ludziki nie wiem ile macie pieniędzy i na czym wy pracujecie/gracie....
złożyłem sobie kompa za 1400zł i jakoś nie narzekam....
2000zł to sporo. naprawdę.
dziewczyna chce grać w ff14.... nie w wasze super ultra gry które wymagają karty gf 1060^^.... masakra
Koleżanko. Polecam zrobić tak:
płyta głowna - koniecznie NOWA tylko i wyłącznie (asus lub gigabyte) - 200zł
Procesor UŻYWANY - AMD FX z serii 6xxx np 6300 - 300zł
chłodzenie NOWE - jakieś bequiet czy coś - 100zł
grafika UŻYWANA (trzeba zwrócić uwagę żeby łożyska wentylatorów nie były wyrobione nie buczały) - gf gtx 550/560 - 200 zł
ram 8gb (nowy lub używany wszystko jedno) - 200zł? nawet się nie orientuje (1066mhz - większe taktowanie to bluźnierstwo)
dysk ssd (NOWY)- 150zł
obudowa (NOWA) -100zł
zasilacz 500-550W - 150zł
--------------
kwota = 1400zł ?? FF14 spokojnie pójdzie bo ja mam taki sprzęt i jest naprawdę ok. w niskiej cenie możesz sobie pograć w co chcesz. black desert na takim sprzęcie działa na trochę mniejszych niż medium detalach ale FF14 to nie BD na szczęście ![:) :)]()
Nie polecam składać komputera high-endowego jak tu koledzy mówią. Ponieważ wydasz na grrafikę 700zł która będzie się nudzić przy FF14 a za rok ta sama grafika będzie już kosztować nie 700 a 300zł... tracisz ponad 50% inwestycji w rok!!!
Z procesorami jest podobnie jednak strata kasy to około 20-30%.
Zrobisz jak chcesz jednak... ja mam taki sprzęt mniej więcej jak napisałem wyżej i mogę śmiało powiedzieć że na rozdzaiłce full HD ( TV 50" = brak monitora) wsyzstkie gry które próbowałem/ gram działają wyśmienicie.
Jedyny problem takiego taniego rozwiązania jest to że za mniej więcej 2 lata będziesz musiała znowu szukać sprzętu:) znowu za te 1500zł ![:) :)]()
oczywiście zaraz wyleje się fala hejtu ale co tam^^ mówię z własnego doświadczenia jak jest ![:) :)]()
BTW. Karty typu gtx1060 czy co tam macie
za rok będą kosztowały 500zł i będą EXTRA SUPER ULTRA przestarzałe bo.... marketing ^^ i będziecie zmuszeni znowu wydawać 1000zł na kartę graficzną
za rok to samo....
-----------DLA BARDZIEJ CIEKAWYCH -----------------
1. Dlaczego AMD nie intel? intel ma mniejszy pobór prądu OK, intel jest "chłodniejszy" OK, intel jest 2x droższy niż AMD o podobnej wydajności OK .... ups
2. Czemu jakiś badziewny gtx 550 czy 560ti? Bo... FF14 i tak będzie działać więc po co wydawać 700zł skoro można wydać 200? żeby się pochwalić sprzętem w sygnaturce na forum?::D
3. Ram... czemu 1066 a nie więcej... ponieważ wzrost klatek w wyższych taktowaniach ramu jest nie godny ceny.... pomiędzy 1066 a 1333 jest wzrost wydajności rzędu 1-2 klatki/s a cena.... a cena płyty głównej??
4. płyta główna.. czemu asus lub gigabyte? a czemu mercedes a nie fiat?:>