Nasze forum jest zaje*iste - czyli co się dzieje nie tak z naszym forum

Przez ostatnie kilka miesięcy wchodzę na forum dzień w dzień i muszę przyznać kilka smutnych faktów na jego temat:

1. Poziom kultury stale się obniża.

2. Popularność regularnie spada, a przyrost naturalny naszego forum jest na minusie

3. Coraz mniej osób zajmuje się ganieniem użytkowników piszących posty wbrew regulaminowi, a tym samym, wprost proporcjonalnie, jest tych postów więcej.

4. Nikt już nie patrzy na gry dodawane przez użytkowników.

To tylko część smutnej prawdy o tym co się dzieje złego w państwie forum. Niżej opiszę powyższe problemy

1. Przez brak rygoru użytkownicy obrażają siebie nawzajem, wyrażają na głos swoje myśli o innych, lub po prostu klną.

2. Temu trudno zaprzeczyć. I sądzę że powinniśmy znaleźć jakąś sensowną reklamę by zapobiec upadkowi forum.

3. Ostatnio coraz więcej widzę postów złych ortograficznie i interpunkcyjnie (jeżeli takowa w ogóle istnieje <_< ), a administracja sprawia wrażenie jakby nic sobie z tego nie robiła. "Opcja edytuj działa poprawnie" to prawda, a jeszcze poprawniej dla moderatorów, więc korzystajcie.

4. Dzisiaj jakby nigdy nic chodzę po stronie, wchodzę do panelu administracyjnego a tam?

Gry oczekujące: 48

przekopałem się przez wszystkie, te lepsze pododawałem, te gorsze usunąłem, ale kto widział żeby było aż 50 oczekujących gier? Dla dowodu jaka to była straszna robota zostawiłem wam (administratorzy) jedną grę, idealnie prezentującą połowę opisów. Zgarnijcie jakiegoś administratora który będzie miał obowiązek regularnie normować ilość oczekujących gier/newsów.

To chyba tyle, dzięki za wysłuchanie i za zainteresowanie się tym trudnym tematem. Czekam na rozpatrzenia z waszej strony.

Co do monitorowania postów, owszem, robiłem to, lecz byłem krytykowany za zbyt rygorystyczne podejście do tych spraw. Jednocześnie chciałbym zaznaczyć, że jakakolwiek walka z "naleciałościami" języka polskiego kończy się klęską, gdyż jest to nieodłączny element kultury pewnych osób. Co da rozwiązanie wszystkiego za pomocą ostrzeżeń, banów czy jakiejkolwiek innej formy kar, kiedy po upływie tych dwunastu, dwudziestu czterech lub większej ilości godzin, użytkownik wraca i zaczyna się to od początku. Proszę nie obarczać całą winą moderatorów, którzy nie są zaawansowanymi programami korygującymi zachowania innych, gdyż nie mamy takiej mocy, by zmienić czyjeś postępowanie, zachowanie czy osobowość. To nie nasza sprawa.

Co do reklamy to ja na hunted.pl i tibia.pl mam w sygnaturce to

www.mmorpg.org.pl <<< Najlepsze forum o grasz MMO wejdź a nie pożałujesz

:D

Co do monitorowania postów, owszem, robiłem to, lecz byłem krytykowany za zbyt rygorystyczne podejście do tych spraw. Jednocześnie chciałbym zaznaczyć, że jakakolwiek walka z "naleciałościami" języka polskiego kończy się klęską, gdyż jest to nieodłączny element kultury pewnych osób. Co da rozwiązanie wszystkiego za pomocą ostrzeżeń, banów czy jakiejkolwiek innej formy kar, kiedy po upływie tych dwunastu, dwudziestu czterech lub większej ilości godzin, użytkownik wraca i zaczyna się to od początku. Proszę nie obarczać całą winą moderatorów, którzy nie są zaawansowanymi programami korygującymi zachowania innych, gdyż nie mamy takiej mocy, by zmienić czyjeś postępowanie, zachowanie czy osobowość. To nie nasza sprawa.

To niestety prawda... Ale poprawienie posta i upomnienie może przynieść efekty. Nie mówię od razu o baniakach.

/Edit Warcraft wyprzedziłeś mnie o kilka sekund :P

Gdyby przynosiło jakiekolwiek efekty, byłoby to widoczne. Niestety, jest całkiem odwrotnie.

Między innymi z tych powodów, które przytoczył Iraasta chciałem zebrać całą administracją i moderatorów by obgadać to i owo.

Może wznowić rekrutacje na Cenzorów?

