Newbie czyli co zrobić by sie nie zrazić

A więc witam spolecznosc GW2... Nie wiem czy dobrze czy zle ale chcialbym zaczac grac w te gre. Za sobą mam dziesiątki gier mmorpg i z racji ograniczonej ilości czasu i wieku poszukuję czegoś na odstresowanie :)

Chciałbym prosić o porady tak aby jako początkujący nie zrazić się od samego początku. Wiem, że pytania typu jaka klasa jest najlepsza czy który serwer sa najgorsze ale mogą pomoc w początkowych fazach gry. Zapewne za jakoś czas wyrobie sobie zdanie ale na ten moment proszę o poradę.

1. Najgłupsze pytanie na początek... Czy warto? Jestem typem człowieka co preferuje pvp... wolę raczej nie ograniczać się, że event jest o 18.00 i o tej musze być zalogowany... 1v1, areny to jest co co lubię. Guild vs guild jak najbardej też. Czasem mam 2h po pracy kiedy indziej pozwole sobie na 5-6h.

2. Jak wyglada sprawa gearu? Gra ma swoje lata. Czy jest gigantyczna przepaść i z racji tego niczego nie ugram w pvp, nikt mnie nie bedzie chciał do pve dung bo nie mam broni +1000.

3. Jaka klase polecacie. W sumie wolabym cos co nie wymaga na poczatek znajomości mechaniki gry bo bede się jej dopiero uczyl. Myslalem o mersam albo guardianie.

4. Jak kupie teraz preorder tego dodatku to bd mogl od razu zaczac grac?

Dzięki za rzetelne odpowiedzi i miejmy nadzieje do zobaczenia w grze. :)

1. Z tego co Xar pisze na forum to w kwestii pvp warto. Tu nie musisz gonić za topką ponieważ od razu po stworzeniu postaci możesz na równi pvp z innymi graczami. Aktualnie GvG takiego "oficjalnego" nie ma, ale jest tryb WvW to takie czyste mass pvp i tak możesz się spotkać, że będzie grane GvG(tylko musisz taką gildię GvG znaleść)

2. Eq zrobisz baaaaaaardzo szybko. Więc tym się nie przejmuj. Przepaść taka widoczna jest między eq typu rare a eq typu exotic

3.To zależy od cb. Tylko do trybu pve nie polecam necro i engi(to tylko moja opinia!)

4.Nie mam pojęcia.

Co do pierwszego pytania to są 2 tryby: spvp ( conquest pvp, od 2 levela mozesz już grać, masz wszystkie odblokowane skille i na równo graszz inymi, dodatkowo z dodatkiem ma wyjsc nowy tryb stronghold), 2 tryb to mass pvp- WvW, walczysz na 4 mapach 24/7 z innymi przeciwnikami o zamki etc, można tez znaleźć inne grupy gildijne, dodatkowo gildie ustawiają się na Obsidian Sanctum ( taka mapa), gdzie mogą grać te nieoficjalne "gvg deathmatche".

Na WvW obowiązauje pve gear, więc najpierw wyleveluj do 80 i zdobądź gear. Exotic gear można łatwo zdobyć, a ascended tylko przez crafting,, jest on o 5% lepszy od exotica.

Guild wars 2 ma jeden z najlepszych combat systemów pod pvp, więc warto. Dodatkowo wraz z dodatkiem w guild hallach bedzie można wybudoać pvp arenkę, gdzie będzie można stworzyć swój własny tryb pvp i zapraszać inne gildie, robic duele etc

4. Tak od razu bedziez mógł grać, tylko kupuj z oficialnej strony albo z gramp.pl / cdp.pl

Ok... Jak to sie ma do klas :) Wiem ze to na pewno meczace powtarzac co rusz to samo ale zalezaloby mi na ocenie doswiadczonych graczy co brac do nauki, ktora klasa jest newbie friendy i nie zamyka drogi na pve. Btw czemu np nie z keye lub faryki kluczy :P?

newbie friendly jest warrior, jest on również uniwersalną postacią dobrą zarówno do expienia, dungeony, WvW jak i względnie ok do PvP. Będziesz po prostu w przyszłości musiał zmieniać zbroje ( a dokładniej punkty punkty do danych statystyk) ale tego się nauczysz w późniejszej fazie gry.

