Netia a ping

Witam, chcialbym poruszyc temat dostawcy internetu jakim jest firma Netia, od dluzszego czasu prowadze hmm "mala wojne" z ta firma z racji pingow. Otoz mam lacze 2 mb i moje pingi wynosza okolo 60 non stop (oczywiscie jak nie jest wlaczona zadna aplikacja ktora uzywa internetu), czy to duzo? Dla mnie jak najbardziej tak bo pamietam okolo 6 lat temu znieslawiona neostrade przy laczu 512kb/s pingi byly okolo 30... Coz problem lezy w tym i slyszalem to wiele razy od konsultantow na ich przekletej infolinni "Ze firma Netia nie ponosi odpowiedzialnosci za zawyzone pingi" to ja sie pytam kto ponosi? Wplyw ksiezyca na przyplywy i odplywy? Konsultanci neti tlumacza to w ten sposob ze jesli transfer przesylu plikow otrzymanych i uploadowanych jest zgodny z normami okreslonymi dla odpowiedniego lacza (w tym przypadku 2 mb) to nie ma zadnego problemu z laczem i w zasadzie dziala poprawnie. No coz fakt... nie mam problemu z przegladaniem stron badz graniem w rozne gry oprocz FPS gdzie wartosc 60 podam tu przyklad Counter Strike`a jest dosc duza... Porownujac srednia wartosc pingow wynosi tam okolo 20 a moje 60... 3x wiecej... Co denerwuje i to bardzo przy hmm nazwijmy to "polprofesjonalnej" grze w ktorej giniemy nie z braku umiejetnosci a poprostu z opoznienia ktore funduje nam nasze lacze. Chcialbym zauwazyc ze skoro place okreslona ilosc pieniedzy za cos to chcialbym dostawac produkt jaki jest reklamowany... a nie tak jak w tym przypadku wybrakowany.

Coz moze to troszke krotkowzroczne patrzenie na sprawe ale jestem "graczem" i internetu uzywam wlasciwie tylko do gry badz uzyskiwania informacji ,wiec dlaczego mialbym byc w jakis sposob pokrzywdzony skoro place abonament co miesiac za usluge.

Czy ktos mial kiedys podobny problem z ta firma badz jakas inna? Jesli tak to prosze o podpowiedz w jaki sposob mozna ten problem rozwiazac?

Dodam jeszcze ze pingi nie wynikaja z wlasnosci mojego komputera,modemu itd, nie mam na laczu zadnych robakow,czy innych wirusow.

"Ze firma Netia nie ponosi odpowiedzialnosci za zawyzone pingi" to ja sie pytam kto ponosi?

No cóż Netia korzysta z łączy Tepsy, tym się wypnie, a Tepsa ma to w poważaniu. Popytaj znajomych, może ktoś z nich również ma internet z Netii, jeśli tak, to dowiedz się jak wygląda sprawa u nich. Niestety przy dużych firmach zajmujących się dostawą internetu dla osób prywatnych jakość świadczenia usług wygląda inaczej, zależnie od regionu (nie wiem dokładnie jak sprawa wygląda w TPSA, może nieco lepiej).

Ja przy 1MB/s mam pingi

CS 1.6 60-80

A.V.A 130-160

Jak widać ping zależy od gry. Wysokie pingi też zauważyłem ale np prędkość downloadu mam jak najbardziej prawidłową więc nie wiem czy jest się o co do nich rzucać i tak nie masz szans.

Zależy też od regionu, np ja nie mogłem dostać tej oferty 4MB/s w cenie 1mb/s bo mieszkam za daleko czy cuś...