Cenzorzy odpowiadali tylko za komentarze na stronie głównej. Niema co walczyć z wiatrakami, jakby nie patrzeć to forum o mmo a nie polonisci.pl

Jak już dodawałeś te gry, to mogłeś zrobić to porządnie, a nie "byleby było". SF był już na liście; reszta ma mizerne opisy, niezachęcające do zaznajomienia się z daną produkcją.

Taki stan forum będzie się utrzymywał do momentu, w którym administracja przestanie zajmować się "otoczką", a skupi na treści.

Przepraszam, ale co my niby mamy zrobic? Moze dac bana polowie uzytkownikow, za to, ze nie stawiaja przecinkow, czy tez za to, ze wala same bledy? Wtedy bedzie inny problem, a nazwe go problemem suszy, niczym na pustyni. Nie bedzie userow, nie bedzie postow, nie bedzie forum. Albo pozwolimy na pewne odchylenia, a pietnowac bedziemy tylko tych najgorszych (tak jak robimy to teraz), albo mozemy sypac banami, ale wtedy wszystko szybko sie skonczy. Uwierzcie lub nie, ale nikt nie chce siedziec na forum, gdzie co drugiego posta dostaje sie warna. Mozecie mowic, ze jakosc, a nie ilosc, ale ja wam powiem, ze nie w przypadku forum o grach.

Zreszta, byly juz takie sytuacje, gdzie zwracalo sie uwage i dawalo sie warna, ale to skutkowalo tylko kolejnym glupim postem (wiatrakiem? : P) a potem rage quit'em. My nadal warnujemy takie osoby, ale z szerszym polem tolerancji. Z drugiej strony- nie chcemy byc hipokrytami (przynajmniej ja nie chce). Bo jak nazwac dzialanie, w ktorym pan moderator Dzz, bedzie sypal warnami za piswonie, a prawda jest taka, ze sam geniuszem ortografii nie jest? Oczywiscie, juz wielekrotnie za to karalem, ale jak pisalem wyzej, tylko w przypadku tych najgorszych userow.

Nie będę nawiązywał do pracy moderatorów bo nie mam zastrzeżeń. Było/Jest wiele projektów ,które nam zapowiadano. EMO, dział na recenzje i poradniki na stronie (na forum nikomu się nie chce grzebać) to one powinny nieco rozruszać stronę. Nie można także krytykować administracji bo przecież jest nowy interfejs. Kilku redaktorów na prawdę dobrze pracuje. Zaciśnijcie poślady i pnijcie do przodu. Zresztą było to poruszane w wielu tematach.

Jestem tu krótko, ale przechodziłem przez to i podobne na wielu innych forach i portalach więc podzielę się z wami moją mistyczną wiedzą ;)

Poziom merytoryczny forum o grach MMO jaki jest, każdy widzi. Dlatego, dopuszczalność jakichkolwiek błędów ortograficznych, interpunkcyjnych i składniowych powinna dostosować się do ogólnie przyjętej, internetowej normy. Zauważ również, że średnia wieku społeczności, możliwie zainteresowanej w tematyce tego portalu to 14, 15, może 16 lat. Głupim byłoby więc oczekiwanie wyszukanych zwrotów, zawsze sensownych wypowiedzi i bezbłędności od, głównie, gimnazjalistów.

Co do ostrzeżeń. Te powinny zostać wydawane tylko w krytycznych sytuacjach, tj. "wczoraj poszlem do sklepu i kupilem monke i chlep". Oczywiście przesadzam, ale nie powinno ścigać się za literówki lub błędy interpunkcyjne. Ortografia, mogłaby być co najwyżej poprawiana, a ostrzeżenia dawane tylko w przypadku notorycznego łamania tejże przepisów.

Jeśli chodzi o popularność. Wątpię, żeby ktokolwiek zainteresowany portalem o tematyce MMORPG'ów nie trafił kiedyś na mmmorpg.org.pl. O ile wiem, jest to top 1 wyszukiwanych na google, do tego oferujecie chyba największą i najlepiej przygotowaną bazę gier pośród polskich stron tego typu. Ja, osobiście, chciałbym zobaczyć więcej artykułów nie do końca związanych z premierami gier. Na przykład, redakcyjne top 5 mmorpg w 5 kategoriach (miałem to zaproponować jeśli dostanę stanowisko redaktora, ale widzę, że macie kryzys więc =d) lub więcej materiałów "interaktywnych", np: quizy, bądź konkursy. Do tego, na stronie głównej powinny znaleźć się na przykład recenzje użytkowników, tj: zatwierdzone recki napisane na forum, byłyby publikowane na stronie głównej (ew. zmienić tryb "Dodaj newsa" na "Dodaj artykuł"). Ponadto, przydałoby się więcej konkursów ale tutaj nie mogę zbyt wiele oczekiwać bo ze sponsorami zawsze krucho.

