Neverwinter online

Siema zastanawiam się czy nie zacząć grać w Neverwinter Online więc szukam veteranów tej gry i mam do nich kilka pytań:

1.Jaka jest populacja w tej grze.

2.Jak wygląda pve i pvp(czy w ogóle jest)

3.Jak wygląda świat gry

4.Jak się expi

5.Jak wygląda end game gry

6.Czy w grze można spotkać innych ludzi ????

Z góry dziękuje i mam nadzieję znaleźć dobry przewodników po grze :D

PS. Fajnie by było jak bym mógł dołączyć do jakiejś polskiej gildi :D

1. Zależy od tego czy grasz na konsoli czy na PC, na PC jest coraz mniej, na konsoli coraz więcej (ze względu na małą różnorodność w MMORPG)

2. PVE, masz Skirmishe (potyczki od kilku do kilkunastu minut za które dostajesz nagrodę odnośnie od otrzymanego medalu), Dungeony (3 i 5 osobowe ok 15 min.) i Raidy. PvP masz areny 5v5 , 10v10 i 20v20.

3. Świat gry jest otwarty i dość spory, ciężko się poruszać pieszo więc polecam wierzchowca. Jest podzielony na kanały (channele) z ograniczeniem co do ilości graczy na kanał. Np jedna mapa ma 20 channeli po 20 graczy max (czasem więcej jak zaprosisz kogoś przez grupę to można dołączyć do kolegi z drużyny mimo pełnego kanału,

4. od 1 do 60 poziomu jest łatwo, masz masę questów do zrobienia i praktycznie nie siedzisz bijąc mobki przez godzinę. Questy zróżnicowane i posiadają ciekawą fabułę więc można się wkręcić. od 60 do 70 bije się dłużej niż od 1 do 60, i zaczyna się tryb kampanii (polecam poszukać i poczytać o kampaniach neverwinter) ( od 1 do 60 wbiłem w 6 dni grając 3h-4h dziennie, od 60-70 w 8 dni )

5. End game zaczyna się od 70 poziomu. Jest masa rzeczy do zrobienia, zaczynając od codziennych zadań na ok 5-6 kampaniach, + kampania PvP, epickich dungeonach i jeśli jesteś w gildii to zadaniach w gildiowej twierdzy.

6. Jak wspomniałem wcześniej można, w Enklawie ( Główne miasto ) można znaleźć mase graczy, oraz poznać ich w trakcie robienia różnorodnych misji.

Jeśli się gdzieś pomyliłem to przepraszam, gram od paru miesięcy dopiero i nadal się ucze :)

(Wcześniej PC, teraz PS4)

@up bzdura w pierwszym punkcie. Ja ci mówie z ręką na sercu ze graczy jest DUZO wiecej niż za czasów modułu 5-6... więc raczej populacja rosnie a nie spada :P

Ludzi spotykasz wszedzie, w miescie do tej pory mozna zlapac krotka zwiechę na placyku, a po za miastem tez sie ich widuje - praktycznie na kazdej mapie :). I znowu - nwm jak masz na konsoli ale na pc masz 8 kampanii. 9 razem z strongholdowską gdzie tez trzeba np smoki ubijac, czy tam influ zbierac dla budynków :P. Generalnie to jak tak czytam to uboższa ta wersja na konsole musi byc xD

PvE - nie ufaj panowi wyżej, bo trochę to pomieszał jesli mowi o wersji na PC :). Skirmishe mają najczęsciej swój obszar (cos ala arena) po której chodzisz i wykonujesz konkretne questy - zabijasz wrogow, bronisz kleryków, nakierowujesz mutanty z szarza na tarcze/bramy itd. Trwaja najczesciej krocej niz dungeony i nie wymagaja calej ekipy (tzn mozna zrobic i w 5 dpsow). Dungeony nie trwaja 15 minut, to totalna bzdura. Są dwa dungeony które da sie w mniej niz 5 min zrobic, a jest tez taki na ktory z dobre pol h trzeba poswiecic (zamek never). Wszystko zalezy od konkretnego przypadku - jacy ludzie, jaki gs, jaki dungeon itd. Jak zrobisz zamek never w skladzie z samymi 2,0k gs w 15 minut to moje gratulacje :). Oprocz tego mamy jeszcze raidy które wymagaja 10 lub 25 graczy - oba raidy wymagaja świetnego zgrania ekipy, Raid z Tiamat (25) wymaga zgrania ot chocby w niszczeniu głów - podziel ekipe na w miare rowne (dps) czesci i niech niszcza z obu stron glowy :P. A raid z gorgoną z kolei wymaga znajomości mechaniki - celowanie w zlote portale, unikanie czarnych portali, oczyszczanie sie w kapliczkach świętej mocy, unikanie laserów zabijających praktycznie na hita itd :P. Oprócz tego jeszcze mamy z 9 kampanii... a będzie i 10 za tydzien. Kampanie są odpowiednikiem misji dziennych - kazda kampania ma swój specjalny obszar (lub obszary :P) gdzie musisz pójść i robić te questy. A co z nagrodami spytasz? Otóż najlepszą nagrodą są... klucze do dodatkowych skrzynek w dungach/raidach/potyczkach :D. Ale nie tylko - warto tez odblokować łaski z kampanii. Są to wzmocnienia postaci o różnym działaniu = np x% szansy na uleczenie się gdy otrzymasz obrazenia, czy tam +5% do regeneracji staminy (od uników).

