Witam, chcialbym poruszyc temat dostawcy internetu jakim jest firma Netia, od dluzszego czasu prowadze hmm "mala wojne" z ta firma z racji pingow. Otoz mam lacze 2 mb i moje pingi wynosza okolo 60 non stop (oczywiscie jak nie jest wlaczona zadna aplikacja ktora uzywa internetu), czy to duzo? Dla mnie jak najbardziej tak bo pamietam okolo 6 lat temu znieslawiona neostrade przy laczu 512kb/s pingi byly okolo 30... Coz problem lezy w tym i slyszalem to wiele razy od konsultantow na ich przekletej infolinni "Ze firma Netia nie ponosi odpowiedzialnosci za zawyzone pingi" to ja sie pytam kto ponosi? Wplyw ksiezyca na przyplywy i odplywy? Konsultanci neti tlumacza to w ten sposob ze jesli transfer przesylu plikow otrzymanych i uploadowanych jest zgodny z normami okreslonymi dla odpowiedniego lacza (w tym przypadku 2 mb) to nie ma zadnego problemu z laczem i w zasadzie dziala poprawnie. No coz fakt... nie mam problemu z przegladaniem stron badz graniem w rozne gry oprocz FPS gdzie wartosc 60 podam tu przyklad Counter Strike`a jest dosc duza... Porownujac srednia wartosc pingow wynosi tam okolo 20 a moje 60... 3x wiecej... Co denerwuje i to bardzo przy hmm nazwijmy to "polprofesjonalnej" grze w ktorej giniemy nie z braku umiejetnosci a poprostu z opoznienia ktore funduje nam nasze lacze. Chcialbym zauwazyc ze skoro place okreslona ilosc pieniedzy za cos to chcialbym dostawac produkt jaki jest reklamowany... a nie tak jak w tym przypadku wybrakowany.
Coz moze to troszke krotkowzroczne patrzenie na sprawe ale jestem "graczem" i internetu uzywam wlasciwie tylko do gry badz uzyskiwania informacji ,wiec dlaczego mialbym byc w jakis sposob pokrzywdzony skoro place abonament co miesiac za usluge.
Czy ktos mial kiedys podobny problem z ta firma badz jakas inna? Jesli tak to prosze o podpowiedz w jaki sposob mozna ten problem rozwiazac?
Dodam jeszcze ze pingi nie wynikaja z wlasnosci mojego komputera,modemu itd, nie mam na laczu zadnych robakow,czy innych wirusow.