Zgarnijcie jakiegoś administratora który będzie miał obowiązek regularnie normować ilość oczekujących gier/newsów.

Taki rodzaj administratora nazywa się tutaj "redaktorem". Gdy ja wchodzę w oczekujące na dodanie gry to jeszcze żadnej nie dodałem, bo opisu są po prostu żałosne. Nie można czekać aż jakiś fanatyk gry napisze pięć zdań na krzyż - to redaktorzy są od tego, żeby te opisy robić/poprawić. Gdyby to tylko ode mnie zależało to zostałaby nie więcej niż 1/5 opisów. Żenujący poziom był już na tym forum dyskutowany nie raz i na gadaniu standardowo się skończyło. Taki kraj, takie forum.

Iraa troszke przesadzasz. Przyrost naturalny - chcialbys, zeby ludki i nowi userzy walili drzwiami i oknami? To zawsze bylo chybotliwe i przypuszczam, ze i to forum ma swoje lepsze i gorsze chwile. ( to jak z rodzeniem dzieci w naszym kraju ;) ) Duzo ludzi Was tylko czyta, bez rejestracji ( na przyklad u mnie w pracy, stare pierdziele 40-letni ) i nie chca sie tu udzielac. Co do merytoryki, coz... Jak przedmowca stwierdzil, faktycznie nie ma co oczekiwac od 14-16 latkow wyzyn ortografii, interpunkcji itd. Kiedys mnie tez to mierzilo, ale po jakims czasie dalem sobie spokoj. Walka i opitalanie czasem daja odwrotny skutek, wrecz obrazanie.

Co do gier dodawanych w portalu. Nie wypowiadam sie teraz. Kiedys tam zagladalem, ale po czytanych komentarzach na dole stwierdzilem, ze lepiej samemu sobie szukac i oceniac subiektywnie.

Taaa, teraz lacina furmanska... czyli o przeklenstwach. Byly, sa i beda. Sa nieodlacznym elementem naszego krajobrazu. Przecinek, kropka nic tak nie odda powagi sytuacji jak "mieso". Sam uzywam, ale zalezy to od stanu ducha, % w krwii i ogolnie zdrowia psychicznego :) a te jak wiadomo nie zawsze jest sprawne; za***iste to nie przeklenstwo?? wiec sam uzywasz i walczysz?? Jakze to tak? :)

Jak zycie nauczylo, wszelkie efekty cenzury sa o kant d*py potluc...

Chyba Iraa troszke walczysz ze skostnieniem. Marazm Cie jaki dopadl, czy jak? Pogratulowac trzeba temu forum. Ludziom, ktorzy sie tu produkuja. Bo na chwile obecna, nie ma lepszego ;)

W pewnym stopniu byłem i nadal jestem odpowiedzialny za dodawanie nowych gier. Przez spory czas jednak tego nie robiłem gdyż sam byłem zbyt zajęty swoimi sprawami, lecz teraz czasu mam coraz więcej, co jednak nie zmienia faktu, że 99% oczekujących gier albo już była, albo ma tak chaotyczny opis, że szkoda czasu. Zresztą sprawa akceptacji gier z opisem czy bez była już wiele razy poruszana i nadal nie wiadomo co robić. Jedni chcą aby gier było dużo nawet jeżeli nie maja opisu a inni wolą, aby dodawać jedynie te które mają dobry opis (już nie mówię o bardzo dobrym bo chyba musiałby się zdarzyć cud). Co do poziomu wypowiedzi tu przyznam się bez bicia, że nie wiem jak on wygląda na obecną chwile bo długo mnie tu nie było, ale myślę, że trzeba się zastanowić jakie działania powinniśmy podejmować w przypadku różnego rodzaju błędów zawartych w wypowiedzi.

Iraa troszke przesadzasz. Przyrost naturalny - chcialbys, zeby ludki i nowi userzy walili drzwiami i oknami? To zawsze bylo chybotliwe i przypuszczam, ze i to forum ma swoje lepsze i gorsze chwile.

