Witam, chciałbym zrobić drobny projekt w Unity dla własnej satysfakcji (wiem, że przygotowanie do tego zajmuje trochę czasu), czytałem już o tym wiele i oglądałem różne poradniki, ale pojawia się problem. Nigdzie nie mogę znaleźć czegoś co da mi wystarczająco wiedzę jeśli chodzi o podstawy i będzie przechodzić na trudniejsze rzeczy. Głównie chodzi mi o języki programowania. Prawie każdy poleca C#. Tu pojawia się pierwszy problem, czy zacząć naukę C++, potem C# (różne opinie na ten temat). Również byłbym wdzięczny za wskazanie książek o programowaniu w danym języku wartych uwagi lub poradników na yt (w grę wchodzi język angielski). Wszystkie poradniki video, które znalazłem były słabo wykonane albo nie pokazywały wielu rzeczy.
Pomijam kwestię związaną z Gimpem i Blenderem potrzebnym do Unity, bo naukę tego zacząłem już dawno.
Jeszcze ostatnie słowo; nie spodziewam się szybkich efektów i nie zniechęcam się tak szybko
Nauka programowania w stronę Unity
"Projektowanie gier w środowisku Unity 3.x" - Will Goldstone
Pełny zasób informacji i porad odnośnie Unity. Właściwie jest to nawet instrukcja jak taką gierkę zrobić. Wykonując nawet wyłącznie polecenia z książki można zrobić jakąś w miarę prostą. Co najważniejsze, książka jest równolegle dla języka C# jak i Java. Do Unity, według mnie, najlepsza lektura.
P.S. Trochę droga, ale naprawdę warto. Pierwszy rozdział można znaleźć gdzieś w internecie, żeby się przekonać
Co do C++, to wychodzi on już z mody, a zastępuje go C#. Bardzo się nie różni, bo nadal jest to język z rodziny C, ale ma nieco świeższe, bardziej odpowiednie do naszych czasów rozwiązania. W C# i tak jest już wszystko to, co w C++ więc ucząc się C# automatycznie nauczysz się C++ ...
"Projektowanie gier w środowisku Unity 3.x" - Will GoldstonePełny zasób informacji i porad odnośnie Unity. Właściwie jest to nawet instrukcja jak taką gierkę zrobić. Wykonując nawet wyłącznie polecenia z książki można zrobić jakąś w miarę prostą. Co najważniejsze, książka jest równolegle dla języka C# jak i Java. Do Unity, według mnie, najlepsza lektura.P.S. Trochę droga, ale naprawdę warto. Pierwszy rozdział można znaleźć gdzieś w internecie, żeby się przekonać Co do C++, to wychodzi on już z mody, a zastępuje go C#. Bardzo się nie różni, bo nadal jest to język z rodziny C, ale ma nieco świeższe, bardziej odpowiednie do naszych czasów rozwiązania. W C# i tak jest już wszystko to, co w C++ więc ucząc się C# automatycznie nauczysz się C++ ...
Z tym C# i C++ to nie do końca jest tak. C# jest w pełni obiektowy, jest prostszy i łatwiejszy niż C++, ale nieco wolniejszy, choć jest to raczej już pomijanla kwestia, patrząc na to jakiego sprzętu używają gracze.
Nieprawda c/c++ jest niższego poziomu i wyjść z mody na pewno nie wyjdzie. A co do unity to c# ogarnąć i jazda, resztą się nie zajmować.(Shadery są pisane w języku podobnym do c, więc jak coś ma ładniej wyglądać to też warto ogarnąć).
Na pewno nie nauczysz się c/c++ z samego używania c#.
Nieprawda c/c++ jest niższego poziomu i wyjść z mody na pewno nie wyjdzie. A co do unity to c# ogarnąć i jazda, resztą się nie zajmować.(Shadery są pisane w języku podobnym do c, więc jak coś ma ładniej wyglądać to też warto ogarnąć).Na pewno nie nauczysz się c/c++ z samego używania c#.
Potwierdzam.