Z tego co wiem to cdp.pl i gram.pl są oficjalnymi sprzedawcami. Tutaj masz więcej info: https://help.guildwars2.com/entries/94582027-Heart-of-Thorns-Pre-Purchase-FAQ

Na fabryki kluczy maja o 10 zł taniej i digital, możesz spróbować( sprzedaż zaczyna sie od 23 czerwca).

https://forum-en.guildwars2.com/forum/support/support/Buying-HoT-through-a-3rd-Party-Careful

Bierz mesmera... brakuje dobrych mesów na PvP (choć na początku nie jest zbyt łatwy ale potem... OP :P) :P Gear na sPvP nie ma znaczenia. Każdy jest równy pod względem sprzętu. Liczy się build i skill oraz zgranie teamowe. Jeśli uważasz, że nie poradzisz sobie z nieco skomplikowaną mechaniką mesmera (klony etc.) guardian będzie świetny :)

Mesmera i ele zdecydowanie odradzam na poczatek - ele bo ma najwiecej spelli w grze (fakt, fajnie, zawsze jest cos do nacisniecia... ale zawsze mozesz nacisnac zly przycisk :D), a mesmera bo wymaga ogarniecia duzego, a na pvp jak przeciwnik ogar to nic nie zrobisz (bo wyczai gdzie ty jestes - oznaczy cie i tyle). Nwm, ja bym polecal warrior lub guardiana - obie postacie nosza najciezsze zbroje, maja tone hp, niezly atak. Pytanie tylko co wolisz - nastawic sie na brutalna walke w zwarciu czy takie wszystko w jednym - jesli to 1 to bierz warriora, jesli to drugie to guardiana - on i troche leczy i wspiera (np tarczami), bije z dystansu (np scepter, kostur), i bije z bliska (miecz, 2h miecz, mlot) :D

Ja polecam na początek Warka, albo Mesmera, choć jak kolega wyżej pisał, mesmera trzeba sobie dobrze ogarnąć. Warrior jest prosty, typowy rzeźnik na pvp.

Teraz aby dopowiedzieć:

1. Słyszałem, że w GW2 tak na prawdę nie muszę expic na mobach... od 2 lvl mogę po prostu robić pvp i zdobywać lvl? Jakieś rady tutaj?

2. Jak to jest ze skillami... jest jakaś szansa, że coś źle rozdam i mam po ptakach? Czy można do woli wszystko zmieniać. Grałem w mmorpg gdzie aby zmienić build trzeba było tworzyć nowa postać i expić jeszcze raz.

3. Nie wiem ile jest character slotów ale najprawdopodobniej zrobię 2 postacie na początek... proszę tylko jeszcze o głębsze porównanie guardiana i warriora, w sumie widziałem filmiki na yt jak obaj latali z GS i wyglądało to świetnie :)

Jeszcze raz dzięki za taki aktywny udział w temacie ^^

1. Oczywiście, pvp jest dynamiczne, jedno z lepszych dostępnych na rynku, brakuje tylko więcej trybów pvp, ale wejdą nowe z dodatkiem.

2. Gear pve (którego używa się również na WvW) jest łatwy do ogarnięcia, troszkę to zajmie dla kogoś kto robi pierwszą postać, ale nie tak długo. W Gw2 nie ma czegoś takiego jak upgrade czy refine armoru i wepsów, więc nikt nie biega w +30 na które wydał xxx $, po zdobyciu exotic setu jesteś praktycznie równy (ascended to zaledwie 5% lepsze staty) z graczami, którzy grają od bety.

Liczy się build i skill.

Pvp to osobna mapa/lobby. Wchodzisz na pvp na dowolnym lvlu i skaluje Ci postać do 80, masz odblokowane wszystkie skille, wszystkie bronie, armory, sigile, runki itd, wszyscy są równi, różnice to build i umiejętności gracza.

3. Warrior jest bardzo przystępną klasą na początek. Jest kilka fajnych buildów na pvp, niezbyt skomplikowanych, a dających frajdę z gry :)

http://metabattle.com/wiki/MetaBattle_Wiki tu znajdziesz buildy na pvp, wvw, pve... prawie do wszystkiego, co nie oznacza, że nie możesz stworzyć czegoś własnego, a z dodatkiem i nową klasą będzie jeszcze ciekawiej.

4. Tak. Pre-purchase zawiera w sobie podstawową wersję gry, dla nowych graczy jest to idealne rozwiązanie, dla posiadających już grę trochę mniej atrakcyjne (żale na forach).