Tylko on ma racje... Spójrz teraz ile jest wszystkich bywalców, a ile zwykłych userów. Może się to zmieni.

przekopałem się przez wszystkie, te lepsze pododawałem, te gorsze usunąłem, ale kto widział żeby było aż 50 oczekujących gier? Dla dowodu jaka to była straszna robota zostawiłem wam (administratorzy) jedną grę, idealnie prezentującą połowę opisów. Zgarnijcie jakiegoś administratora który będzie miał obowiązek regularnie normować ilość oczekujących gier/newsów.

Na przeglądanie opisów od użytkowników szkoda czasu, bo w 99% są żenujące.

Później wychodzi taka sytuacja jaką mamy obecnie, że połowa opisów jest napisana niegramatycznie, z takimi błędami, iż nawet widać brak autokorekty w ff albo wordzie.

Ostatnio widziałem jakiś 12-14 wersowy opis - cały tekst zamknięty w 2 (DWÓCH) zdaniach. Nie wiem, kto tak masowo dodaje tego typu babole, ale nie tędy droga. Później się wstyd przyznać przynależności do portalu jak się niektóre wypociny czyta.

Można by spróbować postawić na jakość i pozbyć się łatki community trolli z darmowych mmo. ;]

Co do reklamy to ja na hunted.pl i tibia.pl mam w sygnaturce towww.mmorpg.org.pl <<< Najlepsze forum o grasz MMO wejdź a nie pożałujesz

antyreklama :]

@Iraasta

Wszystkie gry ktore zaakceptowales musialem usunac. Dwa opisy byly ukradzione z innych stron, a jeden tytul byl juz dodany pod inna nazwa.

//Fajnie, że się w końcu udzieliłeś... :) - R3m4ke

Moim zdaniem powodem coraz mniejszego zainteresowania strona i forum jest nie liczenie sie ze zdaniem uzytkownikow.Co jakis czas jest zmieniany wyglad strony. Ostatnia zmiana z komentarzy uzytkownikow byla nie trafnym rozwiazaniem.Najlepszej zrobic ankiete czy podoba sie nowy wyglad strony ,A z niej dowiemy sie czy jest taki wyglad akceptowany i bedzie wiecej osob zainteresowanych.Jestem stalym uzytkownikiem codziennie zagladam kilka razy na stronke i zdazylem sie przyzwyczaic do nowej strony lecz jest nadal wiele osob ktorym nowy lifting nieodpowiada i odciaga ich od zagladania na strone.

@IraastaWszystkie gry ktore zaakceptowales musialem usunac. Dwa opisy byly ukradzione z innych stron, a jeden tytul byl juz dodany pod inna nazwa.

Bez przesady, nie wszystkie. Ale do tego zmierzam - to jest problemem. Ja to zrobiłem na masówkę, obrobienie 50 tytułów zajęło mi niewiele więcej niż godzinę. Po prostu trzeba zorganizować jakąś grupę "czyścicieli" którzy wnikliwie sprawdzaliby czy teksty:

1.Są zgodne z ortografią

2.Nie są plagiatem

3.Są na temat

etc.

Nie mogę tego robić sam. Chmarus skoro już musiałeś usunąć, to czemu wcześniej się tym nie zająłeś?

Taki rodzaj administratora nazywa się tutaj "redaktorem". Gdy ja wchodzę w oczekujące na dodanie gry to jeszcze żadnej nie dodałem, bo opisu są po prostu żałosne. Nie można czekać aż jakiś fanatyk gry napisze pięć zdań na krzyż - to redaktorzy są od tego, żeby te opisy robić/poprawić. Gdyby to tylko ode mnie zależało to zostałaby nie więcej niż 1/5 opisów. Żenujący poziom był już na tym forum dyskutowany nie raz i na gadaniu standardowo się skończyło. Taki kraj, takie forum.

W takim razie uświadomcie redaktorów że mają to robić samemu. Bo z tego co widzę to:

Ja: Robię tyle na ile pozwala mi czas wolny

Mac: Recenzje pisze i to porządne - lekko mówiąc, nie wiem jak z PA

Adaran: Nie ma dostępu do PA

Yanglegend: Ten człowiek jedyne co ma z redaktora to zielony obrazek pod nickiem.

guru: Robi od cholery w niusach, nie wiem jak z opisami gier.

Kozak: Sporo, nie jestem obeznany dokładnie.

Michi: Jest na próbnej "siódemce" więc zgaduje że nie ma dostępu do PA.

I tu się kończy redakcja. Policzcie ile osób się tym zajmuje.

/Edit Z tego co widzę, to właśnie zabraliście mi PA. Czy wy w ogóle słuchacie co próbuje przekazać?