Niemiecki

Witam, rodzice postawili mnie w dość dziwnej sytuacji - powiedzieli że za rok po skończeniu przeze mnie 1 liceum wyjedziemy do Niemiec na stałe... No ok ale ja nic nie umiem po niemiecku, w gimnazjum obowiązkowy mnie ominął a w 1 liceum ciężko będzie się dobrze języka nauczyć. Proszę was o jakieś kursy komputerowe dzięki którym naucze się języka w rok, tracki dzięki którym się osłucham. Idea jest taka żebym po roku potrafił niemiecki na tyle aby pójść tam do szkoły, thx!

Wszystko co robisz na kompie, zmieniaj/ ustawiaj na język niemiecki, filmy, gry itd. : P

nic nie jest w stanie nauczyć Cię języka na tyle, żeby to była podstawa do szkoły tam.... wszystkie materiały edukacyjne, włączywszy lekcje w polskich szkołach skupiaja się na języku teoretycznym, czyli takim by coś zrozumieć jako turysta czy też klient baru. Sugeruję język żywy - filmy, telewizja (filmy z lektorem na początek, potem powoli samodzielnie próbować zrozumieć). To da wiele więcej praktyki, by nie czuc się później w szkole jak "alien". Pograj sobie tez w coś niemieckich serwerach (mnóstwo ich przecież) to również nie zawadzi.

Tak ale od czegoś muszę zacząć bo na razie znam tylko jedno słowo "Danke" xD

Tak ale od czegoś muszę zacząć bo na razie znam tylko jedno słowo "Danke" xD

translator Google może być też dobrą pomocą na start :D

Tia, jako germanista mogę ci dać kilka rad:

1. Zacznij oglądać darmową niemiecką telewizję (RTL2, Tele5, Pro Sieben), najlepiej zacząć od oglądania w ich telewizji filmów które już kiedyś widziałeś, dlaczego? Wszystkie ich filmy są puszczane wraz z niemieckim podkładem głosowym (a nie tak jak u nas: "buczący" lektor) dzięki czemu łatwo wyczytasz z gestykulacji bohaterów i tonacji ich głosu co mówią i szybko zrozumiesz podstawowe niemieckie wyrażenia i ich wymowę.

2. Polecam przejrzeć ten podręcznik

3. Od czasu do czasu przesłuchaj jakąś niemiecką piosenkę. Nie wiem w jakiej muzyce się gustujesz ale polecam zespół

, jeśli nie przepadasz za Electro-Gothem to został jeszcze rap... (nie polecam, jedynie czego się nauczysz to słowa takie jak "Schlampe")

Będę oglądał coś czego nie rozumiem xD no ale cóż trzeba próbować dzięki za rady teraz czeka mnie ciężki rok pracy ;]

Witam, rodzice postawili mnie w dość dziwnej sytuacji - powiedzieli że za rok po skończeniu przeze mnie 1 liceum wyjedziemy do Niemiec na stałe... No ok ale ja nic nie umiem po niemiecku, w gimnazjum obowiązkowy mnie ominął a w 1 liceum ciężko będzie się dobrze języka nauczyć. Proszę was o jakieś kursy komputerowe dzięki którym naucze się języka w rok, tracki dzięki którym się osłucham. Idea jest taka żebym po roku potrafił niemiecki na tyle aby pójść tam do szkoły, thx!