Niedziałający prawidłowo dysk ssd

Wczoraj przyszła do mnie paczka z zamówionym sprzętem. Procesor i5-4670, płyta główną msi b85-g43 i dysk plextor m5s 128gb. Wszystko ładnie podłączyłem, zainstalowałem system na nowym dysku. Tutaj właśnie pojawia się problem komputer włącza się 2min, gorzej niż na jakimś moim starym gównianym dysku. Albo pojawiają się różne problemy np. nie mogę panelu sterowania włączyć bo się ścina.

Być może źle podłączyłeś dysk ssd posprawdzaj wszystkie kable

Ogólnie to już sam nie wiem co jest spierdolone. Wszystko nie działa, nie pierwszy raz montuje kompa, więc wydaje mi że wszystko jest podłączone ok, chodź nie daje głowy uciąć. Komp włącza się 10min, co chwile jakieś błędy reinstalowałem system i dalej to samo. Raz panel sterowania nie działa raz jest jakiś błąd inicjowania logowania. Jak ktoś ma pomysł czego może to być problem, to prosił bym o pomoc bo zaraz rozwale tego kompa.

podlacz innym kabelkiem, sprawdz czy jest podlaczony pod sata 3, zainstaluj intel inf., sprawdz w biosie czy ahci jest ustawione.

Zainstaluj system na talerzowym dysku i zobacz czy to samo sie dzieje

Procesor podkrecony? chlodzenie dobrze zalozone? pamieci poprawnie wetkniete w sloty? W biosie poprawnie ustawiony i wykryty procesor i pamieci?

PS. tez mam plyte msi i ten sam dysk i smiga jak szalony

PS.2 zakladam, ze nie zapomniales dodatkowego zasilania pod karte graficzna

Jakie dodatkowe zasilanie po karte graficzną?

jaka masz karte graficzna i zasilacz?

gtx 480 corsair 550w

Jak próbuje zainstalować intel inf to pokazuje mi się błąd że nie spełniam minimalnych wymagań.

Zainstalowane wszystkie sterownik do płyty głównej itp ? Plug&Play włączony bo kiedyś miałem podobnie ale z dyskiem zewnętrznym. Sprawdź jeszcze raz czy wszystkie kable są dobrze podłączone. Sprawdź czy dysk w biosie jest ustawiony jako pierwszy boot. (może to być przyczyna długiego ładowania systemu bo może na początek wszystkie napędy itp. I posprawdzaj na necie pobory mocy wszystkich komponentów bo być może będzie potrzebny zasilacz 700w.

Teoretycznie zasilacz powinien wystarczyc, jesli masz mozliwosc podlaczenia 650-700 watow to spawdz

Sprawdzałem stan dysku i jego prędkość i wszystko jest ok, w biosie mam włączony ahci.

corsair ma dosc mocna linie +12 wiec powinien wystaczyc (reki sobie nie dam uciac), spawdz czy masz zablokowana karte graficzna zintegrowana z procesorem w biosie, spawdz czy do plyty glownej dales dodatkowe zasilanie (lewy gorny rog przewaznie w msi), dodatkowe zasilanie do karty graficznej - ma 2 gniazda, spawdz osadzenie pamieci.

Wyciagnij gtx co masz i odpal na zintegrowanej grafice i zobacz czy nadal to samo jest.

spawdz czy masz najnowsze biosy plyty glownej i plextora

Wczoraj przyszła do mnie paczka z zamówionym sprzętem. Procesor i5-4670, płyta główną msi b85-g43 i dysk plextor m5s 128gb. Wszystko ładnie podłączyłem, zainstalowałem system na nowym dysku. Tutaj właśnie pojawia się problem komputer włącza się 2min, gorzej niż na jakimś moim starym gównianym dysku. Albo pojawiają się różne problemy np. nie mogę panelu sterowania włączyć bo się ścina.