Niski poziom dźwięku na YT

Ostatnio zauważyłem, że niektóre filmy na YT (właściwie większość), ma ściszony dźwięk do połowy, wygląda to tak:

H7GeANz.png

Jest tak zazwyczaj przy jakiś utworach muzycznych, ale nie zawsze, to jakiś patent YT czy jak?

Też mam ten problem, bardzo dotkliwy bo na słuchawkach jak dam na full to nie będe zadowolony jeśli filmik i tak mi to ogranicza do połowy. Chu**** upload i nic na to chyba nie poradzisz.

A kliknij mikser... i zerknij czy na przeglądarke nie masz ustawionego poziomu niżej.

Swoją drogą też macie problemy... potrzeba wam taka głośność?

Sprawdź czy czasem nie masz ustawionej opcji "Redukcji odgłosów w tle w trakcie uzywania mikrofonu".

Czasem jest ustawione na 50% i w trakcie rozmowy na skype wycisza Ci wszystko o np.50% prócz rozmówcy.

A kliknij mikser... i zerknij czy na przeglądarke nie masz ustawionego poziomu niżej.

Nope

Sprawdź czy czasem nie masz ustawionej opcji "Redukcji odgłosów w tle w trakcie uzywania mikrofonu".Czasem jest ustawione na 50% i w trakcie rozmowy na skype wycisza Ci wszystko o np.50% prócz rozmówcy.

Nope

To wina poszczególnych filmików. Wiadomo nie są nagrywane w tej samej głośności, po prostu niektóre filmiki są ciszej ale to z winy twórców a nie YT.

Może wina kodeków? Albo ustawienia flash playera.

Wina stoi po stronie tworzących filmiki. Komputer nie ingeruje, bo na dobrą sprawę nie może ingerować w film znajdujący się na YT i z owego serwisu odtwarzany. Z doświadczenia wiem że dźwięk brzmi najlepiej kiedy jest renderowany na ok 80% swojej pełnej mocy, co zapobiega przesterom. Dodatkowo nigdy ścieżka nie będzie równa w całości. To może się udać w przypadku muzyki ale gdy w grę wchodzi jakiś dialog/monolog to czasami mimo ustawienia dźwięku na 80% podczas renderu niektóre sekcje schodzą do 60-50 a nawet 30 %. Jeśli ktoś chciałby wszystko wyrównać do jednej wartości to pojawią się przestery ze względu na przesadzone wzmocnienie niższych sekcji a to jeszcze gorzej wpływa na jakość dźwięku. Nic z tym nie zrobicie, nic temu nie poradzicie. Do tego trzeba się przyzwyczajać i jeśli jest to dla was uciążliwe to manewrować pokrętełkiem volume.

Ostatnio zauważyłem, że niektóre filmy na YT (właściwie większość), ma ściszony dźwięk do połowy, wygląda to tak:

H7GeANz.png

Jest tak zazwyczaj przy jakiś utworach muzycznych, ale nie zawsze, to jakiś patent YT czy jak?