Co do tych lacz z TP to rozmawialem przez tel z hmm takim jak by administratorem sieci TP w moich okolicach i przedstawil mi sprawe tak ze wina tych wysokich pingow moze byc przeciazenie danego servera, czyli podpiecie zbyt wielu uzytkownikow pod 1 server, prostym rozwiazaniem bylo by poprostu przepiecie mnie do innego servera mniej zaludnionego - co moglo by poskutkowac,aczkolwiek nie musi. Ale tu pojawia sie problem - aby moc przepiac kogos z jednego servera na drugi musi byc stwierdzone awaryjnosc lacza, a w moim przypadku nikt nie widzi problemu tak ze nie mam najmniejszych szans na to...

Ja przy 1MB/s mam pingi CS 1.6 60-80A.V.A 130-160Jak widać ping zależy od gry. Wysokie pingi też zauważyłem ale np prędkość downloadu mam jak najbardziej prawidłową więc nie wiem czy jest się o co do nich rzucać i tak nie masz szans.Zależy też od regionu, np ja nie mogłem dostać tej oferty 4MB/s w cenie 1mb/s bo mieszkam za daleko czy cuś...

Jak od gry? Od lokalizacji serwera i innych paru czynników zależy ping,ale nie od gry.Nie wprowadzaj ludzi w bład.

A.V.A ma serwery w USA dlatego takie pingi.

Ja po przeprowadzce miałem ok 1,5r radiowy internet 512kb/s z Multimedi, download max 40kb/s, pingi w grach w ogólnie nie odczuwalne, ok 15-30.Dziwiłem się, że przy takim necie takie pingi, i to w każdej grze, w ogóle nie uświadczałem lagów w żadnej grze, jedynie ten download.0,5r temu założyłem internet z Netii 20mb/s download z maksymalną prędkością łącza, ping w grach 40-60.Więc nie wiem od czego to zależy ale takiego dziwu to jeszcze nie widziałem nigdzie.

Zapominacie o jednej podstawowej rzeczy. Netia korzysta z laczy TPsy. Jak wiadomo od paru lat TP ciagle grzebie przy swoich puchach robiac ich "upgrade". Daje przyklad. Mieszkam w miescie i mam neta od TP 2mega i pingi mam max do 40ms. Moj ziomek mieszka na peryferiach miasta. Ma lacze od TP 4mega a pingi ma nawet do 80ms. Wiaze sie to z tym ze wiecej osob jest podpietych pod 1 puche i sa to puchy starszej generacji. Baaa on te 4mega ma tylko po znajomosci. Bo normalnie maxem bylo tam 2mega. A teraz zobaczmy na operatora Netie. Faktycznie placi TP za to by mogl korzystac z ich laczy. Ale TP nie udostepni im odrazu swoich najlepszychlaczy tylko te standartowe. To jest tak zwana zaleznosc.

Nazwij to polityka/kapitalizmem ale tak jest i nic na to nie poradzisz.

Ja ze swoim 1 Mbps w Netii mam pingi w amerykańcach - 120-180 ale wbrew pozorom na przykład w takim Crossfirerze laga ani jednego nie doświadczyłem przez rok gry prawie codziennej. W AVA już tak, ale były to lagi wynikające ze słabości kompa. Więc mi pojawia się uśmieszek na twarzy gdy czytam że ktoś powinien mieć 20 a ma 60. To taka duża różnica?

Ja ze swoim 1 Mbps w Netii mam pingi w amerykańcach - 120-180 ale wbrew pozorom na przykład w takim Crossfirerze laga ani jednego nie doświadczyłem przez rok gry prawie codziennej. W AVA już tak, ale były to lagi wynikające ze słabości kompa. Więc mi pojawia się uśmieszek na twarzy gdy czytam że ktoś powinien mieć 20 a ma 60. To taka duża różnica?

W Counter-Strike jak najbardziej tak, po 8 latach gry,gdy powiedzmy grasz o wysoka stawke to bardzo przeszkadza natomiast do zwyklej gry na serverach FFA dla gry czysto dla zabawy nie robi ten ping az takich roznic. Co do CrossFire to zauwazylem ze sredni ping wynosi tam kolo 100+ natomiast jest to zupelnie inna gra,po za tym inaczej sie gra jak wszyscy maja po 150 pingu niz Ty masz 150 a inni wartosc 3 krotnie mniejsza.

