O wyższość DDR4 nad DDR3 można się kłócić, oba typy mają swoje zalety.
- DDR3 są tanie i nadal dają radę
- DDR4 przyrost wydajności względem DDR3 to jakieś (5-10%)
- DDR4 to przyszłość ;D
Pomijam te niższe napięcia i inne takie.
Wątpię by DDR5 zrobiło jakąś rewolucje (to nie na rękę producentom ...)
PS:Trochę odbiegamy od tematu ;D
Niedrogi komputer dla graczki
Widze ze sami znawcy , kazdy chwali co ma taka prawda .
Twoj zestaw Blath ma jedna powarzna wade , CPU jest na 1150 sokecie a płyta to 1151 (DDR4 ) , starszy soket obsluguje DDR3 .
Nie ma znaczenia dla ciebie jakie DDR wezmiesz , nowsze sa szybsze ale maja CL wyzsze , CPU moze byc starszy 1150 i tak uciagnie dzisiaj i wiele lat bo tutaj nie ma wielkich zmian .
Takie wymagania FFXIV znalazlem ;
Procesor: Core i5-2500T 2.3GHz / Phenom II X4 970
Karta Graficzna: GeForce GTX 560 Ti 2Win EVGA Edition / Radeon HD 7970
DirectX: 10.0
RAM: 4GB
Miejsce na dysku: 20 GB
http://www.morele.net/inventory/info/NF8CFP/
Karta graficzna jest w CPU sa calkiem wydajne , mozna sprawdzic jak to bedzie na FF smigalo jak beda braki mozna dokupic .
Dysk HDD mozna tez z czasem sobie dokupic albo przelozyc stary , 240GB na SSD starczy na troche , fajniej jest zalozyc dysk SSD na m.2 sokecie ale to juz koszt 350+ zł za dysk 240-256GB , w pamieci nie ma co inwestowac , dokupic pozniej druga taka kostke bedzie razem 16gb na pewno starczy na dlugo , obudowa mozne byc inna zgodnie z wlasnym "widzimsie" . co do plyty mozna brac jakies rozne dziwne firmy , ja wiem jedno Asus do Asus , od poczatku w tej branzy jestem i ten producent ma najmniejsza awaryjnosc , a nikt nie chce plyty glownej po 3 latach wymieniac i apsolutnie zadnych B110 to do biura jest a nie do grania .
Alternatywa to CPU na soket 1150 i DDR3 w takiej kongiguracji za okolo 400zł bedzie fajna plyta .
Mam nadziej ze pomoglem
Tutaj benchmark który pokazuje co i jak.http://www.cpu-world.com/Compare/359/AMD_FX-Series_FX-8300_vs_Intel_Core_i5_i5-6400.html
O dzieki wielkie bardzo fajne porównanie. W sumie wychodzi że i5 jest 13% lepsza of FX'a
to niewiele w porównaniu ze jest 300 zł droższa.
Nie ma dobrego kompa do 2,5k dla każdego, jeden bdz się bawił w OC i tym podobne. Drudzy zaś wolą mieć kompa który działa i tyle, bez kombinowania itp.
Bardziej przyszłościowa wydaje mi się platforma intela pod skylike.
Na rynku wtórnym AMD kosztuje grosze, ale czy nagle zaczną robić gierki pod 6x/8x ? Kto to wie ;D
Obecnie dałem taki zestaw który uważam że powinien "hulać" w każdej gierce.
Uważam temat za wyczerpany...
Odchodzimy od głównego wątku, czyli PC do +/- 2k na lata.
http://allegro.pl/komputer-do-gier-i5-6400-4x3-3-ghz-8gb-ram-gtx1060-i6510078789.html
Jak bym miał kasę te 2500zł to bym to kupił sprawdzałem tego sprzedawcę maja 100% pozytywów a co komponentów to wszystko jest nowe i masz 2lata gwarancji na wszystko i możesz w ciągu iluś tam dni odesłać kompa i zwrócą ci kasę. Zawsze możesz poprosić kogoś obeznanego kolegę informatyka by napisał do nich i by podali dokładnie co jest jakiej firmy i modele jak się obawiasz że mogą być jakieś używki czy coś.
Od kiedy dysk SSD jest niezbędny do sprawnego działania komputera?
Nie jest niezbędny, ale korzystanie z komputera bez dysku SSD to jak jazda super wypasionym Ferrari z kołami malucha! Dysk HDD będzie stanowił wąskie gardło i praktycznie w każdym aspekcie spowalniał wczytywanie danych. Dlatego warto zaczynać składanie komputera od dysku SSD a później ewentualnie pomyśleć nad starym hdd jak zacznie brakować miejsca na dane.
Jezeli ktos ci proponuje gtx 1050 too lepiej podziekuj mu za dobra rade ... Ta karta too moze I nastepca ale gtx 750 najwieksze gowno ...
2500 zl Mozna jednak zainwestowac w rx 470 z i5 I budzetowymi pozostalymi podzespolami ...
Przymierzam się do zakupu komputera stacjonarnego. Zależy mi na tym, żeby był to w miarę solidny sprzęt, który przy odpowiednim dbaniu posłuży przez minimum kilka lat. Nie zależy mi na super high-endowej grafice czy wypasionym wyglądzie, a na sprawdzonym zestawie, który przyda się zarówno do pracy, jak i do rozrywki.
Chciałabym, żeby na komputerze dobrze chodziły nowsze gry, szczególnie FF XIV (bo właśnie głównie pod tę grę zamierzam go kupić).
Polecicie coś fajnego do 2000 zł?