Witam, chciałbym zrobić drobny projekt w Unity dla własnej satysfakcji (wiem, że przygotowanie do tego zajmuje trochę czasu), czytałem już o tym wiele i oglądałem różne poradniki, ale pojawia się problem. Nigdzie nie mogę znaleźć czegoś co da mi wystarczająco wiedzę jeśli chodzi o podstawy i będzie przechodzić na trudniejsze rzeczy. Głównie chodzi mi o języki programowania. Prawie każdy poleca C#. Tu pojawia się pierwszy problem, czy zacząć naukę C++, potem C# (różne opinie na ten temat). Również byłbym wdzięczny za wskazanie książek o programowaniu w danym języku wartych uwagi lub poradników na yt (w grę wchodzi język angielski). Wszystkie poradniki video, które znalazłem były słabo wykonane albo nie pokazywały wielu rzeczy. Pomijam kwestię związaną z Gimpem i Blenderem potrzebnym do Unity, bo naukę tego zacząłem już dawno.Jeszcze ostatnie słowo; nie spodziewam się szybkich efektów i nie zniechęcam się tak szybko
Ja bym polecił przejść przez tutoriale na stronie, są naprawde dobre i tłumaczące od podstaw.
Głównie chodzi mi o języki programowania. Prawie każdy poleca C#
Czy ja wiem czy tak każdy, spaczenie jest głównie u polaków jak pogadasz z ludźmi z innych krajów to sporo zaproponuje Ci boo jak nie planujesz robić na iphona.
Jeżeli nie interesuje cię iphone i nie podchodzi Ci c# idź w pythona. Boo jest podobny do pythona (na unity znajdziesz pełne info na temat różnic). Co do możliwości to nie licząc wsparcia dla iphona, to nie ma specjalnie różnic. Co więcej jak wpadniesz na pomysł jakiegoś multiplayera z dedykowanym serwerem to łatwiej będzie Ci go sklecić w pythonie (używając choćby twisted)
@up to może masz jakąś książkę/poradnik czy cokolwiek dotyczące tego języka do polecenia?
@up to może masz jakąś książkę/poradnik czy cokolwiek dotyczące tego języka do polecenia?
hmm...na początek warto ogarnąć podstawy pythona, a później po prostu na stronie unity3d poczytać różnice (jest tam to obszernie opisane)
http://www.python.rk.edu.pl/w/p/podstawy/
http://pl.wikibooks.org/wiki/Zanurkuj_w_Pythonie - dobry materiał ale nie wiem czy ejst w wersji papierkowej
http://boo.wikidot.com/wstep - a tu materiał o samym boo
Co do tego postu opłaca się skończyć kurs C++ a potem zacząć C# ?
Ja osobiście uczyłem się na początku c++, które ze swoją składnią jest bardziej uniwersalne niż "czysty" c#, jednak w unity3D czystego c# używasz mało i na spokojnie wystarcza znajomość c++ (o którym możesz obejrzeć bardzo dobrze prowadzone filmy Mirosława Zelenta). Także po c++ możesz bezproblemowo od razu przesiąść się napieanie skryptów do Unity3D w c#.
Witam, chciałbym zrobić drobny projekt w Unity dla własnej satysfakcji (wiem, że przygotowanie do tego zajmuje trochę czasu), czytałem już o tym wiele i oglądałem różne poradniki, ale pojawia się problem. Nigdzie nie mogę znaleźć czegoś co da mi wystarczająco wiedzę jeśli chodzi o podstawy i będzie przechodzić na trudniejsze rzeczy. Głównie chodzi mi o języki programowania. Prawie każdy poleca C#. Tu pojawia się pierwszy problem, czy zacząć naukę C++, potem C# (różne opinie na ten temat). Również byłbym wdzięczny za wskazanie książek o programowaniu w danym języku wartych uwagi lub poradników na yt (w grę wchodzi język angielski). Wszystkie poradniki video, które znalazłem były słabo wykonane albo nie pokazywały wielu rzeczy.
Pomijam kwestię związaną z Gimpem i Blenderem potrzebnym do Unity, bo naukę tego zacząłem już dawno.
Jeszcze ostatnie słowo; nie spodziewam się szybkich efektów i nie zniechęcam się tak szybko