Nie jest dobrze

@donek Nie histeryzuj. Przez takich jak on to forum upada? To w końcu przez co upada?

Już nie przesadzajcie, że to wina moderacji i ich bezsensownych banów. Tak, zgadzam się, że wiele ich działań było złych, ale nie są oni bezpośrednią przyczyną tak dużego spadku aktywności na forum.

Jest to po prostu wypadkowa wielu innych rzeczy z naciskiem na zastój w świecie MMO (według mnie).

99% to zasluga modow , ktorzy banowali za wlasnie takie zreczy jak napisalem kilka postow nizej :) Pamietam jak to forum zylo ludzie pisali co mysleli itp , napedzalo to forum ale w pewnym momencie za K#$@#$@#$a dostawalos ie permbana no to halo ludzie zastanawiali sie co pisac , pozniej perma dostawalo sie za D45845a a za chwile , za byle pier**le...dziwne , ze ludzie poszli na fora oficialnych gier gdzie perma praktycznie nie ma mozliwosci dostac chyba , ze za jakas mega wtope itp. Wcale sie im nie dziwie.

Fakt, faktem to głównym powodem jest obecna pozycja MMO. Chociaż może patrzę z innego punktu siedzenia, bo po prostu mnie ten gatunek "nie jara" jak kiedyś. Jeszcze rok, czy dwa lata temu próbowałem w niektóre tytuły zagrać i bezskutecznie.

Nie powiem, gdy ja byłem moderatorem to już kilka rzeczy było źle zrobionych, chociaż wtedy ja osobiście tego nie dostrzegałem. Karałem według nowych zasad, byłem także za ostrzeniem zasad, próbowaniem zrobienia tu porządku. Dopiero na przestrzeni miesięcy/lat to zauważyłem, te wszystkie błędy. Rygor faktycznie jest za ostry. Wiadomo, że mamy tutaj głównie do czynienia z użytkownikami młodego pokolenia, którzy nie oszukujmy się są trudni, my planowaliśmy tutaj na siłę zrobić porządek, zmienić niektórych nastawienie co było niemożliwe. I zapomniano, że to ludzie są tutaj najważniejsi, tworzą u utrzymują to forum. A więc, mało swobody.

Po drugie, słaby kontakt z administracją. Starszych użytkowników rozumiem, po prostu to się nudzi. Jestem tu prawie 8 lat, rzadziej piszę, ale często zaglądam. Mi się nie chce udzielać, wiele decyzji i zmian na forum zniechęciło mnie kompletnie do udzielania się i jakieś chęci co do forum. Też nie podobało mi się obsadzenie niektórych osób na stanowiskach, nie wiem, czy wszyscy z nich nadal są.

I oczywiście, ratujcie forum. Sam włożyłem tutaj sporo czasu i pracy, nie chcę by wszystko po woli się rozkruszało.

Jak dla mnie jeżeli chodzi o forum problem tkwi w powtarzalności tematów na nim. Przykładowo: wchodzę do strefy gier MMORPG poczytać co tam jest a tam na każdej stronie przynajmniej bo dwa tematy "Czy warto/Czy się opłaca?", "Jaki serwer wybrać", "Gra X czy gra Y?" najgorsze jest właśnie to że ludzie którzy taki temat zakładają nie zauważają dwa tematy niżej że to już jest. W dziale szukam mmo gdzie chłopy się czasami naprawdę rozpisują żeby coś znaleźć zawsze jest ta sama odpowiedź "spróbuj wowa lub wrócić do niego". Podsumowując po większych czystkach połowa tych double topiców poszła by do wyrzucenia. Mnie to powoli już odrzuca w tym forum ponieważ nie ma co ciekawego poczytać jakiejś dyskusji lub gdzieś się odezwać. Chyba nie tylko mi to przeszkadza bo po prostu nowe takie posty świecą pustkami i nikt na to nie chce odpowiedzieć.

x do skasowania - nie ma co robić gównoburzy - nie mam na celu ośmieszać tego miejsca :) Pozdro

