Netia - opinie, czy warto?

Hey, mam zamiar przejść na internet z netii 20Mb/s. Czy warto i czy Internet będzie trzymał cały czas 20Mb/s. Z tego co czytałem to niektórzy mieli po 15-16Mb i schodziło do około 1 wieczorem,

lecz nie wiem czy to prawda. Jakie wy macie doświadczenie z netią?

Mam internet z Netii , światłowód. Właśnie 20 mb/s. Jako , że nie mieszkam w centrum miasta to średnią prędkość mam 13 mb/s ale nawet jakbym miał 200 kb/s to umowa i tak będzie poprawna bo chodzi o to jedno słowo "do". Ogółem internet nie jest zły ,pobiera szybko plus router z Wi-fi. Co do tego schodzenia to nie wiem jakim cudem bo u mnie właśnie w nocy jest największa prędkość. Jeśli chodzi o gaming na tym internecie to praktycznie nie ma lagów a ping jest cały czas ten sam (oczywiście jeśli mówimy o światłowodzie). Polecam ten internet, ale jeśli nie mieszka się w jakimś większym mieście lub blisko centrum to faktyczna prędkość może być o wiele niższa.

NIGDY NETIA!!! Twój dostawca kiszonych ogórków może Ci zaoferować lepszy internet.

Mamy w domu właśnie netię i jest gorsza nawet od telekomuny ( którą wiele lat mieliśmy ). Prędkość może i jest ok, choć czasami spada bez powodu (choć może to wina łącza rozdzielonego na kilka komputerów w domu), ale ciągłe, powtarzam ciągłe disconnecty dyskwalifikują netię jako dostawcę, jeśli chcesz grać w gry.

Mamy z netią umowę ponad 2 lata a i tak cały czas "testują" nam łącza. Czyli na jakieś 2-3 min nie ma internetu, bo muszą sobie posprawdzać. Gdyby za ekran "proszę czekać, prędkość łącza jest obecnie testowana..." płacili 50 gr za każdym razem, jak się pojawia to byłabym bogata -,- Pół biedy, jak akurat się nic takiego nie robi (np. nie grasz w moba albo nie robisz jakiejś instancji), ale czasami neta potrafi wywalić w ten sposób 3 razy w przeciągu 20 minut! Podobno inni na netię nie narzekają, ale u mnie chodzi ona jak popsuta kosiarka...

Netia jest genialna jak mieszkasz od "nadajnika" 1-3km wtedy masz bardzo niskie pingi, max. przepustowość łącza 24/7 itd. tym dalej od ich nadajnika tym gorzej;p

Forvsol1 ma trochę racji. Zdarzają się dsc routera ale u mnie przynajmniej występują sporadycznie. Zazwyczaj w dość późnych godzinach wieczornych (3-4).

Mieszkam raczej w małym mieście ~60k mieszkańców, Od nadajnika raczej aż tak daleko nie mam (może z 1km)

A jak stoi sprawa z uploadem?

Upload wychodzi mi średnio 1,4 Mb/s. Prawdopodobnie powinno być 3 mb ale dokładnie nie wiem gdyż ta kwestia średnio mnie interesowała.

Możecie dać wynik z testu (np speedtest)?

Akurat upload mnie ciut obchodzi, bo mam zamiar coś tam wrzucać na tube.

Nie polecam netii. Mam internet do 10mb i jak na samą prędkość nie moge narzekac to na stabilność owszem. Od maja pieprze się z nimi, gdyz co chwile przerywa mi połączenie. Wymieniłem wszystko co sie dalo: router, kable, filtry, technik byl 3 razy i te durnie do tej pory nie potrafia tego naprawic. Szkoda nerwów.

http://netia-wimax.pl/index.php?id=5 sprawdz sobie zasieg, jak do 3km bierz netie. jak do 1nego to juz w ogole;p

Nie polecam netii. Mam internet do 10mb i jak na samą prędkość nie moge narzekac to na stabilność owszem. Od maja pieprze się z nimi, gdyz co chwile przerywa mi połączenie. Wymieniłem wszystko co sie dalo: router, kable, filtry, technik byl 3 razy i te durnie do tej pory nie potrafia tego naprawic. Szkoda nerwów.

Popieram rękami i nogami. Mam dokładnie to samo. Może to okropne z mojej strony, ale dobrze wiedzieć, że komuś netia tak samo napsuła nerwów. Żeby było śmieszniej tpsa miała odwrotny problem - prędkość nijaka, ale za to się nie zrywała co chwilę jak wściekły pies.

Hmm.. Czyli zostaje przy mojej Neostradzie D:

Mamy umowę z TP już od ponad 10 lat. Neostrada zawsze była i stabilna, a i prędkość niczego sobie. Netia ma te same kable co neostrada. Więc prędkość możesz mieć tą samą. A problemy z neostradą mam tylko po jakichś większych burzach.

Ja neta może nie mam za dobrego ze względu na miejsce zamieszkania ale nigdy jakichś większych problemów nie było a od mniej więcej 2 miesięcy to porażka całkowita - spadki prędkości, ciągłe rozłączenia

Hey, mam zamiar przejść na internet z netii 20Mb/s. Czy warto i czy Internet będzie trzymał cały czas 20Mb/s. Z tego co czytałem to niektórzy mieli po 15-16Mb i schodziło do około 1 wieczorem,

lecz nie wiem czy to prawda. Jakie wy macie doświadczenie z netią?