Nauka gier PC mmo na padzie

heja

próbowałem ostatnio grać na padzie na PC w lost ark. po około 20h grania wychodzi to … ok… i nic więcej. w momencie przełączenia z pada na klawiaturę gra się całkowicie inaczej, lepiej, precyzyjniej, łatwiej.

czy to wina tego że nigdy wcześniej nie grałem na padzie i z czasem będzie faktycznie coraz lepiej? a może to nie jest odpowiednia gra do pada?

jak polecacie się uczyć pada? albo w jakie gry grać? chciałbym spróbować zagrać w poe2 na PC na padzie ze względu na to że wolałbym się rozsiąść w fotelu przed TV i pykać sobie chociaż wiem że to totalna profanacja.

nigdy nie miałem konsoli, nigdy przed tymi 20h w lost ark nie grałem na padzie…
ogólne problemy które napotkałem to:

1. trudności w poruszaniu się w walce uwzględniając skille mobów, moje położenie, skille w kolejce, jakie cooldowny są na pasku itp. w szczególności w którą stronę postać jest ustawiona ponieważ puszcza skilla przed siebie… na klawiaturze jest prościej bo skill leci w kierunku kursora.

2. ilość kombinacji klawiszu które należy jednocześnie naciskać lub mieć w pamięci że zaraz się naciśnie. tzn chodzenie stickiem + bumpery z guzikami do skilli. w sumie używa się około 16? skilli. czyli 4 guziki + około 12 kombinacji klawiszy. dużo tego. ciężko mi to ogarnąć na klawiaturze każdy przycisk odpowiada za coś innego jest dużo łatwiej…

Ja mam pada do kompa kupionego więc miałem wiele podejść i powiem tak… dla mnie to bez sensu :smiley:
Tylko klawa i myszka team.
Po prostu precyzyjność myszki nie ma porównania do pada, na padzie da się grać tylko wtedy jak jest auto aim w grach i zamiast celowania zaznaczasz tylko cel.
No dla mnie bez sensu i tyle.

Jedynym rozwiązaniem jest chyba tylko i wyłącznie gra. Ja osobiście od dzieciaka grałem na konsoli, bardzo rzadko grałem na PC (klawiatura + myszka), i o wiele łatwiej gra mi się na padzie (mówię tutaj głównie o grach FPS aczkolwiek swego czasu grałem również dużo w DC online i gry MMORPG na padzie również nie są mi obce), jak podchodzę do gry ze znajomymi w CS’a to jestem strasznie kiepski, a jak gram w CoD’a na PS5 to mogę się pochwalić dobrym skillem (tutaj warto zaznaczyć że jest auto aim, który dużo pomaga). Także jedyne rozwiązanie to jest ciągła gra na padzie żeby sobie to wyćwiczyć, i niestety nie mówię tutaj o ~20h w grze lecz setkach, jak nie tysiącach jeśli chce się osiągnąć perfekcje. Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, i wszystko przyjdzie samo:).

Lost Ark to tylko i wylacznie na padzie <3

Ja zakupiłem SB Asus Rog Ally i gram w World of Warcraft na tej konsoli i jak dla mnie to gra się bardzo dobrze , kwestia ustawienia umiejętności i przyzwyczajenia się gdzie co jest przypisane do jakiego przycisku :grin::grin:IMG_20240914_081554 World of Warcraft 27.10.2024 22_12_37

ok czyli ogólnie da się grać a jest to dla mnie tak ciężkie bo nigdy nie grałem na padzie. oks oks. dzięki za info. będę próbował dalej. może po nast. 50-100h będzie lepiej :slight_smile:

JBC, w action combat nie liczac Lost Ark’a i innych z widokiem z gory to nawet nie cwic na padzie bo to bezsensu, nie da sie dotrzymac kroku jak juz bedzie powiedzmy na poziomie end game’u. Jedynie pad sie nadaje wtedy do gatheringu lub luznego grindu ; P
Osobiscie to tylko w Lost Arka i Albiona jestem w stanie grac na padzie, choc PvP w albionie tez kiepskie na padzie bo skille trzeba dobrze wymierzyc przewidujac ruchy gracza.
PoE tez daje rade, ale nie wiem co za gamon dal przycisk zbierania lootu razem z przyciskiem ataku i nie da sie tego zmienic XD

Lost Ark na padzie to nie jest idealne rozwiązanie, szczególnie jak wcześniej nie grałeś na konsolach. Najlepiej zacząć od prostszych gier, jak Hades albo coś w stylu Diablo III, żeby oswoić się ze sterowaniem. W PoE 2 może być ciężko, bo jest masa skilli i zarządzania.

Pad wymaga przyzwyczajenia – to fakt. Ale serio, im więcej grasz, tym naturalniej to wychodzi. Spróbuj też ustawić customowe bindy na padzie, żeby było bardziej intuicyjnie. Jakby co, zawsze możesz wrócić do klawy + myszki :wink:.