Natura Człowieka

Hej :)

Ostatnimi czasy zainteresowałem się naturą człowieka :blink:. A dokładniej ludzkim zachowaniem, potrzebami (psychologicznymi, emocjonalnymi) i różnymi sposobami wpływania na ludzi jak np. strach, pragnienie, potrzeba.

Nie wiem jak was o to poprosić, ale może znacie jakieś tytuły, które współgrają z takimi tematami (?). I nie chodzi mi o podręczniki z psychologii, tylko w miarę takie normalne teksty.

Trochę dziwnie wygląda ten post, ale chyba w możliwie najprostszy do zrozumienia sposób przedstawiłem wam moją prośbę (BTW. Mam problemy z wymową :()

Od Nowiu do pełni" - Hanna Fronczak. O człowieku, wskrzeszaniu(nie fantasy!) Coś o pewnym alchemiku, który stara się ożywiać umarłych. Mi to podchodzi pod naturę człowieka chyba i super się czytało.

PS.

Czas i miejsce akcji to z tego co pamiętam średniowiecze Praga

Anthony de Mello - Przebudzenie. Taka psychologia połączona z duchowością. Bez manipulacji!

Ty jesteś osłem i ja jestem osłem, więc w czym problem? ^^

Film Butterfly Effect 1 i 2 chociaż 1 jest dużo lepsza.

Dziękuję :) Już lecę szukać tych tytułów.

Temat troche juz ma, ale dopeiio teraz go zauwazylem i wydaje mi sie, ze nie bedzie wielka zbrodnia, jesli troszke go odkurze.

Ja jednak radze siegnac do ksiazek psychologicznych i socjologicznych, ale tych amerykanskich autorow, ktorzy pisza w psosob bardzo jasny i przyjemny, czesto celujac swoimi ksiazkami w osoby bez odpowiedniego bagazu wiedzy i doswiadczenia, tak wiec nawet laicy moga czytac ich ksiazki z przyjemnoscia.

A jesli dalej jestes na nie, to polecam Kronika ptaka nakrecacza, autorem tej ksiazki jest H. Murakami.

Dzięki Dzz. Szukałem książek o tak dosyć specyficznej tematyce głównie z powodu ogromnej nuuudy. A przy okazji czegoś bym się dowiedział o ludzkim umyśle/osobowości.

Uh. Ciężko odpowiedzieć an Twoje pytanie.

Polecam Lód Dukaja. Opowiada tam o największym motorze działań ludzkich - wstydzie i strachu.

Z filmów? Może Woody Allen stary. Tak, na pewno.

Hej :)

Ostatnimi czasy zainteresowałem się naturą człowieka :blink:. A dokładniej ludzkim zachowaniem, potrzebami (psychologicznymi, emocjonalnymi) i różnymi sposobami wpływania na ludzi jak np. strach, pragnienie, potrzeba.

Nie wiem jak was o to poprosić, ale może znacie jakieś tytuły, które współgrają z takimi tematami (?). I nie chodzi mi o podręczniki z psychologii, tylko w miarę takie normalne teksty.

Trochę dziwnie wygląda ten post, ale chyba w możliwie najprostszy do zrozumienia sposób przedstawiłem wam moją prośbę (BTW. Mam problemy z wymową :()