Nie można zmienić czułości mikrofonu

Hej wam,

Jestem posiadaczką Novoxa NC-1 w sumie od niedawna. Jak to każdy typowy mikrofon pojemnościowy jest piekielnie czuły i wyłapywał mi dźwięki rozmów z nawet dwóch pokojów dalej. Weszłam więc w ustawienia dźwięku gdzie można systemowo zmniejszyć czułość mikrofonu. No i było dobrze.

Niestety niedawno (wczoraj?) wyszła aktualizacja do Windowsa 10. Z pozoru nic się nie zmieniło do momentu kiedy siedzę na discordzie i znajomi mnie informują, że mikrofon jest zbyt czuły. No to wracam do ustawień systemowych czułości a tu...

z28ymJu.png

Te ustawienia po prostu znikły. Co ciekawe mam do komputera podpięty także inny mikrofon, biedronkowy przez zwykłego jacka i on opcje zmiany czułości ma, a Novox nagle ją zgubił.

Nie powiem, że mocno to komplikuje mi wszystko bo teraz muszę mówić "na przycisk" co jest mi niewygodne w niektórych grach. Ktoś wie co na to poradzić?

Przeciez mozesz zmienci czulsoc mica w discordzie .

Nie działa tzn. nawet jak czułość ustawie na 0 to łapie mi odgłosy z całego osiedla. Na Teamspeaku się da, Discord ma na to wywalone najwyraźniej. Przed aktualizacja Win 10 też to ustawiałam i wtedy działało dobrze, ale wraz ze zniknięciem systemowego ustawiania czułości jest problem ;/

Ściągnij sobie "menadżer realtek hd audio" i tam raczej będziesz mógł zmienić. screen jak to wygląda: https://allegro.zapodaj.net/54e43f6a2d42.jpg.html

Z tego co widzę obsługuje on tylko wejścia typu jack, a Novox jest mikrofonem na USB.

Z tym discordem to niezłe cyrki są. Ja jak z kimś rozmawiam i odpalę sobie jakiś filmik na yt albo muzykę to moi rozmówcy wszystko słyszą. Próbowałem już wszystkiego, różnych konfiguracji ustawień mikrofonu i discorda ... no i nic. Pozostaje tylko push to talk co jest, jak mówiłaś, strasznie niewygodne. Oczywiście na Skype czy Team Speaku problem nie istnieje, mogę sobie słuchać muzyki na full a inni nic nie słyszą.

A co do tematu to sprawdź czy jakiś program do automatycznego wyszukiwania sterowników (polecam driver booster) nie znajdzie ci czegoś nieaktualnego, zawsze warto spróbować

10 sekund szukania w Google - http://forum.pclab.pl/topic/1165071-Nie-działa-mikrofon-NOVOX-NC1-na-Windows-10/

tl;dr - pobierz Equalizer APO

Hej wam,

Jestem posiadaczką Novoxa NC-1 w sumie od niedawna. Jak to każdy typowy mikrofon pojemnościowy jest piekielnie czuły i wyłapywał mi dźwięki rozmów z nawet dwóch pokojów dalej. Weszłam więc w ustawienia dźwięku gdzie można systemowo zmniejszyć czułość mikrofonu. No i było dobrze.

Niestety niedawno (wczoraj?) wyszła aktualizacja do Windowsa 10. Z pozoru nic się nie zmieniło do momentu kiedy siedzę na discordzie i znajomi mnie informują, że mikrofon jest zbyt czuły. No to wracam do ustawień systemowych czułości a tu...

z28ymJu.png

Te ustawienia po prostu znikły. Co ciekawe mam do komputera podpięty także inny mikrofon, biedronkowy przez zwykłego jacka i on opcje zmiany czułości ma, a Novox nagle ją zgubił.

Nie powiem, że mocno to komplikuje mi wszystko bo teraz muszę mówić "na przycisk" co jest mi niewygodne w niektórych grach. Ktoś wie co na to poradzić?