New PC

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

Chłodzenie: SilentiumPC Grandis XE1236

Płyta główna: AsRock Z97 Anniversary /intel Z97, LGA 1150/

Pamięć RAM: Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix Single Ranked

Dysk twardy: Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Karta graficzna: MSI GeForce GTX 970 OC 4GB DDR5 256Bit (1241/7010)

Nagrywarka DVD / BluRay: Samsung SH-224DB SATA (black)

Obudowa: SilentiumPC Brutus M25 Pure Black (b/z)

Zasilacz: SilentiumPC Vero L1 600W 80+ 120mm

Witam mam zamiar kupić nowy komputer. Złożyłem sobie taki zestaw. Jakieś opnie? Coś zmienić?

Może być. Tylko zaraz się zacznie wojna co lepsze 970. Czy 390. Najlepiej podaj do czego. Ile lat ma wytrzymać na Najnowsze gry. Itd.

Chciałbym żeby z 4 lata pociągnął jeśli to możliwe

4lata. Na wysokich 4lata nie wytrzyma. Prawdopodobnie za rok już będą to średnie. I Tu już dylemat się rodzi.

Czy ryzykujemy z 970. Że szyna pamięci i jej ilość wytrzyma chociaż średnie za 4lata.

Czy modlimy się o poprawę narzutu na procesor ze strony AMD. I że inwestowanie w 8Gb pamięci okaże się przydatne.

O dx12 nic nie pisze bo jest to jedna wielka niewiadoma. Nie ma gier. Nie ma benchmarków...

Na obecną chwilę lepiej 970. Ale czy będzie to wybór na 4lata lepszy??? Tego nikt nie powie. Bo nikt tego nie wie.

a) 970 jest juz leciwa karta, zaraz jej stuknie 2 lata, (we wrzesniu przyszlego roku) wyjdzie nastepca z "dx12"

b)Zestaw jest ok, brak tylko SSD nawet te 128gb + zmienilbym zasilacz na xfx/ocza (ale wiadomo to koszta w gore)

c) atm 970 ciagnie all gry na ultra maxed itd. (wiedzmin full, hairworks all, hbao+ - 35-40-45 klatek w fhd)

d) Procek po OC na 4.3 na bank Ci starczy patrzac jak cpu sie rozwijaja

e) ram i tak zostanie wypchany przez memrezystory, obecne DDR4 maja duzy czas opoznienia(wysokie CL13/14 itd.)

wiec to nie na twoj budzet, bo zeby byla jakas sensowna roznica to trzeba by sie pchac w ddr4 3200mhz+ a to juz koszt.

f) Jak chcesz to kup, dobry zestaw ale MIEJ SWIADOMOSC, ze jak zmieniasz kompa co 4-6 lat, to slaby czas wybrales przyjacielu -> wrzesien/pazdz 2016 to jest dobry czas bo zakupisz "970+" z dx12, platforme juz pewnie na ddr4 (bez doplacania) - a ddr4 bedzie juz lepiej wygladalo niz dzisiaj.

Generalnie karty albo kupujesz z segmentu 980 lub wyzej i wymieniasz co 3 lata, albo z segmentu 970 i wymieniasz co 2-3 lata, zeby grac na wysokich+

Chociaz np. teraz jest przestuj z kartami, 2latek 970 ciagnie all na maxa w nastepnym tez pewnie pociagnie(do wyjscia pod koniec przyszlego roku dx12) -> a potem bedzie ciagnal w 2017 na high, na 2018 bedzie juz stary i mid to max, ale wiesz to tez zalezy od gier.

Duzo gier wychodzi a nie maja strasznych wymagan ;)

Ja bym czekał na coś z gddr5x lub hmb2. Możesz też kupić tak jak jest i sprzedać najwyżej jak wyjdzie nowa generacja gpu, jeżeli chcesz bardzo teraz kupić komputer.

Nie gram w jakieś super grry. Mój obecny komputer nie może uciągnąć gier typu PoE Tera więc ...

Nie gram w jakieś super grry. Mój obecny komputer nie może uciągnąć gier typu PoE Tera więc ...

a co masz obecnie. i podaj jaki masz budżet

To bierz ten zestaw, jest ok chociaz ja bym raczej ssd liczyl jako niezbedny element.

Obecnie posiadam laptopa i5-3210 2.5ghz nvidia geforce gt 630 8gb ram

Maksymalnie 4tys. mogę dać.

a probowales wrzucic ssd do tego lapka? powinno poe smigac razem z terra.

Nie nie próbowałem. Ale powiem tak jak w terze w mieście mam 20 fps nie mówiąc o dungeonach a w poe w mieście 60 fps jak bije bossa 7fps.

Jeszcze jak dłużej gra pochodzi to się robi taki gorący że zupę na nim ugotuje.

napewno ci się uruchamia po tej grafice???? bo może po Integrze ????

A jak mogę to sprawdzić?

w teorii. nie mam pojęcia bo przy innych grafach czuć różnicę między nią a integrą. tu nie będzie masywnego skoku więc można użyć praktyki. Wejdz w BIOS i wyłącz integre. potem zobacz. jak zero różnicy to znaczy było dobrze i możesz z powrotem ją uruchomić z BIOS'u. Zaraz ktoś napisze lepiej jak to zrobić bo ta metoda to jest "pokazywanie tego na chama"

Znalazłem jakiś inny sposób ale bez zmian

warto było zobaczyć ;) bo to kiepski moment tak jak pisał Quaku na kupowanie kompa.

Kurde jak tak mówicie że to słaby czas na składanie kompa i że dopiero wrzesień/październik ... Ja planuję złożyć kompa na marzec 2016, zły to pomysł jest ? [Yoda]

Kurde jak tak mówicie że to słaby czas na składanie kompa i że dopiero wrzesień/październik ... Ja planuję złożyć kompa na marzec 2016, zły to pomysł jest ? [Yoda]

taG. gdyż albowiem ponieważ w następnym roku będzie pełno nowego sprzętu i pełno gier, od których zależy przyszłość AMD vs INTEL + NVIDIA. będzie sporo nowości.

I tak i nie.

Ze skladaniem blaszaka to zawsze jest pytanie ile pieniazkow masz ten cel i czy bedziesz mial na wymiane za X czasu, jezeli z wymiana nie bedzie lekko to lepiej te pare mc poczekac.