da sie pograc w ta gre wydajac pieniadze na nia sama tylko, czy jednak worek bez dna? bo naprawde nie chce wydawac nawet zlotowki pozniej. Moge wydac na jakies uczciwe gry, skiny w lolu czy cos, ale nie ma sensu bic sie w p2w bedac z naszego kochanego Poorlandu
Noob pytanie
Okej, no to jedziemy .
Krótka odpowiedź czy długa? Krótka : tak, da się grać i świetnie bawić kupująć tylko samą grę. Długa? Jak nie masz zamiaru być w top 3 serwera EU to spokojnie możesz wbijać do gry jak tylko lubisz grind. Bo w top 3 nie masz szans być - nie przez p2w, ale przez to że są gracze co grają w BDO od premiery i cały czas expią swoje postacie. I w czasie gdy ty dobijesz do ich obecnego poziomu (lvl + eq) to oni pójdą już dalej. I to taka zabawa w kotka i myszkę.
Ale to w niczym nie przeszkadza w dobrej zabawie : po prostu graj w swoim tempie i nie patrz na innych a wszystko będzie dobrze. Bo zawsze znajdzie się ktoś kto więcej przysiedzi w grze, czy znalazł sposób na zarobek i cię będzie wyprzedzał. P2W nie ma, aczkolwiek niektórzy gracze rozgoryczeni faktem że są gorsi od innych mogą tak to ująć (bo to przecież nie dlatego że tamci grają dłużej/bawią się w crafting, tylko czyste P2W :P).
Tą grę też bym raczej zaliczył do jak to nazwałeś "uczciwych" gier : jak chcesz to grasz całkowicie za darmo (nie licząc zakupy gry), aczkolwiek równie dobrze możesz sobie w IS kupić jakiś strój, czy peta co chodzi i loot zbiera dla szpanu/wygody. Jednak możesz kupić te same przedmioty bezpośrednio w grze przez AH za śmiesznie niską cenę. A jak ktoś wyskoczy "powodzenia z wygraniem peta/stroju" (bo tu popularne aukcje działają na zasadzie "losowania" wśród tych co zakupili dany item, reszcie koszty się zwracają) to nic tylko ciśnie się na usta : serio przez rok gry ani jednego peta nie trafiliście? I nie, to nie jest dużo czasu. Przynajmniej nie w tej grze. Tutaj lvl wbijasz (powyżej tzw soft capa) nawet pare miesięcy. Ja sam dla przykładu nie wydałem ani złotówki po za kupnem gry, a mam 7 petów i 3 stroje dla DK (main), 2 dla sorcererki i walkirii, a także po jednym dla wizarda, kunoichi i strikera (dla pozostałych nie mam strojów głównie dlatego że nie chciało mi się expić bliźniaka kunoichi ani siostrzyczki wizarda - zbyt podobne przez co nudne, a łuczników i gigantów nie lubię :P).
Dodatkowo warto wspomnieć że jako że my za naszą wersję gry płacimy na starcie, to mamy tzw loyality shop - za dzienne logowanie dostajesz 100 pkt, a w tym sklepiku możesz kupić wiekszy udźwig (3400-3500 o ile pamiętam), więcej slotów w plecaku (1k za sztukę), czy potki co cię wskrzeszają bez straty expa na spocie (100 pkt). Generalnie większość graczy robi tak że zawsze w plecaku ma 1-2 potki na wskrzeszenie (bo różnie bywa - zagapisz się, lag, cokolwiek i padasz), a resztę punktów wydaje najpierw na udźwig (możesz kupić to 4 razy na postac), potem na inventory sloty i nagłe potrzeby (np VIP pack żeby sobie za friko zmienić wygląd postaci bo stary się przejadł, czy książka do resetu skilli czy cokolwiek przyjdzie do głowy)
Więc yup, da się pograć kupując tylko samą grę. Aczkolwiek to trzeba chcieć się dobrze bawić a nie brać udział w wyścigu szczurów. I pamiętaj : pośpiech jest potrzebny przy łapaniu pcheł. Ta gra wymaga od cb cierpliwości - jak chcesz wbić pograć 5 minut przed snem i liczysz że codziennie będziesz dostawał epickie eq... to nie ten adres, zapraszamy do wowa :). Natomiast jeżeli lubisz zasłużyć sobie na nagrodę i poczuć że coś osiągnałeś - to jest w takim razie gra dla cb. Inaczej czepiasz się w tej grze wszystkiego : afk systemu, łowienia ryb, craftingu, grindu, słabego dropu, RNG, czy własnie tego nieszczęsnego p2w.
dzieki za wyczerpujaca wypowiedz jeszcze zauwazylem, ze jakas akcja z game passami sie teraz odbywa i mozna zdobyc gierke za darmo po wbiciu komus 30lvl z ref linka, czy cus
i nie wiem czy to scam jakis, czy nie, tym bardziej, ze jutro konczy sie ta promocja -50% ceny gry, wiec zawsze lepiej kupic od razu sobie ;p
da sie pograc w ta gre wydajac pieniadze na nia sama tylko, czy jednak worek bez dna? bo naprawde nie chce wydawac nawet zlotowki pozniej. Moge wydac na jakies uczciwe gry, skiny w lolu czy cos, ale nie ma sensu bic sie w p2w bedac z naszego kochanego Poorlandu