Brak aktywności stałych bywalców... nie wchodziłem tu szukać newsów bo ssały strasznie... Przychodziłem tu bo lubiłem ludzi i ich cieszące się na SB mordy i głupie żarty durne tematy i taką sielankę.
Wsio się zmieniło jakoś drastycznie Majt nie mod moja ukochana Sysia nie udziela sie... Irek Zbychu Kristal... Pojawiły sie nowe osoby które szukały rozgłosu robiąc chlewnie i w sumie tyle
Jeden odszedł za nim drugi i tak po kolei... a jak nie odchodzili to przestawali pisać. Troche Sucker....
Lofciam was i tak ! Ciebie Wikuś też <3

Bradley [*]

Bradley [*]

Jak ty mało wiesz.

Ja tylko prawilnie dodam przy każdej tego typu dyskusji, że użytkownicy sami 2-3 lata temu chcieli zaostrzenia regulaminu bo za dużo pozwalano. Ale i tak zawsze winna administracja :v

Jak ty mało wiesz.

Ja tylko prawilnie dodam przy każdej tego typu dyskusji, że użytkownicy sami 2-3 lata temu chcieli zaostrzenia regulaminu bo za dużo pozwalano. Ale i tak zawsze winna administracja  

Powinieneś przestać to powtarzać, bo to i tak nasza wina. Gdyby ktoś nagle zasugerował, że robimy z tego forum o grzybach, a później dziwnym trafem by upadło, to też byśmy jedynie tego jednego gościa od propozycji do końca życia obwiniali? :v

Wtedy kiedy ludzie to proponowali mieliśmy problem z jakimiś trollami. Teraz powinniśmy się ich po prostu pozbyć nie karząc przy tym całej społeczności.

Powinieneś przestać to powtarzać, bo to i tak nasza wina. Gdyby ktoś nagle zasugerował, że robimy z tego forum o grzybach, a później dziwnym trafem by upadło, to też byśmy jedynie tego jednego gościa od propozycji do końca życia obwiniali?  

No a jak :v:v:v

Czemu przestałem tu wchodzić? Bo nic się nie działo. Przez jakiś czas interesowały mnie tematy ogólne i kilka MMO, z biegiem czasu zaczęło się to kurczyć do MOBA (gdzie zresztą przez jakiś czas modziłem), ale w pewnym momencie straciłem jakiekolwiek zainteresowanie, mimo że grywam w LoLa, HotSa i Diablo 3. Czemu tak się stało? Raz - zabrakło ludzi z którymi można byłoby pogadać. Po drugie - grałem głównie w LoLa, a portal o LoLu wspomina tylko wtedy, gdy można go wyśmiać. Tak, wiem, portal i forum to nie to samo - poza tym, że jednak to z powodu pierwszego kompletnie odechciało mi się wchodzić na drugie. I - biorąc pod uwagę to, że niegdyś popularny dział LoLa całkowicie umarł - chyba nie byłem jedyną osobą która tak miała.

Na waszym miejscu skupiłbym się na grach sieciowych NIEBĘDĄCYMI mmorpgami - MOBA, CCG etc...

Czy w związku z tym planowane są jakiekolwiek zmiany na forum? Ja uważam za postęp nie zamknięcie tego tematu, wcześniej hejt na forum odrazu był zamykany.

Zważywszy na to, że sami założyliśmy ten temat to zamknięcie go byłoby dość głupim posunięciem.

Tak będą dość duże zmiany. Więcej wkrótce.

Zważywszy na to, że sami założyliśmy ten temat to zamknięcie go byłoby dość głupim posunięciem.

Gdzieś już to słyszałem...

Różnie bywało.

Gdzieś już to słyszałem...

Nie rozumiem czemu mają służyć takie komentarze.

Czy w związku z tym planowane są jakiekolwiek zmiany na forum? Ja uważam za postęp nie zamknięcie tego tematu, wcześniej hejt na forum odrazu był zamykany.

