Nerf dla Pz IV

W internecie grzmi ostatnimi czasy na temat zmian w Pz IV, które przyniesie patch 0.8. Łącząc informacje pochodzące z oficjalnego forum jak i strony, można dojść do pewnych wniosków, jakoby popularna wśród graczy "czwórka" miała dostać mocno po łapkach.

Po pierwsze koniec z byciem pseudo-TD. Pz IV ma stracić długą 75-kę na rzecz jej krótszej i mniej celnej siostry. Po drugie koniec z wieżą Schmalturm, która tak wdzięcznie odbijała wrogie pociski. Po zmianach wyłonić ma się coś na kształt Pz III/IV, tyle że mniej ruchliwe, a co za tym idzie bardziej podatne na łomot.

Powyższe moduły usunięte zostaną na rzecz "nowego" czołgu premium, którym będzie napompowany Pz IV, wrzucony na tier VI.

Co sądzicie o tych zmianach? Jestem bardzo ciekawy, gdyż sam posiadam Pz IV w garażu i nie wiem czy będzie jakikolwiek sens użytkowania go po patchu o.O

Ja ci powiem ze zwolni mi się miejsce po pz4 (moja ulubiona kosa) bo zrobią z niego syf już jutro

Od godziny 13:00 Pz IV nadaje się już tylko na żyletki. Rozegrałem +/- 20 bitew i mogę śmiało powiedzieć kolokwialnie, że ssie i to bardzo. Jego nowa wieża to nic innego tylko stockowa, zaopatrzona w 3 pancerne płyty (boki i tył), które wyglądają na pierwszy rzut oka na spaced-armor, jednak nie byłbym taki pewny co do jego działania. Przedostatnie działo 75 mm dostało minimalnego buffa do celności, jednak nie można mieć złudzeń, nie jest to już to samo co długa 75. Brakuje przede wszystkim penetracji, działo nie radzi sobie zupełnie z frontowym pancerzem T1 heavy, tak dla przykładu. Ogólna mobilność pojazdu została podniesiona, nie zaprzeczę, czołg stał się bardziej ruchliwy, rozpędza się szybciej i śmiało potrafi to 50 km/h na prostej osiągnąć, co przed patchem, z najlepszym zestawem nie miało miejsca (wtedy było to max 47 km/h). Jak dla mnie Pz IV przypomina teraz Pz III/IV i kompletnie nie widzę sensu jego bytowania w Świecie Czołgów.

Dla graczy, którzy mieli styczność z M4 Sherman (gł. z haubicą) polecam na chwilę obecną działo 10,5 cm, wymaga to obrania kompletnie innego stylu gry, trzeba zapomnieć o byciu snajperem (teraz to już raczej Rambo z obrzynem) jednak działo to jako jedyne zadaje sensowny damage.

Nie ma tragedii, ale gracze preferujący na tym czołgu grę w stylu hitman/strzelec wyborowy, mogą się odrobinę zawieść :/

Zalecam graczom WoT szybką konfrontację ze zmianami po patchu 0.8, nowa fizyka potrafi dostarczyć emocji ;) Dawne ścieżki i trasy odchodzą teraz do lamusa :P

W internecie grzmi ostatnimi czasy na temat zmian w Pz IV, które przyniesie patch 0.8. Łącząc informacje pochodzące z oficjalnego forum jak i strony, można dojść do pewnych wniosków, jakoby popularna wśród graczy "czwórka" miała dostać mocno po łapkach.

Po pierwsze koniec z byciem pseudo-TD. Pz IV ma stracić długą 75-kę na rzecz jej krótszej i mniej celnej siostry. Po drugie koniec z wieżą Schmalturm, która tak wdzięcznie odbijała wrogie pociski. Po zmianach wyłonić ma się coś na kształt Pz III/IV, tyle że mniej ruchliwe, a co za tym idzie bardziej podatne na łomot.

Powyższe moduły usunięte zostaną na rzecz "nowego" czołgu premium, którym będzie napompowany Pz IV, wrzucony na tier VI.

Co sądzicie o tych zmianach? Jestem bardzo ciekawy, gdyż sam posiadam Pz IV w garażu i nie wiem czy będzie jakikolwiek sens użytkowania go po patchu o.O