Neverwinter - Ustawienia

Witam,

Mam pewien problem, chodzi o przerażający spadek FPSów podczas instancji (tzn. tak mi się wydaje, że to spadek klatek) łączy się to oczywiście z lagami, a czasami nawet freeze'ami. Na początku myślałem, że to wina samego laptopa, ponieważ przy takiej pogodzie ma prawo się nieco nagrzewać, ale kiedy temteratura jest niska dzieje się podobnie. To mój sprzęt:

- Intel Core i3 2.53GHz

- RAM 3GB

- Radeon HD 6550M 1GB

- Win7 64-bitowy

Może polecicie mi jakieś odpowiednie ustawienia na których gra nie będzie się zacinać i jednocześnie będzie przynosić przyjemność z patrzenia na grafikę? Sam klient zaleca mi wysokie ustawienia i na nich też wszystko ładnie pracuje dopóki nie wejdę do miasta lub instancji z innymi graczami. NWO przypadło mi do gustu i chciałbym rozwiązać ten problem, żeby móc trochę pograć.

@up Nie chcem zgrywać wielkiego znawcy,ale na pierwszy rzut oka wygląda że procesor masz trochę za słaby.Dwa rdzenie 2,53GHz,to może być przyczyną tych ścinek.Wiesz jednak gry mmo w większym stopniu wykorzystują wlaśnie CPU.

Możliwe, że masz rację, tylko zastanawiające jest dlaczego nie działo się podobnie przy innych grach typu Aion, który graficznie jest równie ładny czy TERA, a przede wszystkim przy nieco brzydszym WoWie, ale i dużo większej ilości graczy na rajdzie...

@up Może to kwestia optymalizacji silnika gry w NWo,chociaż słyszałem że ta jest dobra.Może sprawdż czy masz zaktualizowane wszystkie sterowniki,może kwestia systemu?Jak masz siódemkę na lapku to przy twoim procku może to się właśnie objawiać mniejszą wydajnością w grze?Może ktoś tu jest bardziej kumaty i trafniej zdiagnozuje ten problem ;).

Cóż, dzięki za odzew i czekam na kolejne propozycje! :)

Optymalizacja jest co najmniej dziwna. Większość opcji nie daje różnicy nawet złamanego fps'a. Spróbuj wejść w zakładkę Troubleshooting, i tam trochę namącić. Dla mnie pomogło.

Chętnie przyłącze się do pytania jak poradzić sobie z lagami.

Mój komp to:

intel core quad CPU 2.66 @ 2.67 GHz

4GB RAM DDR3

karta graficzna GeForce 9800 GT 1gb

Z moim sprzętem powinienem nie mieć lagów bądź mieć w minimalnym stopniu. A czasem tak laguje ze sie nie da grać. Uprzedzam pytanie o internet internet jest bardzo dobry. Może ktoś wpadnie na jakiś pomysł.

@Koyiro

A masz jakieś konkretne wskazówki w czym tam dokładnie grzebać?

Wpisz komendę /showfps 1, i próbuj wszystkiego :D.

Ja mam 2razy słabszy sprzęt a mi na średnich śmiga. Dam ci rade : zmień system na Windows XP.

Na XP nie przejdę. Windows 7 bardzo mi pasuje jako system operacyjny, ewentualnie mógłbym pokombinować z przejściem na 32-bity co pewnie zwiększyłoby wydajność, ale z natury jestem zbyt leniwy i niestety nie mam w tej chwili na to czasu. W każdym razie poszedłem za radą @Koyiro i już jakieś efekty są.

Najwyżej pobierz jeszcze GameBooster.

U kumpla to zwiększa wydajność o 10fps :D, ma bardzo zaśmiecobego pc.

Mam podobny procesor i gram na max detalach bez problemów w mieście i PVP

masz zdecydowanie za mało pamięci RAM, do tego win 7 64 bitowy który zabiera około 1gb

Spróbuję w wolnej chwili odpalić GameBoostera, a przy przypływie gotówki po prostu dokupię RAMu, bo i tak nosiłem się z takim zamiarem. :)

Ten silnik to jakaś dziwna sprawa, niby dobra optymalizacja ale zdarza mi się tak, że jak jestem na instancji, działa wszsytko ładnie i płynnie, nagle zaczyna nie miłosiernie ciąć po czym przestaje, kilka razy miełem też tak jak nie byłem w instanicji, na pewno nie jest to jakaś wina programó w tle czy wirusa, jest to coś dziwnego i staram się z tym uporać

Faktycznie optymalizacja tej gry to jakaś porażka... raczej wątpie że to wina sprzętu ( oczywiście mając lepszy spadków by nie było) Ale przykładowo:

grając w gry typu crysis 2, rożnego rodzaju battlefieldy i inne tego typu gierki mój fps po wyłączeniu antyaliasingu jest na tyle wysoki, że moge sobie pozwolić na przyjemną gre. A jeśli chodzi o neverwinter. przy maksymalnych ustawieniach mam tyle samo fpsu co na minimalnych (czego kompletnie nie ogarniam).

Poza miastem jest w miare okej, ale w nim to jakaś masakra 10 fps to jest max.! Mimo wszystko po dłuższym rozkminaniu zauważyłem, że to wina ilości graczy i npc'ów.

Dodatkowo gdy minimalizuje gre, a potem wracam do fullscreena to mam niemiłosierne przycinki...

chociaż twój procek mogłby być odrobine lepszy.

Ja gram na troche wyzszych ustawieniach jak zalane mam i gra dziala dobrze a sprzet mam gorszy od cb i pewnie starszy, moj laptop juz ma 2 latka ;)

Radze ci nie zawracac sobie teraz tym glowy raz ze serwy sie przeciazaja 2 gra ciagle niedopracowana.

Nie dziwcie się, że mieście macie lagi, gdyż graczy są setki i każdy z nich coś robi co przekłada się na sprzęt... po za tym ważne są opcje z widocznością dystansu i renderowaniem wraz z odległością

Witam,

Mam pewien problem, chodzi o przerażający spadek FPSów podczas instancji (tzn. tak mi się wydaje, że to spadek klatek) łączy się to oczywiście z lagami, a czasami nawet freeze'ami. Na początku myślałem, że to wina samego laptopa, ponieważ przy takiej pogodzie ma prawo się nieco nagrzewać, ale kiedy temteratura jest niska dzieje się podobnie. To mój sprzęt:

- Intel Core i3 2.53GHz

- RAM 3GB

- Radeon HD 6550M 1GB

- Win7 64-bitowy

Może polecicie mi jakieś odpowiednie ustawienia na których gra nie będzie się zacinać i jednocześnie będzie przynosić przyjemność z patrzenia na grafikę? Sam klient zaleca mi wysokie ustawienia i na nich też wszystko ładnie pracuje dopóki nie wejdę do miasta lub instancji z innymi graczami. NWO przypadło mi do gustu i chciałbym rozwiązać ten problem, żeby móc trochę pograć.