A z darmowych 3d co jest aż tak popularne żeby utrzymać się dosyć długo na rynku ?
Przykładowo ''RF'' już zdążyło raz upaść a gra nie jest znowu taka stara..
A z darmowych 3d co jest aż tak popularne żeby utrzymać się dosyć długo na rynku ?
Przykładowo ''RF'' już zdążyło raz upaść a gra nie jest znowu taka stara..
Boże..
..każdy ma inne zdanie - tzn. inna gra.
Ale czy ta `dyskusja` do czegoś prowadzi?
Niech żaden ludek mi nie porównuje L2 do WoW'a bo zabije, tak jak innych dobrych tytułów.
b3rt:
każda gra traci graczy, za chwilę zyskuje, a jest to zależy np. od takiego forum, dlaczego?
`Polecam tą` `no ja też ci polecę tą bo jest tam to i tamto` `zgadzam się z powyższymi, znajdziesz tam to czego szukasz`
itd.
Więc, czy gra umrze to zależy od graczy, no bo Tabula rasa zdechła jak pies, miała mało online bo była płatna, a czy słaba? ... nie wiem.
Mu online?
Lineage była jedynka(L1), jest dwójka(L2), będzie trójeczka(L3), a ta gra istnieje już bardzo dużo.
A no, czy gra się wypali to już też zależy od Firmy. NcSoft ma dużo gier mmo, Blizzard też jest sławny, podam ... hmm np. Diablo i chociażby samo World of warcraft rpg(offline)
Czy stare gry się wypalą...no o to jest pytanie, ale to już zależy od gry, a według mnie taki L2 nie spadnie na psy, a WoW prędzej.(gdzieś oglądałem w tv, że kiedy dodali nowy dodatek w WoW'ie[online] to miał go przeszłe czy coś w tydzień, a z resztą nie pamiętam, było to ...dawno xD rok-dwa?)
w WoWie nie podoba mi się grafika...pozatym masa questów, a w L2, robię albo nie.
buuuu...WoW shit.
W drugiego Kozaka sie bawisz? L2 Bogiem? WoW Shit? Szkoda słów...
Tych gier nie można porównywać, są to dwa osobne światy, dwa inne klimaty. Inna mechanika i sposób w jaki dochodzimy do sukcesu. W WoWie są BG, w L2 są Siege (Broń Boże nie mówię, że któreś lepsze) Chodzi mi o to, że porównywanie tych gier jest chybione, porównuj prędkość Ferrari do roweru... Realne? Nie. Trzeba być obiektywnym.
Co do tematu. Nie ma gry nieśmiertelnej. Każda się starzeje. Z czasem jest coraz mnie graczy, aż zostają Ci najwierniejsi, Ci prawdziwi fani.
WoW czy L2 - co to za różnica, które ma więcej graczy. Gry to dwa różne światy, ale dwaj rywale. L2 jest w tyle do czasu wypuszczenia L3 - wtedy jego popularność podskoczy. Takie nie zamknięte koło ;-)
Już nie wspominam o tym, że my "wychowani na privach" mamy gówno do gadania, bo o czym? Czy w WoWie ktoś widział galopujące stado gazel w The Barrens? Nie... Bo to priv. Global inny świat.
//Bezczelny złodziej tekstów, no! - Mr. Hania
//No patrzaj A się zastanawiałem, skąd ja go znam
- R3m4ke
Czy Siege w L2 na privacie może być tak ogromne jak na Globalu? Nie. Bo to pryvat. (Jeżeli ktoś twierdzi inaczej, może wyjść)
Podsumowując - nawet gry stare mają swoich fanów - ukrytych czy aktywnych. Ja lubię WoWa, Tibie, MuOnline, L2 i nie kryje się z tym. Bo z czym i po co? Ten kto mnie za to skrytykuje ma nasrane w łbie... Rynek gier mmo idzie do przodu - stare tytuły, Lineage (jedynka i dwójka), WoW, Archlord, Maple Story. Tytuły znane, które się starzeją będą tracić graczy - zostaną najwierniejsi. Na to nic nie poradzimy, nie zatrzymamy postępu.
Jak zwykle mój tekst nie ma ni ładu ni składu... Ale co tam - miłej lektury.
Nie wiadomo jakie będzie lineage 3 Ale jak można wierzyć że aktualnie lineage stoi na równo z wowem
Kozak pewnie wierzy(chodzi mi o liczbe graczy)... cóż może i będzie l3 ale kto wie czy nie będzie wow2?
