Noob pytanie

da sie pograc w ta gre wydajac pieniadze na nia sama tylko, czy jednak worek bez dna? bo naprawde nie chce wydawac nawet zlotowki pozniej. Moge wydac na jakies uczciwe gry, skiny w lolu czy cos, ale nie ma sensu bic sie w p2w bedac z naszego kochanego Poorlandu :P

Okej, no to jedziemy :).

Krótka odpowiedź czy długa? Krótka : tak, da się grać i świetnie bawić kupująć tylko samą grę. Długa? Jak nie masz zamiaru być w top 3 serwera EU to spokojnie możesz wbijać do gry jak tylko lubisz grind. Bo w top 3 nie masz szans być - nie przez p2w, ale przez to że są gracze co grają w BDO od premiery i cały czas expią swoje postacie. I w czasie gdy ty dobijesz do ich obecnego poziomu (lvl + eq) to oni pójdą już dalej. I to taka zabawa w kotka i myszkę.

Ale to w niczym nie przeszkadza w dobrej zabawie : po prostu graj w swoim tempie i nie patrz na innych a wszystko będzie dobrze. Bo zawsze znajdzie się ktoś kto więcej przysiedzi w grze, czy znalazł sposób na zarobek i cię będzie wyprzedzał. P2W nie ma, aczkolwiek niektórzy gracze rozgoryczeni faktem że są gorsi od innych mogą tak to ująć (bo to przecież nie dlatego że tamci grają dłużej/bawią się w crafting, tylko czyste P2W :P).

Tą grę też bym raczej zaliczył do jak to nazwałeś "uczciwych" gier : jak chcesz to grasz całkowicie za darmo (nie licząc zakupy gry), aczkolwiek równie dobrze możesz sobie w IS kupić jakiś strój, czy peta co chodzi i loot zbiera dla szpanu/wygody. Jednak możesz kupić te same przedmioty bezpośrednio w grze przez AH za śmiesznie niską cenę. A jak ktoś wyskoczy "powodzenia z wygraniem peta/stroju" (bo tu popularne aukcje działają na zasadzie "losowania" wśród tych co zakupili dany item, reszcie koszty się zwracają) to nic tylko ciśnie się na usta : serio przez rok gry ani jednego peta nie trafiliście? I nie, to nie jest dużo czasu. Przynajmniej nie w tej grze. Tutaj lvl wbijasz (powyżej tzw soft capa) nawet pare miesięcy. Ja sam dla przykładu nie wydałem ani złotówki po za kupnem gry, a mam 7 petów i 3 stroje dla DK (main), 2 dla sorcererki i walkirii, a także po jednym dla wizarda, kunoichi i strikera (dla pozostałych nie mam strojów głównie dlatego że nie chciało mi się expić bliźniaka kunoichi ani siostrzyczki wizarda - zbyt podobne przez co nudne, a łuczników i gigantów nie lubię :P).

Dodatkowo warto wspomnieć że jako że my za naszą wersję gry płacimy na starcie, to mamy tzw loyality shop - za dzienne logowanie dostajesz 100 pkt, a w tym sklepiku możesz kupić wiekszy udźwig (3400-3500 o ile pamiętam), więcej slotów w plecaku (1k za sztukę), czy potki co cię wskrzeszają bez straty expa na spocie (100 pkt). Generalnie większość graczy robi tak że zawsze w plecaku ma 1-2 potki na wskrzeszenie (bo różnie bywa - zagapisz się, lag, cokolwiek i padasz), a resztę punktów wydaje najpierw na udźwig (możesz kupić to 4 razy na postac), potem na inventory sloty i nagłe potrzeby (np VIP pack żeby sobie za friko zmienić wygląd postaci bo stary się przejadł, czy książka do resetu skilli czy cokolwiek przyjdzie do głowy) :P

Więc yup, da się pograć kupując tylko samą grę. Aczkolwiek to trzeba chcieć się dobrze bawić a nie brać udział w wyścigu szczurów. I pamiętaj : pośpiech jest potrzebny przy łapaniu pcheł. Ta gra wymaga od cb cierpliwości - jak chcesz wbić pograć 5 minut przed snem i liczysz że codziennie będziesz dostawał epickie eq... to nie ten adres, zapraszamy do wowa :). Natomiast jeżeli lubisz zasłużyć sobie na nagrodę i poczuć że coś osiągnałeś - to jest w takim razie gra dla cb. Inaczej czepiasz się w tej grze wszystkiego : afk systemu, łowienia ryb, craftingu, grindu, słabego dropu, RNG, czy własnie tego nieszczęsnego p2w.

dzieki za wyczerpujaca wypowiedz :) jeszcze zauwazylem, ze jakas akcja z game passami sie teraz odbywa i mozna zdobyc gierke za darmo po wbiciu komus 30lvl z ref linka, czy cus :P i nie wiem czy to scam jakis, czy nie, tym bardziej, ze jutro konczy sie ta promocja -50% ceny gry, wiec zawsze lepiej kupic od razu sobie ;p

da sie pograc w ta gre wydajac pieniadze na nia sama tylko, czy jednak worek bez dna? bo naprawde nie chce wydawac nawet zlotowki pozniej. Moge wydac na jakies uczciwe gry, skiny w lolu czy cos, ale nie ma sensu bic sie w p2w bedac z naszego kochanego Poorlandu :P