Witam jako ze czesto gram w jungli szukam jakiejs przyjemnej alternatywy generalnie juz na sama mysl o picknieciu standardowego junglera odechciewa mi sie grac czy znacie jakies nietypowe picki na jungli ktore dobrze sobie radza ? np. Quinn w jungli czy cokolwiek co nie jest z zalozenia junglerem , szukam jakiejs innowacji
Nietypowe picki na jungle
Taric jest dobry w takie klocki )
a taki nie jungler ale jungler to
Malphite
ramus
i ten drzewiec nie pamietam bo dawno grałem ;p
hejterzy trzymający się schematów mówią o tym, że "WW nie jest junglerem", albo przynajmniej tym, który NIE powinien tam iść. Lepiej go brać podobno na Topa tylko, z czym się po części zgadzam, bo tam TAKŻE daje radę, ale 99% gier WW chodzę na jungle. Może akurat i Ty nie grałeś nim nigdy w tej roli, to musisz spróbować.
Polecam także zagranie Karthusem na jungle. Nie trzeba panikować i trzymać się farmy i złożyć itemy do golda, plus ganki na linie, ale gdy jest taka potrzeba tylko (czyli gdy linia sobie radzi, to nie koniecznie przerywamy farmienie). Chodzi o wyrobienie jak największego kopa z ulti, a potem od mid game wspieranie w TFach jest bardzo przydatne.
Taric jest dobry w takie klocki )a taki nie jungler ale jungler toMalphiteramusi ten drzewiec nie pamietam bo dawno grałem ;p
Rammus, Malph i Mao są rasowymi junglerami graczu LoLa. Autorowi chodzi o takich jak np. właśnie Taric, którego też mogę polecić na jungle.
z zadko spotykanych junglerów któzy maja potencjal to przychodzi mi na mysl:
Fiddle - dobry wybór do teamu gdy na midzie mamy AD champa / OP skille w TF
Kayle - obecnie bardzo zadko widziany pick do jungli z duzym potencjalem
Schaco - przed masa nerfów był wrecz boski teraz duzo slabszy ale dalej daje duzo fanu z gry
Yorick - w Late kosi wszystko
Rammus - nienawidze skurwie*a na szczescie zadko pickowany
Trundle - niemal gatunek juz na wyginięciu
Fiora - OP Ulti szybka jungla
Irelia
To tak kilka propozycji odemnie
I'll just leave this here.
Nie ma to jak niektórzy co wymieniają typowe picki na jungle:
FIDDLE - to normalny pick na jungle
RAMMUS - też.
Shaco - również i pisze się przez H, a nie przez CH
Yorick - co Ty chłopie za głupoty pierdzielisz? - Yorick dobra postać w late? - zapomnij, bo w late to jeśli nie jesteś nafeedowany to trudno cokolwiek ładnego ugrać.
z zadko spotykanych junglerów któzy maja potencjal to przychodzi mi na mysl:Fiddle - dobry wybór do teamu gdy na midzie mamy AD champa / OP skille w TFKayle - obecnie bardzo zadko widziany pick do jungli z duzym potencjalemSchaco - przed masa nerfów był wrecz boski teraz duzo slabszy ale dalej daje duzo fanu z gryYorick - w Late kosi wszystkoRammus - nienawidze skurwie*a na szczescie zadko pickowany Trundle - niemal gatunek juz na wyginięciuFiora - OP Ulti szybka junglaIreliaTo tak kilka propozycji odemnie
Tak jak poprzednio, te picki są dobre na jungle i swego czasu brało ich się nierzadko, bo był rasowymi junglerami. Teraz zeszli do cienia ze względu na "lepsze wybory do jungle", ale dalej mają swego rodzaju blizny junglera, więc nie są wyjątkowi do tej roli.
Kyle to bardzo trudny jungler, ale gdy go się ogarnie od early, to przeciwnik nie ma szans, przynajmniej do late game gdy team Kyle coś sknoci. No i ta Fiora z Ire są tymi o czym mowa w temacie, bo może zaledwie kilka razy widziałem je na jungle, a na dłuższą metę może by coś z tego było.
Karthus.

Można się Twisted Fatem pobawić, ma troche cc'ków wiec czemu nie spróbować. Można też Lux ale tego nie polecam ;p
Malzahar. Post-6 gank=kill. AoE jest, piesek do tankowania reda też (trzeba go zespawnić na tyle przed redem, aby zacząć go bić z pieskiem na 2 poziomie, czyli trzeba zrobić wraithy, ale nikt nie mówił, że będzie łatwo ).