Albo lepiej, world of diablo? Jak wow zacznie upadać blizzard zaraz coś z tym zrobi tego możemy być pewni w końcu to nie jest pierwsza lepsza bylejaka firma
Ciekaw jestem jakie mmorpg wypuszczą w przyszłości (o ile nie skończął z tym gatunkiem xD)
Shey to kolejny milosnik L2 ktory uwaza ze L2 da best i tylko to sie liczy.... zdziwie cie gralem w L2 dluuugo. I ta gra zdycha... mona sie na nia wysrac i podetrzec dupe i zakonczyc slowami dobra bylas... ale sie skonczylas. Na globcu 30% graczy to BOTY. Wprowadzanie coraz to nowszych shitow gowno im dalo... zamiast odzyskac graczy ich stracili... wiem to z wlasnego doswiadczenia. Ludziom znodzilo sie bieganie ciagle tymi samymi postaciami... bo robienie nowej postaci na globalu i wbic jej 80 lvl... czlowieku to jest katorga... nawet na boostach. Dla tego tez, wiesz ile ludzi na globu gra Kamaelami...? Zobaczyc Kamaela na globcu to prawie jak zobaczyc GMa czy Swietego Mikolaja. I ja z checia bym porownywal tu WoWa do L2... i nie wazne ze sa to 2 inne swiaty. Tyle ze Blizzard wypuszczajac nowy dodatek niczego nie zyskal a utrzymal poziom.. to NCSoft natomiast wypuszczajac nowego clieta ciagle zbiera krytycze FeedBacki. Na koniec dodam... Shey znawco L2 i fanie niczym Kozak... Wiesz ilu pracownikow/tworcow pracuje z czasow jeszcze L2 na C1 do teraz?... Poczytaj znajdz moze zrozumiesz.
Zdaje mi się że właśnie o ty mówimy - o grach które mimo swoich lat dalej mają i będą mieć swoich fanów. A nie o tym która jest lepsza i która dłużej wytrzyma.
Czy WoW jest lepszy od L2 to kwestia całkowicie subiektywna. Dla mnie o niebo lepszy jest WoW. Grałem na globalach zarówno w L2 (1 rok) jak i w WoW'a (1,5 roku, rok przerwy i po maturach znowu zacznę). I nikt mi nie udowodni że nie mam racji. Owszem, możecie mieć swoje zdanie, szanuje je, ale nie jesteście w stanie udowodnić mi że moje jest błędne.
Co do żywotności L2. Fakt, gra raczej nie umrze nigdy (choćby dzięki priv-shitom). Ale liczba graczy które będą grać na globalu jest silnie zależna od poziomu L3. Bo jeśli L3 okaże się syfem, to faktycznie, sporo osób zostanie przy L2. Ale jeśli będzie czymś lepszym, to większość graczy wyemigruje właśnie do L3. Na globie L2 zostaną tylko ci którzy mają uber-postacie, bądź całe klany niegotowe na zmianę gry. Tak to już jest, że nowsza gra wypiera starsze (jak choćby Diablo i Diablo 2), ale przypominam że mówimy tu o poszczególnych grach, a nie o marce czy tytule. Bo Lineage jako marka się nie zestarzeje, właśnie dzięki nowym częściom.
Co do tematu. Nie ma gry nieśmiertelnej. Każda się starzeje. Z czasem jest coraz mnie graczy, aż zostają Ci najwierniejsi, Ci prawdziwi fani.
I właśnie o tym mówimy. Bo nie każda gra ma w sobie coś takiego że mimo wielu lat od premiery, słabej grafy, mizernej mechaniki potrafi pozostawić przy sobie rzeszę graczy. Bo przecież były, są i będą gry które całkowicie upadają mimo swej potencjalnej "soczystości" (Tabula Rasa, Auto Assault), a są i takie w które zawsze będzie ktoś grał, i zawsze będą żyły (Mu Online).
W azji dalej więcej osób gra w L1 niż L2 choć to i to jest płatne..
Z darmówek Rohan ma tam dosyć dużą popularność a Ragnarok bije dalej rekordy popularności..
Dlaczego ?
L1 rozwija się od 1997, jest w jednej z lepszych opraw graficznych 2D, waga instalki jak na 2d waży 2GB gdzie świat jest dużo bardziej rozbudowany i ma dużo więcej możliwości od następnika.. O dziwo dużo grubsza ekipa pracuje dalej nad L1 niż 2 ponieważ L1 przynosi tam im dużo większe zyski.
Tu jednak ludzie wychodzą z założenia że nie będą płacić za 1 gdy jest 2..
Ciekawe kto tylko zdaje sobie sprawę że oprócz oprawy graficznej 3d niczym nie bije jedynki..
//Panuj na ortografią bo ota klepne - R3m4ke
Każda gra ma to do siebie, że zawsze znajdą się osoby, którym się ta gra spodoba. Przykładem może być seria shitów IGG - Co chwile nowa gra z cukierkową grafą. Bynajmniej ja na to patrzeć nie mogę. ALe mnie sie mogą nie podobać, te gry mają rzesze swoich fanów i tego nikt nie zniszczy... i szczerze powiem, że dlatego właśnie gry nieśmiertelnej nie ma. A teraz widać przechodzimy do innego tematu.