Tak, są i to całkiem spore, żeby nie powiedzieć, że w pewnym sensie rewolucyjne. Skoro o tym mowa, to pora chyba bym napisał wstęp do tego co będzie się tu działo na przestrzeni kolejnych dni.

Po pierwsze, dziękuję wszystkim za wszystkie wypowiedzi. Miło było zobaczyć tak duży odzew w słusznej dla tego środowiska sprawie. Niezwykle miło również zobaczyć tu stare, nieco zapomniane niekiedy twarze oraz dostrzec fakt, że nawet im w mniejszym lub większym stopniu zależy na kondycji miejsca, do którego wszyscy w pewnym sensie czujemy na pewno sentyment. Przeczytałem wszystko od deski do deski i myślę, że z dokładnie każdej przynajmniej odrobinę konstruktywnego feedbacku byłem w stanie wyciągnąć. Jeżeli zaś chodzi o to co w związku z tym nadciąga, to mam pewien pomysł na nowy porządek forum (:illu:), który odwróci pewne rzeczy do góry nogami, inne tylko usprawni, a jeszcze inne... przywróci do życia.

Każda ze zmian-filarów, a mam ich przygotowanych aż 7, jest na tyle znacząca, że każdej z osobna będę chciał poświęcić osobny temat. Po pierwsze dlatego, by każdą móc dokładnie opisać i wyjaśnić nie tworząc tym samym ściany tekstu absolutnie nie do przebrnięcia. Po drugie dlatego, że większość z nich może być nieco kontrowersyjna, a co za tym idzie - chciałbym zobaczyć możliwie jak najwięcej konkretnych uwag na ich temat. Temat zbiorczy mógłby w kwestii przejrzystości nieco przeszkodzić. Tematy będę wypuszczał sukcesywnie dzień po dniu lub jeżeli nie wystarczy mi czasu któregoś razu - raz na kilka dni. Pierwszy powinienem mieć gotowy już jutro i postaram się dotrzymać tego terminu.

Tymczasem - jeszcze raz dzięki wszystkim za opinie i do zobaczenia w "Serwisie" już niedługo przy okazji omawiania nadchodzących na forum zmian. <3

Tak jak głosi tytuł, dobrze nie jest. Nie zamierzamy próbować tego ukrywać ani się od tego faktu odwracać. Doskonale widać, że numerki poleciały w dół, aktywność na forum pod kątem postów na przestrzeni ostatnich miesięcy spadła, a teraz utrzymuje się na jednym, niskim i niezadowalającym poziomie. Tego typu obserwacje prowokują do zastanowienia się nad tym najpierw co taki stan rzeczy spowodowało, a w drugiej kolejności co zrobić, by efekty tego nieprzyjemnego procesu odwrócić.

Problemów z forum jest naprawdę dużo i zdajemy sobie z nich sprawę. Przez bardzo długo naciskaliśmy na pewne reguły i staraliśmy się narzucić pewien szkielet, wobec którego miała obrastać społeczność. Miała być kulturalna i w pewnym sensie pozbawiona skaz. Zakazywaliśmy najmniejszych offtopów i przekleństw, niegdyś rozmów o prywatnych serwerach. Wskutek wielu głupot i przekomarzań straciliśmy wielu wartościowych użytkowników i znajomych. Stworzyliśmy środowisko, którego wręcz elitarne zacięcie sprawiło, że jakość społeczności istotnie wzrosła, jednak w końcu sprawiła, że ta sama społeczność stała się hermetyczna, nudna, a w końcu pusta.

W kierunku forum zmierzają naprawdę duże, wręcz rewolucyjne zmiany, jednak zanim zacznę o nich opowiadać i wprowadzać w życie chciałbym najpierw spytać was o to, co wam się w tym forum aktualnie nie podoba, a co uważacie, że powinno się zmienić, by je naprawić, przywrócić do życia i dawnej świetności? Wszystkie napisane przez was sugestie weźmiemy pod uwagę przy okazji przygotowywania zmian, o których swoją drogą będę informował pojedynczo na przestrzeni kolejnych kilku dni.