W AVA już tak, ale były to lagi wynikające ze słabości kompa.

To były spadki FPS'ów sćiny itp a nie lagi

Co do tematu zadzwoń do netii i spytaj się czy masz włączonego fast path'a.

Potocznie nazywane lagami.

Przez ludzi którzy nie wiedzą czym są lagi, a czym jest spadek fps'ów.

Lag (latencja) – interwał czasowy (opóźnienie) między wysłaniem pakietu informacji, a jego odebraniem. W lokalnych sieciach komputerowych zwykle mierzy się go w nanosekundach, w sieciach takich jak internet jest on rzędu kilkudziesięciu milisekund, jednak w przypadku wystąpienia problemów z funkcjonowaniem sieci (spowodowanych np. przeciążeniem serwera), może dojść do jego wydłużenia – nawet do kilku sekund.

Kuźwa, wiem co to LAG! Ale czy to znaczy że nie mogę tej nazwy używać do wyrażenia czegoś innego?

Kuźwa, wiem co to LAG! Ale czy to znaczy że nie mogę tej nazwy używać do wyrażenia czegoś innego?

Wiesz jak dla mnie to możesz i słonia nazwać koniem, wolny kraj, tylko, że to ze słonia konia nie zrobi.

Witam, chcialbym poruszyc temat dostawcy internetu jakim jest firma Netia, od dluzszego czasu prowadze hmm "mala wojne" z ta firma z racji pingow. Otoz mam lacze 2 mb i moje pingi wynosza okolo 60 non stop (oczywiscie jak nie jest wlaczona zadna aplikacja ktora uzywa internetu), czy to duzo? Dla mnie jak najbardziej tak bo pamietam okolo 6 lat temu znieslawiona neostrade przy laczu 512kb/s pingi byly okolo 30... Coz problem lezy w tym i slyszalem to wiele razy od konsultantow na ich przekletej infolinni "Ze firma Netia nie ponosi odpowiedzialnosci za zawyzone pingi" to ja sie pytam kto ponosi? Wplyw ksiezyca na przyplywy i odplywy? Konsultanci neti tlumacza to w ten sposob ze jesli transfer przesylu plikow otrzymanych i uploadowanych jest zgodny z normami okreslonymi dla odpowiedniego lacza (w tym przypadku 2 mb) to nie ma zadnego problemu z laczem i w zasadzie dziala poprawnie. No coz fakt... nie mam problemu z przegladaniem stron badz graniem w rozne gry oprocz FPS gdzie wartosc 60 podam tu przyklad Counter Strike`a jest dosc duza... Porownujac srednia wartosc pingow wynosi tam okolo 20 a moje 60... 3x wiecej... Co denerwuje i to bardzo przy hmm nazwijmy to "polprofesjonalnej" grze w ktorej giniemy nie z braku umiejetnosci a poprostu z opoznienia ktore funduje nam nasze lacze. Chcialbym zauwazyc ze skoro place okreslona ilosc pieniedzy za cos to chcialbym dostawac produkt jaki jest reklamowany... a nie tak jak w tym przypadku wybrakowany.

Coz moze to troszke krotkowzroczne patrzenie na sprawe ale jestem "graczem" i internetu uzywam wlasciwie tylko do gry badz uzyskiwania informacji ,wiec dlaczego mialbym byc w jakis sposob pokrzywdzony skoro place abonament co miesiac za usluge.

Czy ktos mial kiedys podobny problem z ta firma badz jakas inna? Jesli tak to prosze o podpowiedz w jaki sposob mozna ten problem rozwiazac?

Dodam jeszcze ze pingi nie wynikaja z wlasnosci mojego komputera,modemu itd, nie mam na laczu zadnych robakow,czy innych wirusow.