLC nie stackują się i jedynym wyjściem jest refund. - wtedy zostaje 1 dlc Limit aukcji może wydawać się komiczny, ale tak naprawdę nie ma za bardzo czym handlować, czasami z dunga wypadnie nam jakaś sub broń która warta jest fortunę ale na to jest bardzo mała szansa. Z własnymi postaciami można handlować w sensie masz stash w mieście który jest przypisany do konta, lol. Nie napisałeś o tym że premium można kupować od innych graczy, dokładnie tak samo jak plex w Eve online, tylko że nie musimy tydzień kopać górnikiem tylko robić spokojnie kampanię a kasa sama wpadnie. Za dużo naciągania w tym teksie i za dużo shittalku ludzi z reddita. Może was zaskoczę, ale to jest dosyć popularna informacja, że za Tree of savior stoją te same osoby które tworzyły RO.
3 rozne DLC mozesz dodac, ja nie hejtuje jestem fanem gry i czekalem 2 lata, ale aktualnie to nie warte pieniedzy, takie akcje co ze startem juz przez tydz maja to sa niedopuszczalne, poza tym nie krecmy lodow i nie mowmy ze sa build dobre i zle bo prawda = rankingi pvp mowi co innego.
anyway moim zdaniem gra bedzie grywalna moze od polowy maja, jako ze mam potem egzaminy to od 2giego tyg. czerwca moze wroce.
Temu właśnie chcieli wpuścić f2p graczy dopiero w maju bo wiedzieli że nie naprawią wszystkiego do tego czasu.
Powinniście dać tej grze trochę czasu. Żadna gra od początku nie jest idealna. Nie chcesz się bawić to poczekaj, aż twórcy poprawia pewne mankamenty, zglaszaj je na forum Ragnarok nigdy nie był również jakoś mega zbalansowany, Sinx potrafił złożyć na strzała każdego, tak jak Creo czy Champ. Normalnym jest, że pewne buildy i klasy są mniej użyteczne od pozostałych. Co było w RO? Teakwon, SG czy nawet WS były zazwyczaj mało przydatne, a jednak ludzie nimi grali, bo mechanika tych postaci dostarczała funu. O to przecież w tym wszystkim chodzi.