Niecodzienne pytanie :)

Witam wszystkich mam pytanie do was może wy mi pomożecie odnaleźć kluczowe słowo którego szukam a mianowicie szukam nazwy medyka ze średniowiecza(jak ich nazywano) już mowie o kogo mi się rozchodzi :) Był to pan w czarnej szacie a charakteryzowała go maska z takim długim nosem możecie takiego znaleźć w grze Assasin's Creed lub w rożnych filmach np Czarna Śmierć rozchodzi mi się tylko o nazwę chce o nich poczytać,szukałem sam ale moje starania legły w gruzach :(

Nie wiem czy akurat o tą nazwę ci chodziło, ale "lekarzy" obchodzących miasta i leczących ludzi nazywano cyrulikami.

A ten ubiór z tego co się orientuję nie miał żadnej specjalnej nazwy (choć mogę się mylić),po prostu cyrulicy nakładali go w czasie epidemii dżumy i wypychali końcówkę dzioba wonnymi olejkami których zapach wytłumiał fetor rozkładających się zwłok.

KLIK

OD 1:04 o takich ci chodziło??

KLIKOD 1:04 o takich ci chodziło??

tak własnie o nich mowa :)

@Grotesk

Cyrulik (balwierz) – osoba, która dawniej zajmowała się zawodowo między innymi goleniem, kąpaniem, rwaniem zębów, czyszczeniem uszu, puszczaniem krwi a także nieskomplikowanymi operacjami i leczeniem lekkich chorób. Bardziej skomplikowanymi chorobami zajmowali się wykształceni na uniwersytetach medycy, natomiast balwierze wykorzystywali wiedzę ludową i doświadczenia.

czy aby na pewno rozchodzi nam sie o cyrulika?

Tak od siebie słyszałem rożne wersje pochodzenia tego ,,lekarza" i jego ubioru i funkcji

jedni mówią ze długi nos służył do wykrywania ,,lekarza" na polu walki miał być widoczny z daleka po czym pacjent lub ktoś kto szukał tego własnie lekarza mógł się do niego zwrócić zaś inni mówią ze cała maska(jak i nos) miała służyć tylko do chowania tożsamości(podobno w tamtych czasach lekarze byli poszukiwani przez władze) czy coś w tym stylu,najbardziej jednak wiarygodna wydaje mi się wypowiedz Grotesk'a

Może chodzi Ci o znachorów?

Na wikipedii za dużo o znachorach nie pisze niestety :( moje pytanie głownie tyczy się tego kto nosił te stroje i maski czy mógł to być każdy czy to porostu był rodzaj profesji(zawodu) a jeżeli tak to własnie o nazwę tego zawodu mi się rozchodzi.

Plague doctor(http://en.wikipedia.org/wiki/Plague_doctor), nie mam pojęcia jak poprawnie przetłumaczyć na polski tą nazwę.

Dzięki wielkie :)

Plague doctor

Po polsku używa się nazwy Cyrulik/balwierz, Grotesk podał poprawną nazwę.

Wykonywali tylko drobne zabiegi oraz można było ich nawet spotkać na ulicy, właśnie dla tego że nie posiadali pełnej wiedzy medyka którą można było uzyskać w szkole medycznej. W tamtych czasach owe szkoły były dostępne tylko dla szlachty, dlatego Cyrulicy mogli być ludźmi niższego stanu.

Witam wszystkich mam pytanie do was może wy mi pomożecie odnaleźć kluczowe słowo którego szukam a mianowicie szukam nazwy medyka ze średniowiecza(jak ich nazywano) już mowie o kogo mi się rozchodzi :) Był to pan w czarnej szacie a charakteryzowała go maska z takim długim nosem możecie takiego znaleźć w grze Assasin's Creed lub w rożnych filmach np Czarna Śmierć rozchodzi mi się tylko o nazwę chce o nich poczytać,szukałem sam ale moje starania legły w gruzach :(