Można się Twisted Fatem pobawić, ma troche cc'ków wiec czemu nie spróbować. Można też Lux ale tego nie polecam ;p
TF nie byłby zły. Zresztą parę razy go widziałem na jungle i widać było, że to nie byli pierwsi lepsi junglerzy tym chmapem. Chociaż szkoda jego potencjału na tego mida, no ale, rare pick is rare. Jeżeli chodzi o Lux, to dość ciekawa opcja, nawet bardzo. Gdy dobrze wleci ze stunem gdzie zaskoczenie daje jej przewagę, to jej long range ulti kończy tylko robotę, gdzie zazwyczaj udaje się komuś uciec w ostatniej chwili z paronastoma punktami HP. Jednak jak to bywa z rare pick, trudny do ogarnięcia (przynajmniej na początku). To tak teoretycznie, ale z chęcią zobaczyłbym to w praktyce
Heimerdinger. Ganki trudne, ale clearing świetny. Trzeba dobrze ogarnąć
Niekonwencjonalni junglerzy to coś, czym sobie wśród graczy wyrobiłem imię więc chętnie się nimi podzielę
Ashe - jej początkowy clear jest okropny, przez co potrzebuje dużo pomocy od drużyny, ale na 6 poziomie jej globalna presja jest bardzo silna
Blitzcrank - czyści bardzo powoli, ale ma bardzo silne ganki
Ezreal - mój ulubiony jungler, ma niezły clear, a jego dmg w early jest BARDZO wysoki, czego większość graczy się nie spodziewa
Fizz - ma bardzo skuteczne ganki, całkiem niezły clear, a dodatkowo snowaballuje jak bestia
Gragas - bardzo duża mobilość, dobry sustain, przeciętny clear, świetny disengage/engage
Heimerdinger - donger jest junglerem jedynym w swoim rodzaju. Jego clear jest słaby, ganki też, ma kiepski sustain, ale nikt nie pushuje lini lepiej niż on
Jayce - jest dość podobny do ezreala, ale jego poke jest lepszy za cenę szybkości
Karthus - jego clear bardzo mocno się rozpędza, a kiedy zdobędzie troche killi w early bardzo łatwo zrobić barona w 15 minucie
Kassadin - ma kiepski clear, jego ganki nie są złe, a jego snowball jest bardzo silny
Katarina - jest bardzo podobna do Kassadina, ale ma lepsze ganki i silniejsze early
Leona - gorsza wersja Nautilus
Lulu - ma silny dmg w early, jej clear jest ok, a jej buildy są bardzo zróżnicowane
Malzahar - świetny sustain, szybki clear, skuteczne ganki, pushowanie i kontolowanie dragona
Mordekaiser - bardzo podobny do Malzahara, jest troche szybszy, ale ma gorsze ganki
Morgana - kiepski clear, niezły sustain, ale jej Q jest dystansowym CC, przez co jej ganki są zabójcze
Pantheon - słaby clear, słaby sustain, ale silny dmg w early
Renekton, Rengar i Riven - każdy z nich ma ok clear, niezły sustain, przeciętne ganki i polegają na snowballu
Sion - jedyne jego silne strony to ganki i snowball
Soraka - ma szybki clear, świetny sustain i gankuje na odwrót - zamiast zabijać przeciwnika, leczy sojusznika
Talon - jest przeciętny we wszystkim
Thresh - słaby clear, słaby sustain, ale bardzo silne ganki
Wukong - jest taki sam jak Talon
Zed - jeden z najszybszych junglerów, jego ganki są ok, a snowball bardzo zabójczy
Zyra - szybki clear, niezły sustain, przeciętne ganki
Na dżunglę nadaje się każdy czempion, który ma najprostsze formy CC. A ta pani po chemioterapii, którą ostatnio dodali nadaje się na dżunglę aż za bardzo.
Na dżunglę nadaje się każdy czempion, który ma najprostsze formy CC. A ta pani po chemioterapii, którą ostatnio dodali nadaje się na dżunglę aż za bardzo.
Był gracz, który grał każdym champem na jungle. Streamował dość często, a gdy zaglądałem od czasu do czasu do jego Live'a, to nie szło mu źle. Zresztą było widać, że to nie byle jaki zawodnik, więc dawał zapewne radę tak samo każdym champem jaki jest dostepny w LoLu. Zatem nie chodzi tylko o CC, a umiejętne dopasowanie buildu do roli. Wiadomo, że raz będzie trudniej a raz łatwiej, a to ze względu na np. pick teamu przeciwnego albo własnego (to także ich zgranie / gameplay). Jako tako lepiej jest ten dobry cc mieć pod ręką, to jednak nie jest wymóg aby dobrze ogarnąć jungle rare pickiem, nawet średnio doświadczonym graczom. Można by kategoryzować i dzielić, ale nie oto chodzi w tym temacie.
Jeszcze jeden mi przyszedł do głowy pick na jungle: Galio. Z dobrym flashem i odpaleniem ulti może działać wiele, zwłaszcza pod wieżami na early. To także ryzykowny pick, raczej z tych naprawdę dla nudzących się junglerów...
Kilkanaście razy widziałem annie na jungli i nawet dawała radę i te stuny co chwilę, jeżeli ktoś ogarnie dobry build i masterki to czemu nie ?
Grałem kilka razy Kennenem na jungli, czyści dosyć wolno, ale ogarnięty gank to prawie zawsze kill ; )
Dziwi mnie ze nikt nie polecił Cassio w jungli, czysci campy naprawde szybko, blue/red schodzi w mig z E, solo drake po zbudowaniu junglerowego itemka pod AP tez wchodzi w gre
Ja wiem że champ którego podam to praktycznie typowy jungler, ale... Może Skarner? Mocno zapomniany, a w dalszym ciągu nieźle sobie może radzić z czyszczeniem campów swoich i wroga
Widzę, że masz Fizza w avatarze, więc polecę Fizza. Ma gap closera (nawet dwa), CC ma niezłe, burst też.
Akali podobnie, z wyłączeniem CC. Za to nie da się jej uciec w zasadzie. O dziwo clear też nie jest hardkorowo trudny czy długi.
Singed ma kit stworzony dla junglera w sumie. Problem jest taki, że początek jest dość ciężki, więc pomoc teamu jest niezbędna. No i jak zginiesz na początku, to w zasadzie masz pograne.
Darius też może sporo zdziałać.
Alistar, wicekról CC (odkąd pojawił się Thresh ), w 2 sezonie bardzo popularny w dżungli, teraz trochę zapomniany. Myślę, że dalej daje radę, a jak ktoś dobrze nauczy się combo W>Q, to kill prawie pewny (albo spalone summonersy).
Dodam jeszcze Cho'gatha, którego już dawno nie widziałem w grze, choć to dość typowy jungler.