Edit.

1. Robiąc pvp wybierasz ścieżkę, które oferują różne "nagrody" za zdobyte punkty rankingowe. Każda ze ścieżek co x pktów daje Tome of Knowledge, po użyciu którego dostajemy 1 lvl up. Więc możesz grać pvp, zdobywasz te książki i lvlujesz postać.

2. Skill sloty (na pve/wvw) odblokowują się wraz ze zdobywanymi lvlami. Skille kupujesz za skill pointy, które możesz zdobywać w nieskończoność (na 80 lvlu wciąż za wszystko dostajesz exp, jeśli napełni Ci się exp bar, Twoja postać "lvluje", wciąż masz 80 lvl, ale dostajesz skill pointa). Skille w slotach możesz dowolnie zmieniać poza walką, w walce ta możliwość jest zablokowana. Traity możesz dowolnie zmieniać, resetować itd, nie musisz za to płacić, nic nie tracisz.

3. Na początek dostajesz 5 char slotów.

War i guard to inny sposób gry, jeśli angielski nie jest Ci obcy to zajrzyj na wiki metabattle (link wyżej), po otwarciu builda na dole masz "instrukcje" jak grać buildem, tym się to różni, inne zastosowanie, inna rola, po przeczytaniu wiesz mniej więcej jak gra taką klasą MOŻE wyglądać, a więc możesz wybrać jaki styl gry będzie do Ciebie bardziej pasował.

Teraz aby dopowiedzieć:1. Słyszałem, że w GW2 tak na prawdę nie muszę expic na mobach... od 2 lvl mogę po prostu robić pvp i zdobywać lvl? Jakieś rady tutaj?2. Jak to jest ze skillami... jest jakaś szansa, że coś źle rozdam i mam po ptakach? Czy można do woli wszystko zmieniać. Grałem w mmorpg gdzie aby zmienić build trzeba było tworzyć nowa postać i expić jeszcze raz.3. Nie wiem ile jest character slotów ale najprawdopodobniej zrobię 2 postacie na początek... proszę tylko jeszcze o głębsze porównanie guardiana i warriora, w sumie widziałem filmiki na yt jak obaj latali z GS i wyglądało to świetnie Jeszcze raz dzięki za taki aktywny udział w temacie ^^

1. Po stworzeniu postaci masz misję wstępną, taki tutorial zależny od rasy jaką wybrałeś. Gdy go ukończysz(5 minut) masz 2 lvl i od razu możesz wejść do PvP lobby. Tam za każdy 4/5 większej części ścieżki dostajesz Tome of Knowledge. Jest ich w sumie 8 i tyle tomów masz po ukończeniu. Jeden tom = jeden poziom. Niektóre ścieżki wymagają żebyś ukończył wcześniej tryb fabularny danego dungeonu jeśli zależy Ci na zebraniu poprzez PvP seta z niego. Co dwa tygodnie bodajże niektóre są za darmo udostępniane. Najlepiej robić Crucible of Eternity lub Citadel of Flame dla Berserker's Set. Możesz również zrobić tylko przez PvP Glorious Set, świetnie wygląda i masz do wyboru każdy prefix(zestaw atrybutów - berserker ~ power/precision/ferocity). W przeciwieństwie do dungeon set tutaj musisz zrobić ścieżkę 6 razy, żeby zdobyć wszystkie części. W secie z dungeonów wystarczy 3, bo dodatkowo dostajesz walutę za którą pozostałe 3 najtańsze możesz kupić u NPC.

2. Skill Point dostajesz co poziom, za niektóre nawet 6, 7 i 8. Do tego Skill Challenge na mapkach. W późniejszym etapie gry traktowane są jako waluta, więc możesz mieć ich nieograniczoną ilość. Tzn. jeszcze możesz bo we wtorek ma być aktualizacja zmieniająca skille i traty, podobno SP od razu wymienia na coś i dochodzą jakieś Hero Point o ile się nie mylę.