A dlaczego ludzie grają w Lineage I? Bo jest prostsze, prostsza grafa, mechanika. Bynajmniej ja tak uważam. Tutaj niestety każdy patrzy na to, że "Druga część jest o niebo lepsza niż Pierwsza" i właśnie dlatego jest tak a nie inaczej.
Ale z tym nic nie zrobimy. To już jest podejście graczy do gier, a to osobny temat do dyskusji,
Tutaj mamy podobną sytuacje co do ragnaroka jest on jak L2, a zaraz powstanie ragnarok 2 i będzie on jak L3.
Dla większości osób na forum istnieją tylko dwie super gry:L2 i w0w non stop się sprzeczacie.Bert napisał nie można udowodnić która jest lepsza, ja powiem że najlepszy jest ragnarok.Nie zdziwił bym się gdyby wyskoczyli mi fanatycy w0wa i L2 z swoimi żałosnymi tekstami.Które mmo jest nieśmiertelne? Zauważcie na date powstania i jak się nadal trzyma na rynku ragnarok i lineage 2.Co do L2 i w0wa, zauważcie że nawet w telewizji mówili o rekordach sprzedaży gier world of warcraft i tych dodatków.Już można odrzucić L2, prędzej nieśmiertelną grą można uznać tibie(non stop przybywają nowi gracze i ma full fanatyków), a mu online to dobry kandydat ale wątpie by długo się utrzymał.
//Dla każdego gra, w którą gra jest lepsza - nie można określić która ;-) - R3m4ke
Zalezy jak rozumiemy termin "niesmiertenla gra". Dla mnie oznacza to tytul, ktory mimo swoich lat, bawi tak samo jak kiedys. Taki grami sa Baldur's Gate 2, Diablo 2 itp. A MMORPG? Nie mozemy patrzec na to przez pryzmat liczby graczy. POpatrzmy na sukces, jaki odniosly te gry kiedys i na to, czy nadal sa takie dobre. Czy sprawiaja tyle radosci co kiedys itp.
Ja takiego MMORPG nie widze. Szkoda.
porównywanie tych gier jest chybione, porównuj prędkość Ferrari do roweru... Realne? Nie.
Masz w 100% rację !
No bo wolę L2(szybkość Ferrari) niż WoW'a(roWera) haha
Nie bawię sie w drugiego kozaka tylko w pierwszego Sheya **** ^^
Taki grami sa Baldur's Gate 2, Diablo 2 itp. A MMORPG?
Czy masz na myśli Blizzarda? Baldursa wydało Black Isle.
Kocham tę grę, szczególnie na PS2 (BG2) ;*
Czy masz na myśli Blizzarda? Baldursa wydało Black Isle.
A co to ma do rzeczy?
Kocham tę grę, szczególnie na PS2 (BG2) ;*
BG2 wyszedl na PS2? Myslalem, ze tylko nieudany dark alliance
ja wam powiem tak iz ten temat jest bez sensu a dlaczego?
Bo dla kazdego innego gracza inna gra jest według niego niesmiertelna a fanatycy nie przyjmuja do wiadomosci wypowiedzi innych graczy na temat gry która sami graja
PS. seria Lineage jest starsza od serii wow ale to nie znaczy od razu iz jest lepszy, wystarczy zobaczyc jakie sukcesy odnosił blizard (wow) a jakie ncsoft(Lineage) i wszystko sie dowiecie
PS2. nie bierzcie pod uwage tylko sukcesu zaraz po wydaniu bo zostały wydane w innym czasie .
PS3. nie jestem fanem ani serii Lineage (grałem 18 miesięcy) ani serii wow (24 miesiące)
BG2 wyszedl na PS2? Myslalem, ze tylko nieudany dark alliance
Jakoś mi się podobał... tylko, że to było takie bardziej `dungeonowe`, a mi się podobało bo z kuzynem w to rżnąłem(we dwóch) i sie grało kur** zaje***** ^^ A po przejściu nowa postac była, narazie zrobiliśmy sobie przerw, a potem od nowa na najtrudniejszym mode ;] ... to tak co do twojego głupiego zdania.
Wiecie co uważam? Że ten temat będzie nie śmiertelny -.- zamknąć go x]
I ja tak uważam, tona spamu i trochę kłótni i tyle,a więc ZAMYKAM - Kubox66
według mnie To Rohan Online i Silkroad .
Gram w nie już spooro czasu i z tego co widzę (może się mylę) ale liczna graczy nie spada ani nie rośnie więc można już się domyśleć.
Jakie waszym zdaniem morpegi sie nie starzeją ?
Z 2d można by było wymienić większość, a 3d ?