PvP - jest. I to praktycznie wszystko co można o nim powiedziec. Niby są napaleńcy którzy w to grają ale mi nie przypasowało - chyba ze zrobic jakis wypadzik z gildia na potyczke, dwie dla odmiany od pve :P. Ach, no i jest oczywiscie osobna kampania dla pvp :)

Świat wygląda tak że masz główne miasto - neverwinter. I z niego wychodzisz przez bramy na całą reszte terenów (cos jak portal). I potem, po tym teleporcie do np doliny lodowego wichru (nieprzyjazna okolica, nie polecam :P) masz spory obszar do eksploracji, questów itd. Tereny generalnie są zróznicowane i charakterystyczne dla danej lokacji (np na cmentarzu neverdeath masz krypty, upiorną twierdzę za mostem itd. To nie jest tak ze masz zrobiony metr kwadratowy z nagrobkami, kopiuj, wklej az do 20km kwadratowych :P).

Expi sie na questach, idzie dosc szybko :)

Opisze ci dzień typowego gracza na end-game : poranne influ dla gildii, porobić jakąś kampanie (najlepiej tą gdzie nie masz łask, a jak masz wszystkie to zadania pod klucze do dungow), potyczki + dungi dzienne (dla diamentów), jakaś druga kampania (tak jak pierwsza), dungi dla dropu (a moze dropnie korona valindry :P) , raid na smoki w studni (kazda dobra gildia takie organizuje - i mowie tu ogolnie o dobrych, nwm jaki poziom maja polskie gildie :P), raid na smoki gildyjne (monotematycznie... ale tak czasowo wypada, cóż :P), raidy (edemo, tiamat itd). A w między czasie oczywiscie rozwalanie syfu na diaxy, ulepszanie uroków... (odkad dropią rangi 5-6 z dungów to juz nie problem miec uroki +9, ot ulepszasz tak dlugo az sie uda, masz tych uroków multum :P), ulepszanie artefaktów (jesli nie masz ulepszonych), kupno artefaktów tak w ogóle, kupno towarzysza, kamyczki dla niego itd. Generalnie na pewno nie bedziesz sie nudzil.

Odnosnie ostatniego pytania to jeszcze uzupelnie - nie tylko da sie spotkac innych graczy, a nawet trzeba ich "spotkac" :). Inaczej dungi bylyby niesamowicie ciezkie, nie wspominajac o pvp sam ze soba, czy raidach solo xD. Generalnie powiem ci tak : szanuj innych to i oni będą cię szanować. Mam całą listę znajomych zawaloną przypadkowymi graczami... A potem wbijam na chwile "poafczyc" w miescie (np by AH przejrzeć) a tu spam "hi, would you like to go to the...?" I najczesciej to nie od jednego gracza a kilku xD. I to na zupelnie rozne dungi xd. Ot starczy ze dobrze robisz swoja role (np dpsujesz) a gwarantuje ci ze przy odrobinie twej dobrej woli to inni będą bardziej zainteresowani kontaktem niz ty :D. Ale to aż miłe jest - tyle specjalnych zaproszen dostawac :D. Ale tez ma to minusy - ja np już nie wchodzę tylko na 5 minut do gry xD

A na temat gildii sie nie wypowiem bo nie znam sie na polskich gildiach dla nowych - wiem ze suicide squad jest chyba najlepsza polska gildia ale tez maja swoje wymogi :P

Siema zastanawiam się czy nie zacząć grać w Neverwinter Online więc szukam veteranów tej gry i mam do nich kilka pytań:

1.Jaka jest populacja w tej grze.

2.Jak wygląda pve i pvp(czy w ogóle jest)

3.Jak wygląda świat gry

4.Jak się expi

5.Jak wygląda end game gry

6.Czy w grze można spotkać innych ludzi ????

Z góry dziękuje i mam nadzieję znaleźć dobry przewodników po grze :D

PS. Fajnie by było jak bym mógł dołączyć do jakiejś polskiej gildi :D