3. Na początek masz 5 slotów na postać. Każda postać ma ograniczoną ilość bazowego hp, najprościej mówiąc: Mało, Średnio, Dużo. Do tego dochodzi rodzaj zbroi: Light, Medium, Heavy. Warrior posiada największą ilość HP tak jak Necromancer oraz nosi zbroję Heavy, czyli robiąc go pod full obrażenia nadal jesteś bardzo twardy. To typowy DMG Dealer. W trybie PvE również odpowiada za utrzymanie stacków Mighta(buff zwiększający obrażenia). Guardian z kolei to taki paladyn, posiada szeroki wachlarz umiejętności defensywnych. Odbijanie, zmniejszanie obrażeń, bądź całkowite ich niwelowanie oraz leczenie. Z tego powodu posiada najmniejszą ilość HP, inaczej byłby po prostu nieśmiertelny. W PvP pełni rolę DPS, bądź Bunker(full tank, aby utrzymać punkt i bronić swoich). W PvE natomiast odpowiada za przeżywalność drużyny.

Mam nadzieję, że pomogłem :>

1. Najgłupsze pytanie na początek... Czy warto? Jestem typem człowieka co preferuje pvp... wolę raczej nie ograniczać się, że event jest o 18.00 i o tej musze być zalogowany... 1v1, areny to jest co co lubię. Guild vs guild jak najbardej też. Czasem mam 2h po pracy kiedy indziej pozwole sobie na 5-6h.

Jeżeli faktycznie lubisz PvP, to powinno Ci się spodobać. Aczkolwiek jeśli PvP postrzegasz przez pryzmat takich gier jak WoW, to na bank się zrazisz do tego tytułu. Podstawowa różnica to taka, że w PvP w GW2 grasz PvP i pracujesz nad swoimi umiejętnościami, a w WoWie cały czas dążysz do bycia na dobrym poziomie, bo tam się raczej skupiasz na zdobywaniu tych przedmiotów. A kiedy je już masz, zwykle nie chce się już tak za bardzo grać - brakuje zachęty. Czeka się aż dodadzą kolejne. Tu tak nie ma. Brak w ogóle jakichś itemów PvP które można by farmić :)

2. Jak wyglada sprawa gearu? Gra ma swoje lata. Czy jest gigantyczna przepaść i z racji tego niczego nie ugram w pvp, nikt mnie nie bedzie chciał do pve dung bo nie mam broni +1000.

Gear w tej grze schodzi na daleki plan. Zawsze jest dobry moment żeby zacząć.

3. Jaka klase polecacie. W sumie wolabym cos co nie wymaga na poczatek znajomości mechaniki gry bo bede się jej dopiero uczyl. Myslalem o mersam albo guardianie.

Najlepiej każdą ;) A jaką wybierzesz na początek to już po prostu kwestia gustu. Każda klasa ma w sobie "to coś". Wielu graczy PvP prędzej czy później robi sobie i tak wszystkie.

-----

Poza tym dodam tak od siebie, że warto sobie znaleźć gildię.

Dziekuje wszystkim za wyczerpujace odpowiedzi. Ostatnie pytanie :) Co prawda nie jestem zwolennikiem polskich gildi a raczej sklaniam sie do international jednak w sytuacji jak moja dobrze miec kogos kto podpowie na ts co i jak. Poczatkowo myslalem o Desolation albo SR. Czy bedzie to dobry wybor?

Jeśli szukasz gildii do WvWvW to kieruj się rankingiem z http://mos.millenium.org/eu/matchups/ (Deso i SR to dobry wybór) jeśli nie zależny ci na wvwv a interesuje Cię tylko pve i spvp to wiedz, że w GW2 mamy coś takiego jak megaserwer więc możesz grać na 1 mapie z osobami z różnych "serwerów" to też większość gildii (pve/spvp) już dawno nie prowadzi rekrutacji w oparciu o serwer.

ps. Ja ze swojej strony polecam serwer Far Shiverpeaks, mamy dobre i rokujące community WvWvW.

A więc witam spolecznosc GW2... Nie wiem czy dobrze czy zle ale chcialbym zaczac grac w te gre. Za sobą mam dziesiątki gier mmorpg i z racji ograniczonej ilości czasu i wieku poszukuję czegoś na odstresowanie :)

Chciałbym prosić o porady tak aby jako początkujący nie zrazić się od samego początku. Wiem, że pytania typu jaka klasa jest najlepsza czy który serwer sa najgorsze ale mogą pomoc w początkowych fazach gry. Zapewne za jakoś czas wyrobie sobie zdanie ale na ten moment proszę o poradę.

4. Jak kupie teraz preorder tego dodatku to bd mogl od razu zaczac grac?

Dzięki za rzetelne odpowiedzi i miejmy nadzieje do zobaczenia w grze. :)